От х:

Днес в x:

80% от автобусните превозвачи в Хасково се стягат за протести

В протестна готовност са 80% от автобусните превозвачи в Хасково, въпреки развоя на събитията от снощната спешна среща на бранша с ресорния министър Росен Желязков и финансовия Владислав Горанов. След нея министър Горанов обяви, че ще предложи всички автобусни превозвачи задължително да се регистрират по ДДС.

„Това именно е едно от нашите настоявания за решаване на проблемите в нашия бранш за ликвидиране на сивия сектор.“, коментира собственикът на една от превозваческите фирми в Хасково, който е и член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи – Себахтин Исмаил.

Още в средата на януари превозвачи от цялата страна заплашиха, че ще протестират и ще спрат да возят пътници. И дадоха месец срок за взимането на мерки по решаването на основни проблеми в бранша от страна на правителството.

По думите на министъра на финансите Владислав Горанов задължителната регистрация по ДДС за всички ще доведе до изчистване на сивия сектор сред бранша. „Трябва да се случи задължително тази промяна, защото в момента около 60 % от превозвачите в страната не са регистрирани по ДДС, а това пък веднага означава, че създават нелоялна конкуренция, понеже могат да си позволят с 20 % по-ниска цена на билета“, коментира Себахтин Исмаил. „За два автобуса, например, само разходите за гориво са 70-80 хил. годишно. Ако си по ДДС как ще се конкурираш с този, който продава по-евтин билет?“.

Един от най-сериозните проблеми, който очертават от бранша, е и нерегламентирания превоз на пътници. Той е опасен за живота и здравето на хората, създава нелоялна конкуренция и директно нанася вреди, както на бизнеса, така и на държавата, заявява Росен Желязков след срещата, цитиран от пресцентъра на Транспортното министерство. Обсъждани са варианти за съвместни действия между Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Гранична полиция и Националната агенция за приходите като противодействие, които ще влязат в система за наблюдение и и контрол на незаконните превози. Едно от действията е непрекъснати проверки за произхода на доходите на лицата, за които има сигнали, че се занимават с нерегламентирана превозваческа дейност.

„Този проблем е действително много сериозен, а 85 до 90 % от задграничните превози са точно нерегламентирани. Извършват ги предимно собственици на бусове. Хората, които се качват при тях за малко по-евтина цена от тази на лицензираните превозвачи, не знам с кой акъл рискуват! Каквото и да се случи няма кой да поеме отговорност, защото на практика ти не съществуваш при този превоз“, казва Себахтин Исмаил.

Според изчисленията в бранша има над 3000 нелегални превозни средства, от които загубите за държавната хазна надхвърлят 300 млн. лв. годишно.

Въпреки добрите намерения да се захванат с решаването на проблемите у нас в транспортния бранш и обявените мерки за това от страна на министрите, превозвачите не бързат да свалят гарда за протестите. „Оставаме в готовност до 18-ти февруари, защото засега това са само изразени добри намерения. Ще изчакаме да видим какво ще се случи и през следващата седмица, искаме да видим, че по проблемите реално се действа“, категоричен е Исмаил.

Превозвачите искат и по-строг контрол на кметовете в процедурите по възлагането на обществен транспорт. По тази тема премиерът Бойко Борисов разпореди на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да извърши проверка как се отпускат субсидии за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии, които возят до населени места с малко жители.

 Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Ъп
    Ъптекар
    26 0
    13:25, 8 фев 2019
    Угода няма не се няадаха ! Да надяват жълти жилетки и да ходят да чоплят семки на дондуков или в Брюксел заедно с аптекари и превозвачи и други айляци!
  • 2
    Пи
    Пишман пътник
    71 -2
    13:41, 8 фев 2019
    Винаги се чувствам застрашен за живота си, когато пътувам с автобусите на Арда Тур!
    Шофьорите карат като луди!
    Автобусите им закъсняват, шофьорите пушат и говорят на висок глас по телефона.
    На касата във Хасково една руса,, дама", гледа толкова надменно че...
    Г-н Себахтин да не забравя катастрофите с неговите автобуси..... Абе избягвайте да пътувате с тази фирма
    Целта му е МОНОПОЛ( алчен далия, не се на яде иска всички линии)
    • Пр
      преносно
      46 -2
      14:03, 8 фев 2019
      Тая русата е голяма шматка наистина. Продава билети, откъде тва самочувствие?
    • ..
      ....
      41 0
      14:15, 8 фев 2019
      Русата може да е любовница на шефа
      От години е там
    • По
      Познат
      4 0
      11:11, 9 фев 2019
      И аз бях свидетел,шофьорите по време на пътешествието се занимават повече с телефоните отколкото да следят пътя
  • 3
    Ер
    Еро
    29 0
    14:46, 8 фев 2019
    "Г*ъз глава затрива!„
  • 4
    0
    0
    38 -1
    14:59, 8 фев 2019
    Избягвайте таратайките псевдо-автобуси на арда тур! Аз си ходя до Димитровград и оттам на влака ако искам да пътувам, защото ми писна от потрошаването на нерви с Арда Тур и опасните им таратайки. Върнаха ни в 40-те години! От кое бунище им е превоза?
  • 5
    Чо
    Чобанина
    40 0
    15:31, 8 фев 2019
    На автобуса София Хасково в рекламата пишеше че имало уай фай, ама нямаше, никъде не спряха за да пикаем.
  • 6
    Гр
    градски
    25 -1
    18:09, 8 фев 2019
    Най опасно каращи водачи-даалии.Вулгарно и надмено отношение към пътниците.Пътуването с тази фирма е голям риск.Карат безумно и рисковано.Ако можете избягвайте АРДА ТУР не качвайте децата и близките си ако ги обичате и държите на тях.Поразпитайте колко и какви катастрофи сътвориха кривоглавите им шофьори и колко човека убиха.
    • До
      До градски
      24 0
      19:16, 8 фев 2019
      За съжаление горе описаното е истина. Рисковано шофиранфе и изпреварване,
      Не спазват час за тръгване
      Купуваш билет примерно за 15 часа, а автобуса им закъснява с почти 30 мин и то доста често. изнервени и уморени шофьори.... Тоя дахлия си тормози работната ръка. Но идва ден и всичко се връща
  • 7
    Pp
    ppp
    16 0
    19:59, 8 фев 2019
    След като вози ДПС от създаването им може да си позволява много за съжаление. Мила родна картинка. Що се отнася до шофирането на автобусите му пазете се дори и ако сте около тях на пътя.
  • 8
    Ан
    Анонимен
    4 0
    20:22, 8 фев 2019
    Някои млади си мислят, че не хора карат, а чували с картофи, а старите еваш яваш, милите, болни, оплакващи, че болни и пари не стигащи, иначе са човечни, готини, да внимават, кога с една ръка телефон, с другата кормило, но са готини. Идеални хора няма, живи и здрави, че и тяхната не е лесна, маясил още се хваща от много шофьори, до Германия. Приятен път и кой има щерка завинаги там, а не тук. Приятно пътуване...
  • 9
    Пи
    Пич
    2 0
    16:21, 9 фев 2019
    Имат много готини стюардеси
  • 10
    . Нерегистриран
    0 0
    11:17, 10 фев 2019
    Професията шофьор изисква спокойствие, тук по малко обиди по тях, че ако е лесно всички ще имат желание, а не в Нс, там е седянка, а при тях напрежение не пак етническата карта на някои си, както от всеки не става политик, така също и от шофьор, дано отпадне някой политик и на тяхно място от бюро по труда, нищо вечно няма, а и срамно, не сте там горе венчани, очакваме Цветанов, виждаме го на волана, Брюксел България линията
Последни новини