От х:

Днес в x:

Пациентка се смее по време на мозъчна операция

Невролозите от Медицинския факултет на университета Емори са открили фокусен път в мозъка, който при електрическо стимулиране предизвиква незабавен смях, последван от чувство за спокойствие и щастие дори по време на операция на мозъка.

Ефектите от стимулацията били първо наблюдавани при пациентка с епилепсия, подложена на диагностичен мониторинг на припадъците ѝ. Впоследствие стимулацията била използвана, за да помогне след пълната анестезия при нейната частично будна мозъчна операция два дни по-късно.

Поведенческите ефекти на директната електрическа стимулация на снопа на цингулума и тракта на бялото вещество в мозъка били потвърдени при две други пациенти с епилепсия, подложени на диагностичен мониторинг. Констатациите са планирани за публикуване в Journal of Clinical Investigation. Ефектите от стимулиране на снопове от цингулума за записани във видео, като идентичността на пациента е скрита.

Неврохирурзите от Емори виждат техниката като "потенциално трансформиращ" начин за успокояване на някои пациенти по време на операцият на мозъка в будно състояние, дори и при хора, които не са особено тревожни.

За оптимална защита на критичните мозъчни функции по време на операция, пациентите може да се наложи да бъдат будни и без успокоителни, така че лекарите да могат да разговарят с тях, да оценят езиковите им умения и да открият увреждания, които могат да възникнат.

"Дори добре подготвените пациенти могат да изпаднат в паника по време на будна операция, което може да бъде опасно", казва водещият автор д-р Кели Биянки, доцент по неврохирургия. Тази пациентка била особено предразположен към нея поради тревожност. И когато тя започнала да се събужда от общата упойка, наистина започнала да изпада в паника. Когато направили стимулация на цингума, веднага съобщила, че се чувства щастлива и спокойна, разказвала шеги за семейството си и понесла успешно будната процедура.

"Извън употребата по време на будна операция, разбирането как работи стимулацията на снопове от цингулума може също така да послужи за по-добро лечение на депресия, тревожни разстройства или хронична болка чрез дълбока мозъчна стимулация.

Изследователи и преди са съобщавали, че директно електрическо стимулиране на други части на мозъка може да предизвика смях, но за първи път е демонстриран ефект върху тревожността.

Цингулумът е под кората и се извива около средния мозък, а формата му наподобява пояс или колан, откъдето идва и латинското му име. Районът, който води до смях и релаксация, се намира в горната и предната част на снопа. Това  е място с много връзки между мозъчните региони -  кръстопът на бялото вещество, свързващо няколко лоба и координиращо сложните емоционални реакции.

Първоначално избрали да поставят електрода там, за да се регистрира мозъчната активност и да се открие началото на гърчовете. Електродът бил вкаран в мозъка по начин, различен от стандартния, обяснява неврохирургът. Това била уникална траектория, която се налагала заради предишните операции на пациентката. В подготвената публикация екипът описва, че стимулацията "веднага предизвиква ужасно поведение, включително усмивка и смях, и съобщения за положително емоционално преживяване."

"Пациентът описва преживяването като приятно и релаксиращо и напълно различно от който и да е компонент от нейните типични припадъкци или аура", пишат авторите. "Тя съобщи за неволно желание да се смее, което започна в началото на стимулацията и се превърна в приятно, спокойно усещане след няколко секунди стимулация."

Като тест за настроението и мисловните ѝ процеси, изследователите проверили как ги оценя пациентката и дали ги интерпретира като щастливи, тъжни или неутрални. Стимулацията изместила виждането ѝ, така че ги възприемала като щастливи. Известно е, че този ефект, наречен "афективно отклонение", съответства на намаляването на депресивните симптоми и предполага, че този вид стимулация потенциално може да се използва при лечение на депресия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини