От х:

Днес в x:

Фармацевти от Първомай сложиха жилетки и се присъединиха към протеста на колегите си

Фармацевти от Първомай също облякоха „жълти“ жилетки и се включиха в протеста на Националната аптечна камара.

В Първомай трудно се намират жълти жилетки, затова потомствените фармацевти от фамилията Тоневи- Цветилови върху белите престилки сложиха оранжеви светлоотразителни жилетки. Те искат да привлекат вниманието на обществеността, че систмата ги убива, потиска оказването на фармацевтична грижа за пациентите и води малките и средни предприятия а бранша към фалит.

Те настояват за свикване на преговори между техни представители и правителството. Според

Диана Цветилова темата за четците, софтуера, финансовата страна се преекспонира. Тя е убедена, че с това ще се справят тя и колегите ѝ.

Проблемът, според Цветилова е, че някой, който е решил да въвежда този процес в България не е намерил правилния начин. Първо – верификацията на лекарствата се прави от нестопанска организации. Защо ни се вменява тази нетипична дейност на нас – аптеките? Ние нямаме против това да се случва, но не по този начин. Пътят на лекарството от завода до аптеката не е ясен. Аз ще го получа, ще го верифицирам на входа и на изхода и не дай си Боже, светне някъде червено, аз какво ще правя? Аз не мога да го върна. Аз искам да купувам само верифицирани лекарства от лицензирани складове. Верификацията доказва само опаковка, а съдържание, качество, анализ не доказва. Тя не може да спре случаи, каквито е имало през годините, когато е в мрежата са влизали фалшиви лекарства

Второ – въвеждането на всички тези изисквания е едно допълнително утежняване на работния процес, допълнителна кражба на време, която краде от времето за обгрижване на пациента. Хората идва и се оплакват, че като отидат на лекар, там само пишат, идват тук и казват: „И вие какво правите – и вие пишете и няма кой да ни обърне внимание!“.

Отделно са отчетите към Изпълнителната агенция по лекарствата. Всеки трябва да даваме отчети.

Изведнъж ни се струпаха в кратки срокове три сериозни промени, а има райони, наистина отдалечени – по Родопите, без интернет, с възрастни колеги - там наистина хората ще си останат без лекарства.

Ето това ни притеснява, затова сме с жилетките и искам някой да седне и да поговори с нас, да обясни и да реши.“

Част от аптеките в Първомай са готови на 20 февруари да се присъединят към колегите и да останат затворени, ако до тогава не бъде откликнато на поканата им за разговори.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Пр
    пръшко
    8 -10
    10:35, 6 фев 2019
    Как ще оставят затворени аптеките. Да мрат ли хората! Знаят ли какво е да си болен и да няма хапчета. Те не са се сблъсквали с този проблем и не им пука. Само парите им са в главите.
    • 78
      7878
      16 -4
      10:50, 6 фев 2019
      Ето по това си личи, че сме българи. За съжаление. Ние не сме готови да подкрепим, за да се извоюва нещо по-добро за някого. Утре ще е в друга сфера. Ние стоим отстрани и най-много да поклюкарстваме. Затова сме и на това дередже.
  • 2
    Пи
    ПИТАГОР
    7 -3
    14:52, 6 фев 2019
    Ъм да ги затварят тя аптеки и да ходят да копат на къра. Кво на занимават тяхните проблеми. Явно ни искат да работят по правилата като не искат да затварят. Така или иначе те хапве за нищо не служат жъ ходим в плоудиу да си ги купуваме ко толкова никой няма да умре гаранция щото на секи му е мил жиутя и жъ ходи до плоудиу ама да ги видим после те кък жъ копат на къра с те жилетки
  • 3
    Пр
    пръшко
    3 -2
    08:26, 7 фев 2019
    Нека жената от снимката да каже колко пари изкарва аптеката на месец, за да стане ясно на хората кой за какво се напъва.
  • 4
    Гл
    Гласът на Хората
    1 -1
    10:15, 7 фев 2019
    Аптекарите търгуват, а хората мизерстват.
    Аптекарите се лекуват, а хората - боледуват.
  • 5
    Ле
    Леонид
    0 0
    22:43, 7 фев 2019
    А така, затваряйте, Марешки ще отбележи ръст в оборота този месец.

Случаен виц

Последни новини