От х:

Днес в x:

Тракийци се поклониха пред паметта на Капитан Петко войвода

Изображение 1 от 2

    На 7 февруари 2019 год в гр. Варна се извърши традиционното поклонение по повод паметта на бележития тракийски борец за свобода Капитан Петко войвода. На това национално поклонение бяха дошли представителите на Съюза на тракийските дружества и дружествата от гр. Варна, Бургас , Пловдив, Кърджали, Сливен, Айтос и др.

    В поклонението участва и представителна част от Военноморските сили в гр. Варна. Официално присъствие имаше и от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

    По повод кончината преди 119 години на легендарния борец за свобода на България и участието му в освободителните борби на Италия, в отрядите на Гарибалди, в организацията ,,Фелики Етерия” за освобождението на Гърция и в подкрепа на освободителната руска армия бяха положени венци и цветя от Съюза на тракийските дружества и тракийските дружества от гр. Варна, Пловдив, Бургас, Кърджали , Сливен, Айтос и др.

    Отслужена беше и панихида в памет на войводата.

    Както всяка година, така и днес на 7 февруари българският народ се преклони на гроба на Капитан Петко войвода и неговата непоколебима воля за свобода на всички подтиснати и угнетени , за които той се бореше с вяра и жертвоготовност.

    Йордан Митев

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини