От х:

Днес в x:

Пътници под прикритие ще ловят “копърките“ между Димитровград и Хасково

Изображение 1 от 5
    Подставени лица ще се качват като пътници в транспортните средства, които возят по димитровградските автобусни линии. Това ще е една от мерките, които местната община ще наложи за справяне с нерегламентирания транспорт.
     
    От няколко дни вече има монтирани и камери за видео наблюдение на основните спирки, където пътниците са най-много, съобщи кметът на Димитровград Иво Димов. Камерите качват заснетото на сървър, до който достъп, освен общинските служители в залата за видео наблюдение в администрацията, имат и дежурните в полицията, както и служителите на Автомобилната администрация. Записите се съхраняват 30 дни и по тях органите на реда ще реагират при всяко нарушение, посочи Димов.
     
    Камера е монтирана и на една от най-оборотните спирки-тази на бул.“3-ти март“, през която върви автобусът от Димитровград към Хасково. За мястото се знае, че е Мека на нелегалния превоз.
    „Сивият сектор“ в бранша е един от основните проблеми, който превозвачите поставиха на масата пред държавните органи.
     
    В края на миналата седмица транспортният министър Росен Желязков обяви, че всички държавни институции, които имат отношение към проблема, ще работят заедно. Една от мерките са проверките на имотното състояние на всеки, за който има сигнал, че извършва превоз на пътници, без надлежните разрешителни за това.
     
    "Проблемът е много сериозен, защото така наречените „копърки“ нанасят вреди не само на транспортния бранш и ощетяват държавния бюджет с милиони, но те са опасни за живота на хората", смята Иво Димов. Освен това, с падането на оборота на транспортните фирми заради „кражбата“ на пътници от нередовните, на общините, особено на по-малките, им става все по-трудно да осигурят обществен транспорт", казва кметът на Димитровград.
     
    Иво Димов дава конкретен пример с последната обществена поръчка, проведена в Димитровград за превозвач по вътрешните линии и тези от квотата на Димитровград към Хасково. На нея не се явява нито един кандидат, не идват фирмите, поканени от Общината за договаряне. Наложило се да се премине към директно договаряне с транспортна фирма от Стара Загора. Собственикът й се съгласил да вози пътниците в Димитровград обаче, само защото извършвал и превозите на работещите в завода „Язаки“, в противен случай нямало как да му излезе сметката.
     
    „Превозвачите не се съгласяват да карат по линии, които са маломерни, реализират загуби. Но така пък на общините им става все по-трудно да съумяват да изпълняват социалната функция-да осигурят обществен транспорт за всеки, дори и за хората в най-отдалечените райони. Затова трябва да помага и държавата“, коментира още Иво Димов, който е и заместник-председател на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/. От Сдружените са готови с нов механизъм  на схемата за разпределението на държавните дотации за общинския транспорт. Той ще бъде представена скоро на среща с ресорния министър.
     
    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (30)

    • 1
      Се
      сега
      19 -33
      10:33, 10 фев 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Пъ
      Пътник
      35 -4
      10:41, 10 фев 2019
      До средата на пътя контролните органи ще са свалили вече шофьора на колата.
    • 3
      АД
      А дано
      25 -2
      10:51, 10 фев 2019
      Крайно време е да ги спрът ! В Хасково на бул “ Раковска “ до училище “Ив. Рилски “ примерно шофьорите стоят отстрани на спирката .Питат за Димитровград , ако кажеш да ти посочват в коя кола да се качиш , която е спряна отзад в уличката . Тези органи дори ако стоят на спирките всичко ще научът!
    • 4
      Ке
      Кенанския Маймун
      13 -26
      11:27, 10 фев 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Gh
        Ghost Navigator
        8 -17
        13:22, 10 фев 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ма
        МАНГО
        6 -4
        19:04, 10 фев 2019
        В Америка има ли копърки?
      • Ке
        Кенанския Маймун
        3 -6
        23:45, 10 фев 2019
        В Америка имаме УБЕР. Много точно - аз на жълта подводница не съм се качвал от години - миришат
        на мильоционерски луноход
      • Ал
        Алоо
        0 -3
        16:47, 11 фев 2019
        Ми плащай си за дадената дейност и никой няма да ти мачка ушите !!
    • 5
      На
      Наблюдател
      29 -13
      14:27, 10 фев 2019
      Защо се глезотите! Хванат ли такъв тарикат, трябва да му отнемат колата. Ще видим тогава дали ще качва нерегламентирано пътници. Трябва и пътниците да се глобяват солено, защото и те ощетяват общ. транспорт, като ползват копърки. Трябва съзнание и дисциплина, но най-вече законодателни промени в тая посока. Аман от байганьовци в страната ни. После все ГЕРБ и Борисов им виновен
    • 6
      Д.
      д.г
      12 -4
      15:41, 10 фев 2019
      Сетихте се браво
    • 7
      Би
      Били Хлапето
      44 -2
      16:13, 10 фев 2019
      А на такситата ще забранят ли да качват пътници за Димитровград? Че то таксито си е редовен превозвач. А тъпите рейсаджииски гъзове да се научат да пущат парното през зимата и да имат климатик през лятото, щото таксиджиите осигуряват всичко това на цената на билет за автобуса. Да вземат пример от Пловдив където по градските линии пуснаха чисто нови автобусчета с по 23 места, с климатик с удобни седалки и са по комфортни и от остарелите таксита. Така се строи модерен капитализъм - свободна конкуренция и спазване закона на ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО.
    • 8
      Ни
      Николай
      13 -3
      17:02, 10 фев 2019
      Ами Румен какво ще прави сега??? 15 години се препитава човека!! Трябва да сади трева пак!!! Ама сина му го няма да я продава като преди!!! Жалко!!!!
    • 9
      Аа
      ааа
      13 -2
      18:38, 10 фев 2019
      то лошо няма ама билета да не стане 10 лева
    • 10
      Ни
      Ники
      20 -2
      21:12, 10 фев 2019
      Не да слагате камери, а кажете на фирмите да пускат големи автобуси в пиковите часове. С тези бутчета на последната спирка всички места са заети и се подминават пътниците, които чакат. После нелегалните виновни.
    • 11
      Ни
      Никодимчо
      15 -1
      21:33, 10 фев 2019
      Ако автобусите бяха равностойни като цена-удобство-бързина, нямаше да има "копърки". Но е по-лесно да се преследва конкуренцията, вместо да се улесни регулацията на бизнеса им.
    • 12
      Па
      Павлов
      17 -4
      21:45, 10 фев 2019
      Проф. Вучков казваше "...гледам и не вярвам на УШИТЕ си...". Та и аз така - чета и не вярвам на ушите си. Какво ви става бе, хора? Какво ви пречат такситата? За всеки влак си има пътници, нали? По логиката на повечето от коментиращите, трябва да се забрани и на такситата в който и да е град, да пътуват по маршрути, по които има градски транспорт, така ли???
    • 13
      Ре
      Реалист
      14 -5
      03:05, 11 фев 2019
      Защо по тъпия комунизъм имаше редовно транспорт,а по светлия капитализъм не им излизала сметката? Сега кмета ни съветва да сме подкрепяли обществената поръчка т.е. данъците т.е. Бойко. Бойко раздава нашите пари за несъществуващи самолети,на бановци,мишобировци,строи разпадащи се магистрали,гради неработещи електронни регистри,ТОЛ системи......аз и много други нямаме нужда от рейса Дград Хасково,защото ни няма,заради държавната копърка,която ни извози всички нас,и която отказваме да контролираме.
      • Ни
        Николай
        3 -8
        09:41, 11 фев 2019
        Стой там където си и не се връщай !! От такива пре... Виж коментара
      • Ре
        реалист
        4 -1
        17:19, 11 фев 2019
        Не се тревожете Николай,с такива като вас в Бг, дори не ни идва на ум да се завръщаме.Очевидно се радвате на рекордния БВП,който гонел китайският,според Бойко.Вие,като сте ,толкова работлив,къде е резултата от вашата работа? А, да! В Пеевски,Доган,Мишо Бирата,КТБ......работете по/здраво.Тъкмо вдигнаха водата и местни данъци.Бъдете здрав,че лекарствата били скъпички в Бг.
