От х:

Днес в x:

Млада звезда изригва 10 милиарда пъти по-мощно от Слънцето

През ноември 2016 г. астрономи наблюдават как от една млада звезда на около 1 500 светлинни години от Земята, изригва плазма и радиация, които са били приблизително 10 милиарда пъти по-мощни от всяко видимо от Земята изригване на Слънцето.

Това внезапно звездно изригване може да бъде най-светлият познат изблик, който някога е пуснат от млада звезда – и това може да помогне на учените да разберат по-добре все още неясния процес на образуване на звездите.

„Наблюдаването на изригвания на най-младите звезди е нова територия, която ни дава ключова представа за физическите условия на тези системи“, коментира Стив Мейърс, астроном и водещ автор на изследването.

Мейърс и неговите колеги са открили изригването на младата звезда с телескопа Джеймс Клерк Максуел, кацнал на върха на спящия вулкан Мауна Кеа в Хавай. Факелът произхожда от двоична звездна система – слънчева система, в която две големи звезди обикалят една около друга, разположени в мъглявината Орион, отдалечени на около 1 500 светлинни години от Земята, съобщиха учените в статия, публикувана в изданието The Astrophysical Journal.

Тази мъглявина е най-близката активна зона до Земята, в която се формират звезди и често се изучава от астрономи, заинтересовани от раждането на звезди и планети. Всъщност можете да видите мъглявината и с невъоръжено око, когато потърсите съзвездието Орион; това е средната звезда в меча на Орион, на юг от колана му.

Изригванията се появяват, когато усукани и заплетени помежду си линии на магнитното поле на една звезда се отпуснат, при което освобождават огромни количества енергия и заредени частици.

Според НАСА типично изригване от Слънцето на Земята освобождава енергийния еквивалент на „милиони водородни бомби от 100 мегатона, които експлодират едновременно“. Когато тази енергия облива Земята, тя може временно да извади от действие спътници и различни други технологии по света. Едно известно изригване станало през 1859 г., известно като събитието от Карингтън, кара телеграфните проводници да изстрелват искри, причинили пожари в редица офиси по света.

Все пак, как изригването през 2016 г. може да бъде милиарди пъти по-силно от най-лошите слънчеви бури наблюдавани от Земята? Изследователите не са сигурни и не дават категорично обяснение на станалото, но то вероятно има нещо общо с факта, че въпросната звезда все още е много млада и всмуква огромни количества от намиращата се наблизо материя, за да подхрани растежа си.

Еднакво неизвестни са и ефектите, които тези огромни енергийни изригвания имат върху младите слънчеви системи. Рентгеновото лъчение, излъчвано от изригвания като тези, може потенциално да промени химията на близките тела (като метеори) или евентуално да промени атмосферата на младите планети, пишат авторите.

Публикувано в изданието LiveScience.

Източник: megavselena.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини