От х:

Днес в x:

Избраха Цар на Виното в с. Каснаково

    По стар български обичай днес се проведе ритуално зарязване на лозята в село Каснаково, димитровградско. Местно читалище организира събитието, което бе уважено от съселяните им, кмета на селото и архиерейският наместник отец Георги Тодев.

    Ритуалът започна с изпращане на стопанина на лозето от домакинята на дома с погача, вино и иструменти за обработване на лозето. Думите на стопанката на дома бяха "Айде, домакине днес е Трифон Зарезан, иди да зарежеш лозето да е на берекет, да роди много плод. Станах рано и ти опекох обреден хляб, опекла съм ти и кокошка, като зарежеш лозето да седнеш и да похапнеш. И бъклица с вино съм ти напълнила, та да имаш и какво да пиинеш. Като започнеш да зарязваш, на изток да се обърнеш 3 пъти и да се прекръстиш, три пръчки да зарежеш, да ги полееш с вино и да ги наречеш - Колкото капки вино, толкова товар грозде. Айде домакине, приготвила съм ти торбата, бъклицата и косера."

    Ритуалът по зарязване се изпълни в лозовия масив на Иван Шопов, който бе избран и за цар на виното в село Каснаково. На лозето, обърнат на изток, той се прекръсти три пъти, отряза 3 пръчки, които поля с вино, след което захрани лозето с обреден хляб, пепел от огнището и светена вода от Йордановден. В края на ритуала той нарече ”Колкото капки вино, толкова товар грозде”.

    Тазгодишният Цар на виното в Каснаково отглежда лозя от дълги години. Наследил е лозята от родителите си. Предпочита сортовете мерло, памид и мискет, от които си прави букет червени и бели вина.  

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини