От х:

Днес в x:

Тръмп обявява извънредно положение

Президентът Тръмп планира да обяви извънреднo положение на национално ниво, за да може да заобиколи Конгреса и да построи дългоочакваната си стена по границата, въпреки че подписва законопроект за разходите, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Решението на Тръмп е взето само няколко минути преди Сенатът да гласува с 83 гласа "за" и 16 "против" на пакета от разходи. 

Часове по-късно и камарата на представители одобри бюджета. Така той беше изпратен на президента за подпис.

С решението на Тръмп окончателно завършва двумесечната война на изтощение между президента и Конгреса, която затвори голяма част от федералното правителство за 35 дни и я остави пред втори шътдаун още в петък. Той ще е породен от сблъсъка за това кой контролира федералния бюджет.

Бюджетът предвижда отделяне на пари за изграждането на стена по границата с Мексико, но сумата е значително по-малка от исканата от Тръмп 5,7 млрд. долара.

Финансовата рамка трябва да бъде одобрена и от конгреса.

"Президентът Тръмп ще подпише законопроекта за финансиране на правителството, и както той заяви преди, той ще предприеме и други изпълнителни действия - включително национално извънредно положение - за да гарантира, че ще спрем хуманитарната криза по границата," каза Сара Сандерс, прес секретаря на Белия дом.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че ако Тръмп обяви извънредно положение, ще обмисли всички възможни опции за действие и може да оспори такова решение в съда, предаде Ройтерс.

Тя добави, че по границата с Мексико няма криза със сигурността, а има хуманитарно предизвикателство.

Белият дом заяви, че е готов за евентуални съдебни битки, свързани с обявяването на извънредно положение.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини