От х:

Днес в x:

Предсрочни парламентарни избори в Испания на 28 април

Испанският премиер Педро Санчес свика предсрочни парламентарни избори за 28 април, което е много вероятно да доведе до несигурност през следващите месеци в четвъртата по големина икономика в еврозоната, където политическият пейзаж е все по-фрагментиран, съобщава "Ройтерс".

Санчес свика предсрочните избори, след като вчера парламентът отхвърли проектобюджета на неговото правителство на малцинството.

"Между това да не правим нищо и да продължаваме без бюджет и да призовем испанците да изразят мнението си, избирам второто. Испания трябва да продължи напред, напредвайки с толерантност, уважение, умереност и здрав разум", изтъкна Санчес в телевизионно обръщение към нацията след заседание на кабинета.

"Предложих парламентът да бъде разпуснат и насрочване на изборите за 28 април", посочи той.

Оставката на социалистическото правителство идва след малко повече от осем месеца на власт.

Социологическите проучвания показват, че нито една партия няма да спечели достатъчно гласове, за да управлява самостоятелно, с възможни сценарии за продължителни преговори за сформиране на коалиция между три или повече партии - потенциално включително с крайнодясната партия Vox.

Санчес встъпи в длъжност през юни и оттогава ръководи правителство, което зависеше от гласовете на малките регионални партии, за да се приемат закони.

Вчера той не успя да си осигури подкрепата на партиите, които подкрепят независимостта на Каталуния от Испания.

По време на двудневен дебат в долната камара на испанския парламент правителството се опита да убеди други партии да подкрепят плана, но освен прокаталунските партии, консервативната Народна партия и дясноцентристката "Граждани" също гласуваха против.

Социалистическата партия на Санчес води в социологическите допитвания, като през последните няколко месеца получават около 24 процента подкрепа. 

Ала Народната партия и "Граждани" няма да бъдат много назад и могат теоретично да сформират коалиция с Vox, както направиха в област Андалусия през декември. 

Но "Граждани" е много вероятно да се откажат от коалиране с крайната десница на национално равнище, предпочитайки вместо това тристранен съюз със социалистите и партия "Подемос", чиято основна кауза е борба със строгите мерки за икономии. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини