От х:

Днес в x:

Губернаторът на Калифорния изтегля националната гвардия от границата с Мексико

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюзъм заяви, че изтегля повечето от войниците от щатската Национална гвардия от границата с Мексико, защото няма да участва в "театъра на абсурда" на администрацията на Тръмп за сигурността на границите.

Въпреки това той признава, че войниците вършат добра работа в борбата с престъпността, свързана с наркотиците, и заяви, че планира да позволи 100 от около 360 -те щатски военослужещиа разположени на границата, да продължат да работят с федералното правителство. Заповедта за промяна на мисията на войските е подписана.

Бившият губернатор Джери Браун се съгласи през април да изпрати до 400 войници на границата по искане на администрацията на Тръмп, отправно до четири гранични щата. Браун даде ясно да се разбере, че калифорнийските войски не могат да помагат в принудителното изпълнение, но Нюзъм заяви, че в техните задължения има „сива зона“.

Генерал-майор Дейвид Болдуин от Калифорнийската национална гвардия заяви, че войските не са участвали в имиграционно задържане, но някои провеждат наблюдение на камерите, което може по невнимание да помогне в принудителното изпълнение.

Обявявайки решението си да изтегли войските, губернаторът заяви, че кризата по границата е изфабрикувана: "Цялото това нещо е театър на абсурда и Калифорния е дотук", каза той. 

Няма коментар от администрацията на Тръмп 

Изтеглянето на войските в Калифорния ще започне веднага, но може да не приключи до 31 март, когато сегашното споразумение на щата с федералното правителство изтича. Нюзъм е преназначил около 110 военни, за да подсили подготовката на Калифорния за следващия сезон на горските пожари и да разшири противопожарната работна група за охрана. Разширението изисква одобрение от Министерството на отбраната на САЩ.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини