От х:

Днес в x:

Британски доклад предупреждава за китайска заплаха за ЕС на Балканите

Доклад на лондонския Кралски институт за отбранителни изследвания предупреждава за нарастващо влияние на Китай в британската политика, медии, университети, делови среди, технологии и други области

"За разлика от Москва, влиянието на Пекин няма за цел да разрушава Запада, а представлява стриктно и безмилостно налагане на китайските интереси и ценности за сметка на западните, включително чрез действия, които насърчават политики на самоограничаване и автоцензура", подчертава водещият британски мозъчен тръст по въпросите на сигурността.

"Китайската комунистическа партия смята, че контролирането на начините, по които се говори за Китай в чужбина, е важно за укрепването на легитимността й и оправдаването на монопола й над вътрешнополитическата власт, както и за постигане на геополитическите й цели", се казва в доклада на британския институт.

Като примери за влиянието на Китай се споменават натиск над университетите да избягват някои теми или лектори и заплашване на британски граждани или пребиваващи във Великобритания лица.

През декември официални представители на САЩ и Великобритания заявиха, че фирми и държавни ведомства в техните страни и в още най-малко 10 държави са били подложени на масирана кражба на данни от подкрепяни от държавата си китайски хакери.

Пекин отхвърли тези твърдения, като си окачестви като "манталитет от времето на Студената война".

"Западни Балкани: с такива приятели..."

Регионът остава чувствителен и като пример за това се посочва, че Косово реши да формира своя армия, на което Сърбия отговори със заплаха с въоръжена намеса, Гражданите в Западните Балкани изразяват недоволството си като протестират или напускат региона, се отбелязва в доклада.

В негативно развиващата се ситуацията други действащи сили увеличават влиянието си, особено Китай и Русия, се подчертава в доклада. Русия е традиционен играч в региона. Москва е обвинявана в дестабилизация на Западните Балкани, но най-новият играч в борабата за надмощие в региона е Китай. Всички страни от Западните Балкани с изключение на Косово са включени в инициативата на Пекин "Един пояс, един път". Но толкова необходимата помощ, търговското оживление и постоянно нарастващият приток на инвестиции конкурират икономическото влияние на ЕС в някои области. Това предизвиква подозрения, че Китай може да използва икономическата си сила, за да получи политическа печалба.

Много инвестиции обаче идват под формата на заем, а  китайските проекти не винаги отговарят на стандартите за трайност и прозрачност на ЕС. Поради това китайското икономическо влияние представлява риск за региона. ЕС едва неотдавна осъзна тези опасности.

НАТО и ЕС се активираха срещу руската пропаганда. Вече са стартирани проекти за европейска свързаност, които конкурират китайските.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини