От х:

Днес в x:

Издирват неимунизирани деца и в Хасковско заради морбили в страната

    Всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст с пропуски в имунизационната схема трябва да бъдат издирени и установени. Това е разпоредено на всички Регионални здравни инспекции в страната чрез общопрактикуващите лекари. Причина за това е опасност от епидемия от морбили и децата трябва незабавно да бъдат ваксинирани.

    Д-р Николай Николов, който е педиатър от 32 години в Хасково, заяви пред еTV, че последно картина на морбили е виждал през 90-те години на миналия век.

    Ваксината срещу морбили е комбинирана тривалентна и включва още заболяванията паротит (така наречената заушка) и рубеола. Поставя се безплатно след 13-месечна възраст и според имунизационния календар на България тя е задължителна.

    От Министерството на здравеопазването са осигурили достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. От ведомството се обръщат с апел към родителите при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

    Според наблюденията на д-р Николов от тази ваксина няма странични действия и се понася добре от организма на децата.

    Междувременно болните от морбили в страната се увеличават. Общо 21 души са с клинична картина на заболяването, основно в Благоевградско. В региона бяха наложени спешни мерки за ограничаване разпространението на морбили и предотвратяване възникването на нови случаи, включитено и затваряне на детското отделение в Разлог.

    Според здравните власти в Хасковска област няма открити случаи на заболяването, познато като дребна шарка.

    Haskovo.net

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Ваксинирате ли децата си?

    Ваксинирате ли децата си?

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Д-
      Д-р менгеле
      2 -1
      13:47, 16 фев 2019
      Предлагам безплатна имунизация за роми
    Последни новини