От х:

Днес в x:

Възможна отсрочка за доставката на изтребителите Ф-16?

Американският гигант в самолетостроенето "Локхийд Мартин" може да потърси отсрочка за доставката на изтребителите Ф-16. Това стана ясно след среща на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов с представители на компанията в Мюнхен, където участва в Международната конференция по сигурността, пише БНР.

Срокът за доставка е 24 месеца, но може да бъде удължен. На срещата Каракачанов попитал представителите на "Локхийд Мартин" с какъв срок за доставка те биха се ангажирали.

Отговорът бил, че 36 месеца е нормален срок за доставка на изтребителите.

По думите на Каракачанов е възможно договорът със САЩ за доставката на Ф-16 да бъде подписан до края на месец юни. Този вторник щяло да бъде изпратено официално предложение.

"Но трябва да има индустриално сътрудничество и то трябва да бъде, дори и частичната поддръжка на самолетите, които желаем да придобием да може да става в България. Тук имаме възможности - и в завода "Авионамс" в Пловдив и чрез "Терем-летец", добави министърът на отбраната.

Междувременно от пресцентъра на МО заявиха, че Каракачанов е на конференцията по сигурността за втори път, където щял да остане 3 дни, до 17 февруари.

На срещата щели да присъстват над 35 държавни и правителствени ръководители, повече от 50 министри на външните работи и на отбраната, както и множество представители на неправителствени организации, академичната сфера, бизнеса, експерти по сигурността и други.

Основната тема на срещата - бъдещето на европейската архитектура на сигурност и сътрудничеството в областта на отбраната.

В рамките на форума Каракачанов щял да се срещне с Мерилин Хюсън - председател, президент и изпълнителен директор на корпорация "Локхийд Мартин". Много вероятно е именно Хюсън да е заявил горепосочената информация.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    1 0
    21:13, 15 фев 2019
    Хайдееее почна се забавяне с години повишаване на цената двойно.ГРОБ ни загробиха с тия 50 г трошки. Тях няма да ги има на сцената но договора ще си стои и ще плащат и децата ни.Дано поне стават за авиацония музей да знаят поколенията за най-голямата далавера на века.
Последни новини