От х:

Днес в x:

3000 души годишно посягат на живота си. Преглед на печата

Статистика. 

"Дума":

3000 души годишно посягат на живота си 

Годишно в България се регистрират около 3000 опита за самоубийство, а около 600 от посегналите на живота си умират. Тревожните данни бяха оповестени на тематичен семинар, организиран от Националния център по обществено здраве и анализи. Д-р Владимир Наков призова медиите да сведат до минимум отразяването на самоубийства. Най-често подобни опити са повлияни от медийното отразяване на посегателства върху живота.

Само 20 на сто от българите, страдащи от депресия, тревожност и психични разстройства, са получили адекватна помощ. 14,5 на сто от хората у нас са с психични разстройства като тревожност, депресия и състояния, предизвикани от употребата на алкохол и наркотици. Данните бяха представени от д-р Захари Зарков, началник на отдел "Психично здраве", на семинар, посветен на изводите и измеренията на психиатричната стигма, организиран от Националния център по обществено здраве и анализи. Най-често болните търсят помощ от общопрактикуващите лекари. Десет пъти по-малко са лицата, обърнали се към психиатри, подчерта той. Като причини за честите психични разстройва д-р Зарков посочи генетични фактори и телесно заболяване.

Спор. 

"24 часа":

Радев одобрил посланик в Лондон, но спор с кабинета за Париж спря въртележката

Вече половин година президентът Румен Радев и външната министърка Екатерина Захариева не успяват да се разберат за новите посланици.

Президентският екип залага за френската столица Петко Драганов, правителството държи на Юрий Щерк

Румен Радев все пак е одобрил бившия служебен премиер Марин Райков за посланик в Лондон.

"Съгласувателната процедура между президентската институция и Министерството на външните работи за назначаването е приключена. Указ ще бъде издаден от държавния глава след получаване на решение на Министерския съвет и на агреман от страна на Обединеното кралство за направеното предложение от МВнР." Това коментираха от президентството пред "24 часа".

Мадуро. 

"Сега":

Мадуро искал да източва Венецуела и през България

Депутатът от венецуелския национален парламент Карлос Папарони обвини национална петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA) в опит да изнесе държавни средства в България. "Петролеос де Венесуела иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!", заяви депутатът в Туитър, съобщава руската информационна агенция "Нюз", цитирана от БНР.

Според изявлението на депутата изнасянето на средства ще бъде преустановено незабавно. Агенцията информира още, че опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който събира подкрепа като временен президент на Венецуела, също е потвърдил тази информация. Гуайдо планира да използва приходите на държавното петролодобивно предприятие, за да финансира отстраняването на президента Николас Мадуро.

Петролната компания на Венецуела е поискала от клиентите на своите съвместни предприятия да депозират приходите от продажби в сметка, открита неотдавна в руската "Газпромбанк". Решението беше взето след като САЩ наложиха тежки финансови санкции на 28 януари, които имат за цел да попречат на венецуелския президент Николас Мадуро да получи достъп до приходите от търговията с петрол.

Тормоз. 

"Монитор":

Всяко четвърто дете е тормозено от връстници в интернет

Около 20-25% от децата, според наше изследване, са ставали обект на подигравки, тормоз, обиди, заплахи от свои връстници най-често в интернет, а около 20% пък си признават, че са извършвали подобни действия срещу техни връстници. Това каза координаторът в Националния център на безопасен интернет Георги Апостолов пред "Фокус".

"Но всъщност 100% от децата стават жертва на това явление, тъй като човек, който наблюдава някакъв акт на агресия, било то както е в случая вербална, той не може да остане безучастен, казват психолозите. Той се отъждествява подсъзнателно или с жертвата, или с извършителя", обясни той. По думите му в най-малката възрастова група основният риск е детето да попадне на неподходящо за възрастта му съдържание - най-вече за сексуално, порнографско или съдържание с екстремно насилие. "Имайки предвид крехката възраст на децата, на която са вече в интернет, това може да ги шокира и травмира.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини