От х:

Днес в x:

5,8 по Рихтер разтресли Турция без никой да усети

Научни данни сочат, че Турция е била разтресена от земетресение с магнитут 5.8 по скалата на Рихтер през лятото на 2016, но никой не е усетил.

Причината е, че на труса са му били нужни 50 дни да затихне. С епицентър няколко километра южно от Истанбул, това “бавно земетресение” може би е знак за опасно събуждане на Северноанадолския разлом.

Геолозите знаят, че разломът върви от изток на запад из територията на Турция. Големи земетресения освобождават натрупалото се напрежение по протежението на Северноанадолския разлом, като най-скорошното подобно събитие бе унижощителното земетресение в Измит със сила 7.6 по скалата на Рихтер през 1999. При него загинаха над 17 000 души. Идва ред на Истанбул и околните райони, като едно възможно земетресение ще засегне поне 15 милиона жители.

Учени обясняват, че засекли бавното земетресение с помощта на данни от сондажни ядра в региона. Ако при земетресението цялата енергия се бе освободила наведнъж, силата му би била 5.8 по Рихтер. Въздействието от земетресението все още е неизвестно. Възможно е да е довело други части от разлома близо до колапс, но за да бъде установено със сигурност са нужни по-нататъшни изследвания.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини