От х:

Днес в x:

Руска вечер в Ротари клуб Кърджали

Изображение 1 от 6

    Руска вечер се проведе в Ротари клуб Кърджали. Деца гостуваха на ротарианците  и рецитираха стихотворения в рамките на рецитал по творби на Александър Сергеевич Пушкин. Те бяха възнаградени с чисто нови руски буквари.

    Руската вечер се състоя по инициатива на Ротари клуб Кърджали, Клуба на руските съотечественици в града и ръководството на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, където единствено в областта се изучава руски език. То бе част от програмата за международно сътрудничество на ротарианците. Със съдействието на пастпрезидента Сабахаттин Гьокче, съвместно с ротарианец от Р Турция за децата от Кърджали се осигуряват буквари и книги на руски език от област Иваново в Русия. Ротарианската проява е пета поред.

    Руската вечер е част и от календара на Клуба на руските съотечественици. Всяка година те отбелязват Деня на победата 9 май, Деня на единството-6 ноември и Деня на Русия-12 юни и народните празници Стара Нова година и Масленица. От две години клубът организира новогодишни тържества за децата. В него членуват над сто руски съотечественици, сподели за Кърджали бг вести председателят Олга Стоянова.

    Проявата бе част и от изявите на децата от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. В училището руски се изучава факултативно от първи до седми клас. Последната изява на децата бе честването на Освобождението на Кърджали от казаците на ген. Чернозубов на 22 януари пред паметника на Руския воин. Тогава те изнесоха рецитал от песни и стихове, припомни ръководителката им Тинка Хорсикян.

    Общо десет третокласници от кърджалийското школо гостуваха на ротарианците. С тях бяха и деца на  кърджалийци от руската общност, членуващи в Клуба на руските съотечественици. Те се надпреварваха да рецитират, под бурните аплодисменти на ротарианци и преподаватели. Президентът на Ротари клуб Кърджали Валентин Гогев похвали децата и им благодари за чудесния рецитал. Той заедно с пастпрезидентът Сабахаттин Гьокче им връчи буквари. Ротарианците подариха книги и за техните съученици, както и за децата от Клуба на руските съотечественици.

    Олга Стоянова сподели, че обучението по руски в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“  е на много високо ниво и децата се справят отлично при изяви в Руския културен център. Те ще бъдат поканени на Балкански фестивал.

     Вечерта завърши с обща снимка за спомен.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини