От х:

Днес в x:

7 години от потопа в Бисер, в селото почитат паметта на загинали най-близките

    Седем години се изпълват на днешния 6-ти февруари от водния ад, почернил село Бисер през 2012 година.

    След големия дъжд, който падна в началото на февруари тогава в региона на Хасково, на 6-ти пълноводният язовир Иваново скъса стена и водата му стигна метежно и до село Бисер, което даде 11 жертви във водната стихия. Десетки останаха без домове. Наново бяха вдигнати 34 къщи с помощ от благотворителни кампании и държавата. 20 от порутените къщи от потопа все още стоят.

    От пролетта на миналата година пострадалите водят и граждански дела срещу община Харманли и Министерството на отбраната-собственици на несъществуващия вече язовир Иваново.

    А в края на 2018 година Община Харманли поиска 2,3 млн. лв. безлихвен заем от държавата, за да може да издължи исковете по дела на ищци от трагедията в село Бисер.

    Седем години по-късно хората в Бисер вече не отбелязват датата на трагедията масово. Само близките на загиналите с панихида в тесен кръг почитат паметта им, разказа днес настоящият управник на селото Валентин Найденов.

    Йосиф Тодоров и роднините му пък наравиха курбан  на мястото на старата родова къща, отнесена от водната стихия. Като по чудо семейството успяло да се спаси от водните талази.

    В Бисер хората предпочитат да гледат вече напред  и селото може да се похвали с нови придобивки за децата и младите хора, казва кметът. Обновен е местния парк, има и стрийт фитнес уреди. През пролетта пък от кметството се стягат за ремонта на уличната мрежа.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ба
      Бащата тиква
      13 -2
      21:30, 6 фев 2019
      Бог да ги прости хорицата. Къде е ”елита” на герб?
    • 2
      Па
      Пацо
      11 0
      08:53, 7 фев 2019
      Има потоп, има разрушения, има 11 жертви, а няма виновни. Как е възможно това? Няма такава държава!
    • 3
      Ра
      Работодател
      3 0
      21:33, 7 фев 2019
      Как е възможно , възможно е защото защото сме тъпи , прости и търпеливи !
    Последни новини