От х:

Днес в x:

Борисов обеща арести, затваряне на обекти и солени глоби за сивия сектор в горивата

Арести, затваряне на обекти и солени глоби – това се случи с някои от големите играчи в сивия сектор на търговията с цигари и алкохол и същото чака тези, които не спазват законите в горивния бизнес. За това се закани премиерът Бойко Борисов по време на форум, посветен на борбата с контрабандата на тютюневи изделия.

По думите му за периода 2014-2019 г. приходите от алкохол, цигари, месо и захарни изделия са се повишили с 50% до 43,9 млрд. лв. „Тези, които не се съобразиха в цигарената сфера са в арестите, в алкохолния бизнес – в арестите. Толкова успешно работят службите – моят най-колегиален съвет към всички е да си приведат на 100% бизнеса в бяло”, подчерта Борисов.

По думите му контролът над търговията с горива ще е пълен на всички етапи. За целта всички областни дирекции на МВР ще правят всекидневни отчети на проверените обекти и статута им. Премиерът анонсира и „тотално видеонаблюдение” на пристанищата „Росенец” (използвано от „Лукойл” – б.р.), Бургас и Варна.

„Не може да искаш да правиш профилактика на измервателните уреди когато ти идва танкер, може преди или след това”, заяви Борисов. Той припомни и друг конкретен сюжет, свързан с конкретни играчи от сектора: „2008 г., 2013 г., финансов министър и премиер (Пламен Орешарски-б.р.) на едни от компаниите им признава половин млрд. загуби, следващите 5 години няма данъци”.

Министър-председателят обяви, че от петролната и газова асоциация са предоставили списък със съмнителни бензиностанции, които в момента се проверяват от полиция, НАП, пожарна и други институции и резултатите ще бъдат оповестени утре.

Нелегалните цигари

По време на форума беше отчетено ниво на контрабандните цигари от 4,4%, което е исторически минимум.

„Искам да отбележа два момента. Първият е разбиването на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто капацитет конкурираше легалните производители. Вторият е, че бяха приети изменения в Наказателния кодекс, които позволиха да бъдат инкриминирани производството и разпространението на нелегални цигари”, посочи главният прокурор Сотир Цацаров.

Борисов отбеляза, че „най-добронамерено” е предупредил играчите от цигарения сектор, че ще има мерки срещу сивия сектор.

„Има складове, които стоят по месец затворени – знаят, че стоят данъчните и митниците до тях и просто не работят”, похвали се премиерът.

Дисциплина за всички

„Всеки искам вместо 6 лв. да даде 3 лв. за кутия цигари, ама същите хора искат пенсиите и заплатите да се увеличават”, коментира Бойко Борисов.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Сл
    Сланинко
    3 0
    15:13, 26 фев 2019
    Десет години слушаме ЛАКЪРДИИТЕ на Боисов и Цветанката Ако бяха истини до сега щяхме да живеем в РАЯ
  • 2
    Аз
    Аз
    1 0
    17:49, 26 фев 2019
    крадеца вика..... "дръжте крадеца"
Последни новини