От х:

Днес в x:

Джаз клуб Хасково отбеляза 33 години от създаването си

Изображение 1 от 2

    33 години се изпълниха от основаването на Джаз клуб Хасково. Христовата възраст за хората е възраст вододелна-на порастването и съзряването. Но Джаз клуб Хасково е надраснал себе си отдавна, превърнал се е в институция. Бил е и е фактор, и катализатор в създаването и съзряването на много музиканти-местни и от други градове. Съставът му е се запазва в годините почти непроменен. Основаването е на 25 февруари 1986 година. Началото му поставят след свирене в култовия за времето си хасковски ресторант “Червено знаме“ Димитър Русев, Александър Гюмюшев и покойния Валерий Начев.

    33 години по-късно има и нови музиканти, млади, които днес са редом до утвърдените имена, като Димитър Русев -Мутата, Иван Тонев-Джадая, Мария Арнаудова.

    С непланиран, но истински и от сърце концерт снощи в клуб „Ралица“ те отбелязаха 33-тата годишнина от създаването на Джаз клуб Хасково, а в състава им беше и флейтистката и саксофониска Владислава Сотирова.

    Изданието HASKOVO JAZZ, под шапката на Джаз клуб Хасково и с организатор Димитър Русев, се превърна през годините в авторитетна сцена за най-изявените утвърдени и млади изпълнители.

    Първото му издание се провежда през 1997 г. – всеки септември, като през настоящата година ще е 23-то му издание, което ще е във времето от 23 до 28 септември.

    През годините с музикантите от Джаз клуб Хасково са свирили много именити изпълнители, някои от тях и носители на "Грами", като саксофонистът Чад Левковиц Браун, тромбонистът Конрад Хървинг, който е с три номинации за наградата. Участвали са музиканти от всички краища на света-организатори и директори на джаз фестивали, като Амро Салах, организатор на джаз фестивала в Кайро, който е най-мащабният в Африка, контрабасистът Пиотър Родович, президент на полската асоциация на джаз музикантите.

    Съвместно с Полския институт в България от 2002 година насам са организирани 64 събития, с Унгарския са близо 50, които включват изложби, прожекции на филми,представяне на преводни книги, участие на музиканти в Хасково джаз.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Кл
      КЛУБ?
      9 -5
      16:19, 26 фев 2019
      Да са живи и здрави , хубаво свирят. Но да си преместят КЛУБА някъде на по широко , защото заглавието на статията трябва да е "Джас СТАЯ Хасково отбеляза 33 години ... "
      • Кр
        Красимира Славова
        5 -5
        16:56, 26 фев 2019

        Джаз клуб Хасково-става въпрос за организация, не за място.

    • 2
      Ма
      мастикаджия
      5 -2
      20:51, 26 фев 2019
      Браво на Мутата!
    Последни новини