Потърсихме мненията на доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница в София и на хомеопата д-р Румен Стойчев

Има ли опасност от епидемия от морбили – това тревожи много родители през последните седмици, след като заболелите бързо започнаха да се увеличават. Заразените с опасната дребна шарка вече са 32, повечето от които малки деца. Някои от тях са в тежко състояние. Засега се смята, че основният източник на заразяване е детското отделение в болницата в Разлог, където са лекувани неваксинирани ромски деца и е установена вътреболнична инфекция.

От Здравното министерство обявиха, че страната ни не изпълнява препоръките на Световната здравна организация (СЗО) за поне 95% имунизационен обхват срещу морбили. Затова на места започна глобяването на родители, които отказват да ваксинират децата си – санкцията е от 50 до 100 лева. А в столицата бяха взети спешни мерки срещу разпространението на заразата – изпратен беше мобилен екип от лекари, които да поставят ваксини в столичния ромски квартал „Христо Ботев“. Там в последните дни са пребивавали болно дете и бременната му майка.

Проблемът отново повдига спора с така наречените антиваксъри, които отказват да подложат децата си на имунизация, въпреки предупрежденията за голяма обществена опасност. Dir.bg потърси мнението на доц. Атанас Мангъров – шеф на детското отделение в Инфекциозна болница в София, и на хомеопата д-р Румен Стойчев, който е против задължителното поставяне на ваксини.

„Хората не си ваксинират децата, защото ги е страх. А ги е страх, защото в интернет специално битуват всевъзможни конспиративни теории за това какво причиняват ваксините, какво съдържат те. Това просто е една лудост, която нанася големи вреди. Тези конспиративни теории са абсолютно безпочвени“, категоричен бе доц. Мангъров. По думите му, страхът на родителите специално от ваксината за морбили е заради възможна връзка между прилагането ѝ и аутизма.

„Това е във връзка с едно проучване, едно псевдопроучване, мога да кажа, което беше направено през 1998 година от един англичанин д-р Андрю Уейкфийлд, което беше публикувано в медицинското списание „The Lancet“ (Д-р Уейкфийлд изследва 12 деца, като твърди, че 8 от тях са развили аутизъм и са получили чревни проблеми след прилагане на ваксина за морбили. По-късно обаче списанието сваля изследването, което се оказва фалшифицирано, а правата на лекаря са отнети – бел.ред). То разбуди духовете. Впоследствие бяха направени десетки други проучвания, които доказаха, че няма връзка между ваксината за морбили и аутизма, но за съжаление вредата беше нанесена“, обясни шефът на детското отделение в Инфекциозна болница.

Доц. Мангъров допълни, че морбили в голяма част от случаите протича безпроблемно – като една остра вирусна инфекция с обрив. В някои случаи обаче – едно на 1 000, изходът е летален.

„Заболяването много силно потиска имунната система и предразполага организма към сериозни вторични усложнения. Затова е абсолютна безотговорност към обществото човек да не ваксинира детето си. Защото при такъв случай създава опасност то да се разболее и да зарази други хора. За част от родителите, които не ваксинират децата си, това е мода. Защото е „много шик“ като седнат майките да си говорят, майката, която не е ваксинирала детето си някакси се чувства „две класи над тези, които са го направили“. Което е безумно“, категоричен е лекарят.

На въпрос възможно ли е да избухне епидемия от морбили в България, както в някои съседни държави, доц. Мангъров отговори: „Зависи какво е нивото на антиваксиналното покритие. По данни на Министерство на здравеопазването то е някъде над 90 процента, но очевидно е, че има огнища на неимунизирани хора и там вече, ако инфекцията попадне, се стига до микровзривове като в Разлог. Те, за съжаление, най-вероятно ще се разнесат в други части на страната. На първо време в София. Затова искам да кажа на родителите да си ваксинират децата и да не се правят на глупаци“. 

Известният хомеопат д-р Румен Стойчев обаче не споделя това мнение.

„Аз не съм противник на ваксините. Аз не приемам задължителността им по начина, по който се налага, защото хора, които са вложили много в изработването на своето мнение, които имат информирано становище, биват пренебрегвани. Това са интелигентни, ценни хора, а тяхното мнение се погазва и това създава потенциален проблем за в бъдеще. А по конкретната тема – при морбили наистина има висока заразност, но нисък от статистическа гледна точка процент на смъртност. Това са неща, които би трябвало да определят коя ваксина е задължителна и коя не. За сравнение бих дал ваксинацията срещу жълтата треска (разпространявана в Африка – б.р.), те се поставят на едно и също равнище, манипулативно, бих казал. Ясно е и чисто исторически, и всеки честен лекар би потвърдил, че при правилна грижа за болното дете вероятността за усложнения е по-скоро минимална и че при тях се стига най-често при неправилна грижа. А тя включва и неоснователно третиране с медикаменти“.

По думите му медиите не отчитат това и прескачат този етап между разболяването от морбили до усложнението от пневмония, което се получава.

На въпрос как обаче би обяснил факта, че в Украйна, където в последните дни от морбили почина 57-годишна жена, а само за януари са заболели нови 15 000 деца, здравните власти започват масови имунизации, Стойчев отговори:

„С пълното съзнание, че това е доста широка тема, която не мога да обхвана сега, не забравяйте, че в Украйна има война – това според мен влияе върху здравословното състояние на хората. Не се вземат предвид всички фактори, които влияят, а се гледа само ваксинацията. Вчера попаднах на един факт, който ме изуми – аз живея основно в Добрич и се оказа, че от 2011 г. няма нито един случай на морбили. Това лесно се отдава на ваксинациите, но в същото време процентът на ваксинирани е 78-84% при различните възрастови групи – тоест много далеч от това, което СЗО задава като стандарт, а заболеваемостта при този процент е нулева. Това най-малкото означава, че върху тази заболеваемост влияят и друг фактори, но те не се търсят, като целта е да се акцентира само върху ваксинацията. Когато ваксинационното покритие пък отиде на 94%, този 1, който го дели от процента на СЗО, се оказва причина да се разболяват ваксинирани деца и там се влиза в едни такива чисто логически абсурди. А когато някой е меркантилно мотивиран, може да ги използва както си иска. Аз съм свободен да анализирам както си искам, защото нямам никаква такава мотивация“.

Запитан смята ли в такъв случай, че не може да се има доверие на СЗО, която обяви отказа от ваксинация за един от най-големите здравни рискове и изтъкна, че има 30% повече заболели от морбили именно заради това, хомеопатът отвърна:

„Да, СЗО в това отношение за мен отдавна не може да бъде авторитет. И не защото моето мислене се е променило, а защото поведението на СЗО не се променя и там се губят много медицински логики, които преди 30 г. бяха железни и беше заменено с много политически съображения, които и децата знаят как се налагат“.

Стойчев обаче не посочи кой тогава е авторитет в областта.

„Нямам готов отговор, мисля, че всеки човек трябва да погледне в собственото си обкръжение каква е ситуацията и да взема собствени решения, хубаво е да е информиран. Защото такива решения, които касаят големи общности, както например нашата държава, медицинската логика остава на заден план. Самият факт с въпросните мобилни екипи за ваксинация – представяте ли си, когато един човек ваксинира дете буквално казано на улицата, колко медицински правила се погазват. Как хората, които следят за спазването на тези правила, допускат това нещо, без да го коментират, а някои от тях дори го подкрепят. Просто различен тип мотивация има у такива хора...".

По тази причина хомеопатът не мисли, че е безотговорно да призовава хората да не ваксинират децата си.

„Зависи кой призовава – ако д-р Ангел Кунчев (главният държавен здравен инспектор – б.р.) призовава, при положение, че той е натоварен и поел определени ангажименти, за него би било да се каже, че е безотговорно. Ако аз изразя мнение – което вие прочетете като призив, аз бих протестирал, това не е призив, това е мое мнение. А това, което призовавам, е хората да използват здравия си разум – да подбират фактите, на базата, на които да формират мнението си. А не да се оставят да бъдат водени за носа, защото много използват това като повод да откажат да мислят с главите си, което е вредно“.

Така той потвърди и мнението си, че смята ваксините за вредни.

„Да, по начина, по който в последните 2-3 десетилетия се лансират и налагат, те носят много вреда – тя се изразява в повишаване на заболеваемостта от хронични болести. И ще ви дам пример – когато аз бях студент през 80-те години, ако се появеше дете с бронхиална астма, те го държаха, докато всички студенти не се извървят, за да видят дете с астма. През всичките тези години, докато се обучавахме, ние не видяхме и дете с диабет. Защото ваксинациите в най-добрия случай стимулират по-активна имунна реакция срещу определена болест, но това става за сметка на такъв тип разстройство на функциониране на имунната система, което прави организма незащитен от други заболявания от хроничен тип. Ваксинацията принуждава системата да прави определени неща, което я затруднява да прави други, и това създава условия за развитие на автоимунни състояния“.

Стойчев не можа да посочи конкретни медицински изследвания, които да доказват това, но увери, че такива съществуват безброй, просто са отхвърляни с лека ръка, за да не бъдат включени в големи проучвания. По думите му съвестните изследователи, останали верни на съвестта си, са ограничавани в свободата си.

Хомеопатът твърди, че не говори за конспирация.

„Изобщо не съм привърженик на такива теории, става дума просто за търговия – това са нормални инструменти. Единственото, което не е нормално, е всички потребители да бъдат задължени да потребяват определен продукти“.

„Почти няма медикаменти, които да се прилагат по подобен задължителен режим, даже аз не се сещам за такъв. Там се работи конкретно с всеки пациент. Ако вашият лекар ви предпише медикамент за хипертония, никой няма да откаже да ви плаща социалните помощи...".

На уточнението, че това обаче касае само пациента, който е отказал лекарството, а в случая с неваксинираните става дума за обществена опасност, Румен Стойчев отговори, че има и имунизирани деца, които се разболяват и не било доказано, че те изкарват по-лесно болестта.