От х:

Днес в x:

Изборните правила да не се пипат, призова Михаил Константинов

"Не пипайте изборните правила, защото всеки, който го е направил е загубил." Това заяви пред БНТ проф. Михаил Константинов, експерт по законодателно право по повод предложенеито на БСП за смяна на състава на ЦИК преди евроизборите.

По думите му опитът показва, че всяка промяна в закона в последния момент, означава загуба за дадената политическа сила.

"Едно необмислено предложение, води до електорални загуби", изтъкна експертът.

Той е категоричен, че не може да дава оценки на членовете на ЦИК, но подчерта, че те със сигурност са длъжни да изпълняват закона.

"Централните избирателни комисии , районните и секционните се опитват да работят професионално", отбеляза Константинов.

Темата коментира и проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, който заяви, че комисията никога не е била с изцяло сменен състав. Винаги имало повтаряемост.

Той посочи, че се правят всякакви предложения за изменение на изборния кодекс, но няма такова за удължаване на мандата на ЦИК и съответно след той изтече, членовете трябва да се сменят.

"В България политиците не успяха да разберат, че изборите се печелят с гласовете на хората, а не с изборни хватки", допълни юристът.

По думите му до момента има 12 поправки в изборния кодекс, а според венецианската комисия правилата не трябвало да се променят 6 месеца преди избори.

"Трябва да има един период, в които да са ясни правилата на играта", категоричен е Киров.

Крум Зарков от БСП също коментира темата пред bTV като поясни, че са били принудени да поемат тази инициатива, тъй като управляващите са се ослушвали.

Според него процедурата е могла да започне декември месец.

"Сега да ни обясняват, че новата ЦИК няма да има време да влезе във функциите си е неадекватно твърдение", подчерта Зарков.

Той е на мнение, че има достатъчно време това да се случи. Според него обаче ГЕРБ нарочно бави процедурата по незнайно какви причини.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини