От х:

Днес в x:

Honda закрива завод във Великобритания с 3500 служители

Японската компания "Хонда" (Honda) потвърди във вторник, че закрива завода си за производство на автомобили в британския град Суиндън. Той ще работи до края на 2021 г., след което около 3500 души от района ще изгубят работата си.

Компанията е произвела през миналата година над 160 000 автомобила в предприятието в Южна Англия. Тук основно се сглобяват моделите Civic и CR-V. Това прави малко над 10% от цялото британско производство на коли от около 1.52 млн. броя. Намаляването на производството в Суиндън за миналата година е с 2.1% спрямо 2017 г. и "Хонда" вече бе обявила намерение допълнително да свие дейността си там.

Старшият вицепрезидент за Европа Иън Хауълс обясни днес през Би Би Си, че решението не произтича от напускането на ЕС от страна на Великобритания. Трябва да реагираме на глобални промени и да инвестираме на други места като Китай, САЩ и Япония, не в Обединеното кралство, допълни той.

"Хонда" обяви днес, че европейската ѝ централа остава във Великобритания и след Брекзит. През януари компанията съобщи, че спира дейността си в страната за 6 дни през април, за да се справи с очаквани проблеми по границата, след като на 29 март Великобритания напусне ЕС.

Плановете за справяне с Брекзит предвиждат също преди тази дата да бъде изтеглено част от производството, за да бъдат изнесени колите, преди да е влязъл в сила новият граничен и митнически режим. "Хонда" струпва и резервни части, компоненти и материали за случай, че има проблем с внасянето им в страната.

Компанията обяви още, че спира производството на седани Civic в предприятието в Турция, но не го закрива.

Новината, която бе съобщена предварително от телевизия Sky в понеделник, идва само две седмици, след като "Нисан" (Nissan) се отказа от плановете си да изработва във Великобритания спортния си джип X-Trail.

Заедно с "Тойота" (Toyota) трите японски компании дават около половината от автомобилното производство в страната. Целият автосектор се бореше за свободна търговия след Брекзит и настояваше правителството да даде на бизнеса ясен отговор как ще се развиват събитията след 29 март.

От "Форд" също уведомиха премиера Тереза Мей миналата седмица, че може заради Брекзит да изнесат част от производството си.

Великобритания е един от лидерите в разработването на технологии за автомобилната индустрия и сме дълбоко разочаровани, че това решение е взето сега, заяви министърът на икономиката Грег Кларк. "Това е катастрофално решение за Суиндън и Обединеното кралство. Това е търговско решение, основано на безпрецедентните промени на глобалния пазар."

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини