От х:

Днес в x:

Д-р Кунчев: 1 болен от морбили, срещнал 100 неимунизирани срещу заболяването, разболява 95 от тях

Към 27 февруари в Министерство на здравеопазването са съобщени 51 случая на морбили. Засегнати са четири области в страната: Благоевград (40), София-град (7), София-област (3), Варна (1). По възраст заболелите са разпредени както следва:

до 1 г. – 10

1-4 г. – 24

5-9 г. – 6

10-14 г. – 2

15-19 г. – 3

20-24 г. – 1

25-29 г. – 2

35-39 г. – 2

над 40 г. - 1

Това съобщи на пресконференция главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Изпълнението на Националния имунизационен календар по закон е задължително. За изминалата година регионалните здравни инспекции са извършили 16 хиляди проверки за изпълнението на календара и са издадени 112 акта на родители, които не са ваксинирали децата си. Проверени са били и общопрактикуващи лекари и общ медицински персонал.

„Не приемам спекулацията, че ваксините често пъти дават нежелани реакции. Точно обратното – най-малък е броят на съобщените нежелани реакции именно при ваксините. Освен това страната ни е изключително либерална по отношение съобщаването на нежелани реакции. Има работещ механизъм за съобщаването – на страницата на ИАЛ всеки гражданин и всяко медицинско лице могат да докладват при съмнение за нежелана реакция към лекарствен продукт. Показателно е, че при 2 200 000 ваксинации през 2018 г. са съобщени едва 108 нежелани реакции, болшинството от които са т. нар. преходни реакции – повишаване на телесната температура, подуване или зачервяване около мястото на поставяне на ваксината. Важно е да се знае, че 1 болен от морбили, срещнал 100 неимунизирани срещу заболяването лица, разболява 95 от тях“, посочи д-р Кунчев.

„В момента Националната референтна лаборатория към Националния център по паразитни и заразни болести, лабораторно проверява всеки докладван за съмнение от регионалните здравни инспекции случай на морбили извън благоевградското огнище. Изключително важно е тази ангажираността на лекарите и здравните структури, за да реагираме още при първите случаи. Гражданите трябва да знаят, че най-уязвими са неваксинираните деца до 13-месечна възраст и най-вече тези между 6 и 13 месеца, при които намалява предаваната от майката на плода защита“. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Изпълнителният директор на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров” проф. д-р Татяна Червенякова уточни, че в момента в Инфекциозна болница има 7 пациента с морбили с благоприятен ход на заболяването.

По отношение развитието на имунизационния календар д-р Кунчев посочи, че Експертният съвет по имунопрофилактика е взел решение: чрез Националната програма за грип от следващия сезон да бъде осигурен безплатен достъп до ваксина срещу грип за всички желаещи хора над 65 години, да се намалят приемите на ваксина за туберкулоза от 4 на 3, да се промени схемата на прием за пневмококова ваксина - от 4 на 3, да се въведе още една реимунизация срещу коклюш в по-висока възраст, както и да се въведе препоръчителна ваксина срещу варицела, която чрез национална програма да се поставя безплатно на желаещите.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хм
    Хм?
    2 -1
    18:30, 27 фев 2019

    Ама напишете моля ви се ваксинационния статус на разболелите се, особено на тези във възрастова група 1-4г. (които са и най-много) - това е точно възрастта, когато се поставя ваксината! Както и на първото болно дете... Щото доклада от НЦЗПБ ще излезе след половин година, когато шумотевицата ще е отминала и никой вече няма да се интересува... В нито една медия не се пише за това, а много неща ще се изяснят...

Последни новини