От х:

Днес в x:

Орбан иска повече унгарски деца

Унгария ще насърчава раждаемостта с данъчни преференции и мерки в защита на традиционни ценности.

"Искаме унгарски деца. Да приемем миграцията ще означава за нас да капитулираме", посочи унгарският премиер Виктор Орбанй на 10 февруари в годишното си обръщение към нацията, когато обяви обявявайки нов пакет от мерки, окуражаващи двойките да създават деца. Главна фигура в борбата срещу имиграцията в Европа, Орбан играе роля за демографското възраждане на страната, застрашена от застаряване. 

"Планът за действия, насочен към защита на семейството", който допълва първите финансови облекчения, въведени през 2016 г., поставя Унгария на първо място в Европа по разходи за семейна политика. 

Населението на Унгария се топи от 1981 г. насам и от 9.7 милиона днес може да се смали до 6 милиона през 2070 г., сочат местните прогнози. Превърнала в ръководен принцип отказа да приема мигранти, страната вече страда от остър недостиг на работна ръка.

Според новите жените под 40, с първи брак, ще могат да кандидатстват за субсидиран заем от 10 млн. форинта (32 хил. евро); майките на четири деца ще бъдат изцяло освободени от данък общ доход; правителството ще подпомага многодетните семейства в покупката на кола и обещава 21 хил. места в детски ясли. Ако семейство тегли заем от 32 хил. евро, е предвидено дългът да бъде анулиран изцяло при раждане на трето дете.

Първите мерки вече дават плод, уверява правителството: през 2010 г. на една жена са се падали средно 1.25 деца, а днес този показател доближава средното за Европа равнище от 1.6. 

Виктор Орбан, баща на пет деца, се стреми страната да прескочи летвата от 2.1 деца на жена, необходима за възпроизводство на нацията. През периода от 2010 до 2017 г. броят на сключените бракове е нараснал от 35 хил. на 52 хил.

Критиците яростно нападнаха мерките на Орбан. От тях ще се възползват най-вече средните и висшите слоеве, които могат да купуват и да теглят кредити, докато най-бедните и по-специално значителната ромска общност ще бъдат пренебрегнати.

Увеличаващата се раждаемост "се дължи по-скоро на излизането от икономическата криза", връхлетяла Унгария след 2008 г., отбелязва експерт от Унгарската статистическа служба, пожелал анонимност. "Има по-важни проблеми, например емигриралите над 500 хил. души от 2010 г. до момента, а в краткосрочен план - намалелият брой жени в репродуктивна възраст", добавя той.

Резервите има и заради евентуалното им идейно съдържание, "отразяващо твърде консервативни, традиционни нагласи", според Доротя Сикра, социолог от Унгарската академия на науките.

"Този вид политика ще намали независимостта, за която жените са водили борба десетилетия наред", критикува инициативата в "Туитър" шведският социален министър Аника Страндхел, която вижда в унгарския план "отзвук от 30-те години" на 20-и век.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини