От х:

Днес в x:

Още заподозрени и българска следа в отравянето на Скрипал

Петима руснаци са участвали в отравянето с новичок на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, твърдят "Дейли мейл" и "Сън", като се позовават на източници от разследващите служби..

Освен Александър Петров и Руслан Боширов, за които се предполага, че са агенти на руското военно разузнаване, третият замесен е бил идентифициран - руснакът Сергей Федотов. Не е ясно дали това е истинското му име. В хода на разследването са били установени още двама нови съучастници, чиито имена не се съобщават. Смята се, че те са пътували с Петров и Боширов, но тяхната роля била по-малка. Очаква се полицията до няколко седмици да информира правителствени представители за доказателствата за последните двама заподозрени.

"Таймс" и "Телеграф" припомнят, че третият заподозрян по случая Скрипал - Сергей Федотов, е свързван със случай на отравяне през април 2015 г. в България на български бизнесмен, неговия син и негов колега. "Таймс" твърди, че лондонската полиция и британската служба за вътрешна сигурност МИ5 проучват случая от 2015 г. Според "Телеграф" британският разследващ сайт Белингкат (bellingcat) заедно с руския си партньор "Инсайдър" са публикували свое разследване на пътуването на Федотов до България и свързването му с отравянето на бизнесмена. То посочва паралел между неговите пътувания до България тогава и до Великобритания по време на отравянето на Скрипал. Той летял от руската столица до съответната държава с двупосочен билет, но не се връщал с обратния полет, а се прибирал в Москва от друг европейски град.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини