От х:

Днес в x:

17 °C

Агенцията за социално подпомагане започна изплащането на помощите на хората с увреждания.

Помощите се изплащат по банков път.

Хората с увреждания от Кърджали и областта започнаха да получават  днес на банковите си сметки помощите си от Агенцията за социално подпомагане.Ще припомним,че интеграционните добавки  и социалните пенсии за инвалидност бяха заменени с помощи от началото на настоящата година.Социалните пенсии за инвалидност и интеграционните добавки се осигуряваха от НОИ.В края на 2018 г.прехвърлянето на документацията на получателите стана по служебен път.През януари досиетата на хората бяха обработени от местното поделение на Агенцията за социално подпомагане.Помощите вече се осигуряват чрез агенцията.

Подпомагането е за месец януари, а процесът е регламентиран в новото законодателство за хората с увреждания. 
Размерът на помощта през тази година варира от 24.36 лева до 198.36 лева в зависимост от степента на увреждане.

От 1 януари тази година всички пълнолетни хора с трайни увреждания имат право на месечна подкрепа по Закона за хората с увреждания. 
Помощта заменя досегашните добавки за социална интеграция и прекратените социални пенсии за инвалидност, изплащани към друг вид пенсия от Националния осигурителен институт (НОИ) в размер на 25% до месец декември 2018 година.

Хората, които до момента не са получавали интеграционни добавки, трябва да подадат заявление-декларация в дирекция "Социално подпомагане" (ДСП) по настоящ адрес до 31 март, за да им бъде отпусната новата месечна финансова подкрепа, считано от 1 януари 2019 година. 
Заявление в ДСП по настоящ адрес трябва да подадат и лицата, които получават месечна добавка за социална интеграция за наем на общинско жилище, тъй като от 1 януари 2019 година сумата се отпуска под формата на целева помощ и се превежда директно на общините. 
На хората, които до момента са получавали интеграционни добавки, новата помощ се отпуска служебно от АСП.

Кърджали бг вести
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.04.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини