От х:

Днес в x:

Ким Чен-Ун пристигна във Виетнам за срещата с Тръмп с бронирания влак

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-Ун пристигна във Виетнам за втората си среща на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Двамата ще продължат диалога, който започна в Сингапур през юни 2018 г., съобщи Ройтерс.

Бронираният влак на Ким, потеглил преди два дни от Пхенян и прекосил цял Китай по 4000-километровия маршрут към Ханой, пристигна на граничната виетнамска гара Дон Дан.

Севернокорейският президент слезе от влака и премина по червен килим, за да поздрави виетнамския почетен караул, строен на гарата, край който се вееха знамената на двете страни.

После той седна в очакващия го мерцедес и се отправи на 170-километрово пътуване по шосе към виетнамската столица Ханой, където ще се състои срещата му с Тръмп. 

Преди да отпътува от Вашингтон, Тръмп каза, че очаква "забележителна среща" с Ким. Основна тема се очаква да бъде денуклеизацията на Корейския полуостров. Южнокорейски наблюдатели изразиха надежда, че може да бъде обявен краят на Корейската война. Технически САЩ не са подписвали мирен договор.  Конфликтът е първият "горещ" сблъсък по време на Студената война. Примирието, с което е сложен край на военните действия, става възможно след като през 1952 г. става ясно, че САЩ няма да могат да използват ядрено оръжие срещу силите на СССР в Корейската война.

В края на Втората световна война Съветският съюз изтласква японците от Корейския полуостров. Съветската армия окупира северната част, а американската – южната част на страната.

Войната започва с нападение над Юга от страна на Ким Ир Сен, който се надява по военен път да обедини Корея в една държава, управлявана в духа на комунистическата диктатура. В отговор Съветът за сигурност на ООН взема решение да подпомогне южнокорейците. В обстановката на политика на бойкот, предприета от СССР, ООН с решаващото участие на САЩ, контраатакува и отблъсква войските на Северна Корея до границите на Китай. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини