От х:

Днес в x:

Булгартабак издължило до дупка милион дълг към Хасковската хазна

„Хасково-Табак“ АД е погасило всичките си натрупани от години задължения към местната хазна. Дружеството в ликвидация е платило през август 2018 година над един милион лева, съобщи шефът на Общинската данъчна служба Румен Тинчев. Той поясни, че с направеното плащане дружеството е изчистило всички си задължения по местните данъци и такси до края на 2018 година. С тази голяма сума, постъпила накуп, Общинското данъчно е успяло почти да изпълни плана за местни постъпления в общинския бюджет, за който успех в началото на годината е имало съмнения.

Събраната сума от местните налози и такси за миналата година възлиза на общо на 19,150 млн. лева. От тях близо 4 млн. лв са постъпления в хазната от данъка за имоти. От такса битови отпадъци попълненията са 7,5 млн. лева. Малко над 4,3 млн. лв. са влезли в бюджета от събрания данък за моторните превозни средства. В сумите обаче влизат и изплатени задължения от предходни години. Реалните събирания при местните данъци и такси в годината се движат около 80 % от ставките.

2018 година Тинчев отбелязва като рекордна за последните пет години с постъпления от данък за придобито имущество. Пет години назад най-високата събрана сума по това перо е била 1,7 млн. лева. За миналата година обаче тя е 1,9 млн. лева, което надхвърля заложеното в бюджета.

Въпреки, че през тази година има повишаване на данък МПС, чудеса в хазната от тази промяна не могат да се очакват, предупреди Тинчев. Шефът на общинското данъчно посочи, че според прогнозите, се очаква събираемост от около 3 млн. лв.

Той успокоява хората, че увеличението, което ще получат за данъка си върху МПС, няма да е бомбастично.

„Облогът за МПС-тата през тази година срещу миналата година е горе-долу съотносим. Увеличението при старите автомобили варира до 30 %, но пък, ако миналата година е платен данък 40 лева, например, то тази година увеличението, дори и да е максималното, ще е с 10 лева. В същото време данъците на новите коли пък падат. Затова казвам, че не трябва да се очакват кой знае колко отгоре постъпления, след промяната  в този налог“, казва Румен Тинчев.

Според него 2 милиoна допълнително върху готвената бюджетна рамка на Хасково за 2019 година, за да се покрият  исканията за изпълнението на различни проекти, които бяха поставени на общинската сесия през януари, категорично няма откъде да бъдат осигурени.

Haskovo.net

 
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    16 -3
    09:29, 14 фев 2019
    Ашколсун на Пеевски! Гласувайте за комунистическата партия ГЕРБ!
  • 2
    Ша
    шашардисания
    15 -3
    11:07, 14 фев 2019
    Абе какъв е тоя абсурд Булгартабак е призрак ---цигарената ф-ка не работи от години всички тютюневи складове също значи приходи няма и изведнъж внесени над 1 000 000 лв Тинчев питай ги тия шмекери от ТАБАКА от къде ги вземат тия толкова пари та да се ценим чираци там и ние
    • Да
      данъчен
      8 -1
      17:17, 14 фев 2019
      Платили са ,защото имота е бил запориран от съдия-изпълнител поради липса на задължения за местни данъци и не може да бъде продаден,затова! Ама тоя пишман директор не го споменава или си приписва заслуги.
  • 3
    Ха
    хасковлия
    10 -6
    11:12, 14 фев 2019
    Този даже не знае какви документи има в папката,и какво пише в тях!
  • 4
    Ха
    Хасковлия
    10 -2
    13:12, 14 фев 2019
    Казва се " До стотинка" не си дупка. До дупка се гони,преследва и т н. Не се плаща с дупки
  • 5
    Се
    сенсей Годжи Рю
    8 -3
    13:40, 14 фев 2019
    Бившата цигарена фабрика е собственост на руска фирма.
  • 6
    Go
    gost
    5 -2
    15:14, 14 фев 2019
    Руска ще е , каква да е? Да нема да е немска или английска фирмата собственик на хасковската цигарена. Затова е новина че си е платила данъка.
Последни новини