От х:

Днес в x:

Тракийци с урок по история пред паметника на капитан Петко войвода

    С урок по родолюбие и почит към една от най-бележитите личности в историята на България, пред учениците от „Христо Смирненски“ и Природо-математическата гимназия, тракийци отбелязаха 119-ата годишнина от гибелта на капитан Петко войвода. На паметника на войводата в Хасково, наследниците на тракийските бежанци и децата поднесоха цветя и венци днес.

    Пред младите хора моменти от героичната биография на Петко Кирков Калоянов припомни историкът д-р Красимира Узунова. В разказа си тя отбеляза и огромната заслуга на капитана към град Хасково. Когато Сенклер и бандите му се опитват да нахлуят в региона и подлагат на сеч населението и българските селища, кметовете от Хасковско изпращат писмо до капитан Петко с молба да ги защити. Той откликва на тази молба. За щастие не се стига до сериозни военни стълкновения. Но подвигът му е безсмъртен, закщото разбива бандите на Сенклер и вдига на въстание българските села от Ивайловградско, Крумовградско, като по този начин спомага границата на Санстефанска България да се измести по на юг.

    В знак на благодарност по-късно многобройните тракийски бежанци, които се заселват в Хасково му издигат паметник като жест към родолюбивите му дела. Паметникът е открит през 60-те години на миналия век. Това е един от най-големите и най-хубавите паметници на Петко войвода в Европа, припомни още Красимира Узунова.

    С почит към войводата на Стария континент има издигнати 27 негови паметници. При откриването на паметника в Киев са присъствали и наследници на тракийци от Тракийското дружество в Хасково „Георги Сапунаров“, разказа пред младите хора днес Димитър Шалапатов. Той им посочи и един от фактите, които най-много ги впечатлиха от биографията на Петко войвода-а именно, че са го наричали безсмъртния, понеже бил раняван от куршум 33 пъти и винаги оцелявал.

    Учениците от двете хасковски училища останаха силно впечатлени и от родолюбието на Петко войвода. След Освобождението генерал Скобелев го кани да му гостува в Русия, там е представен на император Александър II. Той го произвежда в чин капитан от руската армия, дава му Орден за храброст "Георгиевски кръст" за участието му в Руско-турската освободителна война и му подарява огромно имение. Българин обаче се връща в родината си.

    На 7 февруари 1900г. Капитан Петко войвода умира в дома си във Варна. Животът му е пример за патриотизъм и родолюбие.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Ср
      Срам ме е
      21 -6
      12:58, 7 фев 2019
      да кажа,че съм тракиец!Като гледам тоя охранения със синьото яке....Искам да знам вярно ли е няма да се учи за Петко Войвода?И защо не вземат отношение по този въпрос,без значение дали е лъжа или истина?
    • 2
      Ам
      Амена
      4 0
      15:13, 7 фев 2019
      Границите на Санстефанска България ли или тези след Берлинския конгрес??
      • Ке
        Кенанския Маймун
        4 -2
        15:34, 7 фев 2019
        На Ямача - старите лозя е била границата до 1913 година ... Има ги още укрепленията там
    • 3
      Ке
      Кенанския Маймун
      10 -2
      15:32, 7 фев 2019
      Как не се сетиха някой поп или заптие да уважат годишнината ?
      • Ко
        Колев
        4 -4
        17:16, 7 фев 2019
        Понеже все за заптиета пишеш, да ти обясня... Героя от измисления филм за Петко Войвода-Малък Петко,след 1878 г. постъпва на служба, като турско заптие.Нищо че е бивш хайдутин.А измислицата във филма, че Малък Петко е убит във Варна, опитвайки се да освободи войводата е пълна лъжа.
    • 4
      Гр
      гражданка от Хасково
      12 -3
      16:34, 7 фев 2019
      В нашия град ,каквото и да се направи все някой ще се намери да напиши нещо
      злобно и не премерено, това колкото и да е анонимно издава недоброто му
      гражданско отношение. Да се правят народни дела, това е призвание за всички
      нас,другото е криене и недобро отношение. Аз като гражданка се радвам,че на това
      събитие има много деца и ученици .Похвално е ,че ръководителите на тези
      училища са проявили родолюбиво чувство.Нека не се съревноваваме в писания
      на негативи, а на добри помисли.
    • 5
      Съ
      съседката отсреща
      3 -2
      16:51, 7 фев 2019
      Поп Златко е в русия на инсруктаж при агент Решетников и е зает строи хотел да посреща руски групи .
      • Ке
        Кенанския Маймун
        0 -1
        05:22, 8 фев 2019
        Знам че туркините си падате по попчета -
        Сусамския Поп и минералната вода колко булки излекуваха от бездетие :))
    • 6
      77
      777
      4 -3
      17:23, 7 фев 2019
      проблема е че много педераси се навъдиха
    • 7
      Ма
      Мак Сенет
      6 -2
      17:25, 7 фев 2019
      Като чета и си мисля, че наистина все някой ще се намери да напише нещо злобно и ми става мъчно, но при мисълта какъв пример ще дава оная дебела охранена с.....със синьото яке на тези невръстни още не опорочени дечица , направо ми се повдига. Той да им дава пример е все едно да си измиеш лицето с изпражнения. Тая фурнаджийска лопата дето няма срам и съвест се изтъпанил най-отпред. Чудя се на Киро Сарджев що се излага да стои редом с него , а не го натири при останалите помияри където му е мястото. И къде са кмета, областния, дУпЕтатите и останалите хрантутници.

    Още новини

    Последни новини