    • 14
      При нас цената е най-ниска за това сме копърка
    • 15
      Се
      сенсей Годжи Рю
      5 -3
      08:50, 11 фев 2019
      не са само копърките, има и легални таксита, спират на 20 м от спирката, примерно спирката до аптека Живакова до автогарата, спира си човека качва ги и по живо по здраво, легално такси-вози на цената на билета
    • 16
      Ши
      Шишо Бакшишо
      8 -2
      11:47, 11 фев 2019
      Алоу, дето плюете по бакшишите, поработете една седмица като "бакшиш" и тогава коментирайте. Щото лесно е да си педерас-герберас на държавна службичка и цял ден - кафета и хахо хихихи, а друго е да караш по десет - дванайсет часа пияници и заядливи мангусти дето всеки момент могат да те ограбят, за да изкараш някой лев да си платиш сметките и нахраниш семейството.
      • Ми
        Минка Свирката
        3 -1
        16:34, 11 фев 2019
        Бакшишо, аз ли те карах да ставаш таксиметров шофьор? Аз ли те карам сега да се мъчиш с мангусите? Все ревете, че нямало пари в тая работа... че много било стресово... а все се увеличават такситата. И поне правилника да бяхте научили! Тия, аварийни мигачи не се ползват като разрешение от владиката да спираш където ти е кеф, а за предупреждение в случай на авария! И от пиацата прд х-л "Москва" не се тръгва и спира все едно е твой града!
        И накрая само да ви кажа, че половината миришат на вкиснато, че от мерак да не изпуснат 2-то лева нямат време да се изкъпят.
        П.С. Който не му харесва да си смени професията!
    • 17
      Ми
      Минка Свирката
      3 -1
      16:37, 11 фев 2019
      Добавка: И кога най-сетне ще спрете да возите на твърда цена? 100метра 2,50лв. 3километра - 2,50лв. Най-хитрите ли сте в тая държава?
      • Та
        такси
        5 -1
        00:02, 12 фев 2019
        350лева патентен данък
        200лева по 12 месеца 2400 лева осигуровки
        260 лева застраховка
        60 лева злополука на местата
        40 лева по 2 прегледа е 80 лева
        97 лева винетка
        60 лева приблизително данък мпс
        10 лева метрология
        30 лева такса стикери и разрешително
        20 лева психо преглед
        има и други.
        ОБЩО 3367 лева годишно
        Голямата част от тях както е видно към държавните и общински касички пориблизително 3000 лева независимо дали се пуска касов апарат или не.
        За да се изкарат тези пари чисто без гориво и амортизация е необходимо да се превозят Приблизително 8000 клиента по 2.50 за да изплува таксито на кота 0.
        Имат ли право такситата да предлагат транспорт или не според вас.
      • Jo
        John
        0 -2
        10:15, 12 фев 2019
        на такси виненка не трябва, айде бегай у лево, малко са тези данъци!
    • 18
      Да не мислиш че от мерак са станали таксиджии. По принуда е, и аз искам да съм на топла службичка , ама не мога да понасям ВСИЧКАТА ПАРТИИНА СВОЛОЧ, достатъчно съм възрастен да помня комунистическите назначения на ПАРТИЙЦИТЕ. Сегашните са бетер едновремешните. Ама какво да са чудя , всичките мръсни партийци , които нямаха нищо общо с убедените идеалисти комунисти сега са гербераси педераси. А ти сладуранке недей да плюеш наред. Верно повечето бакшиши са боклуци за трепане, ама има и свестни , а боклуците са продукт на това общество и тази среда ги е направила такива , те са огледален образ на клиентите си. Куцо , кьораво и сакато като няма работа сяда зад волана, СОРИ МАЙНА ТОВА Е ЛАЙНАРИЯ А НЕ ШВЕЙЦАРИЯ.
      • Ми
        Минка Свирката
        2 -2
        17:02, 11 фев 2019
        Сори, не сори, ама и аз помня това и онова... Не се обиждай, ако щеш но с тия 2,50 лв. дето не минават през фискалния принтер клатят и тебе и мене, че и себе си (ама те са най-хитрите и тях не ги е*е.). Мен ми налага МинФин да си сменям пак касовия апарат - за 10 години това ще ми е 3-ти. А те тия 2,50лв. са им в джоба, чисто и после - "Разсипаха я тая държава!". Кой, бе Аланколоу, кой я разсипа?!?!
    • 19
      По
      Помниш ли..........
      4 0
      17:12, 11 фев 2019
      Помниш ли Кръстан финансиста дето тури кръст на икономиката, а сегашния Изгоранов, дето съвсем я изгори , и още , и още , и данъците дето повишиха и тока и водата , ама хак ни е на всички ,дето останахме тука, а не хванахме Терминал 2, верно е както пее оня чалгаджията / и той се видя как прави свирки на премиера/ , КАКВО ДА ГИ ПРАВИМ ТЕЗИ КАВАЛИ КАТО САМИ СМЕ СИ ГИ ИЗБРАЛИ. КАКВОТО САМ СИ ИЗБЕРЕШ ТОВА ЩЕ ………….. /както искаш го римувай/
    • 20
      Йо
      йокин
      0 -1
      20:22, 11 фев 2019
      Не,вярвам,20,и повече години,ги фащат,ама шлифера,на марко тотев.Преди,три дена,минах оттам,пак молят,за хасково ли си?

    Още новини

    Последни новини