От х:

Днес в x:

Microsoft: Руски хакери се целят в изборите за Европарламент

Изборите за Eвропейски парламент идват във важен за целия свят момент, за да докажат, че на Стария континент все още има демокрация и прозрачност. Това обяснява защо опитите за саботиране на процеса се увеличават с наближаване на тяхната дата. Microsoft разкри, че в обсега на злонамерените хакери могат да попаднат не само политически кампании, но и по-широки елементи на политически процес.

Софтуерният гигант твърди, че е идентифицирал масирана атака срещу неправителствени организации, научни  консорциуми и организации, занимаващи се с наблюдение на изборния процес. Атаките произлизат от група, известна като Fancy Bear/APT28. Сред засегнатите от атаките са германският фонд „Маршал“, институтът „Аспен“ и немският съвет за външни отношения.  

Между септември  и декември 2018 г. от атаките на Fancy Bear са пострадали 104 души в 6 различни държави. Хакерите са създали фалшиви профили и злонамерени страници и са използвали подходи на социален инженеринг, за да придобият поверителна информация. Това е същият похват, който преди това видяхме по време на изборите в САЩ през 2016 г. и тези във Франция през 2017 г.

Microsoft е уведомила съответните власти и засегнати страни, включвайки повече европейски държави в обхвата на своята услуга за киберсигурност AccountGuard. Няма съмнение обаче, че Fancy Beаr и други такива хакерски групи ще засилят своята активност с наближаването на изборите през май.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини