От х:

Днес в x:

Започнаха совалките за евроизборите. Преглед на печата

Вестниците в понеделник продължават да следят казуса с Елена Йончева и Боил Банов.

"Записът на думите на Боил Банов е направен от човек, който е присъствал на разговорите, сподели Елена Йончева в интервю за бТВ. Тя беше категорична, че няма да издаде кой е той. "Ние сме предоставили запис, който сме проверили. Предоставихме и документи, които доказват, че всичко е истина. Това е денонощна работа в екип. Това не са отделни фрази, това е цял разговор от 17 минути. Това е едно варварско отношение към държавата, да не се върнат едни пари към държавния бюджет. Няма съмнение, защото документите го потвърждават", обясни Йончева. "Този запис е направен от човек, който е присъствал на тези разговори. Ние имаме защитен свидетел, има свещено право да не го разкриваме. Той ще даде показания. Аз няма да го издам. Прави се опит да се обсъжда личността на свидетеля. Свидетелят няма значение какъв е, единственото важно е истина ли е информацията, която се поднася. Ние сме провели много голяма работа с документи. Не може да ме е подвел, защото разполагаме с документи", каза депутатката от БСП. "В записа ние чуваме как г-н Банов говори, че трябва да се спре строителството по независими от строителя причини, за да не започне дело и да не бъдат взети тези 700 хил. лева. Има становище на Агенцията за обществени поръчки от края на 2015 г. Там се говори, че има само два Акт 10. След 1 година има доклад на Държавна финансова инспекция. Актовете за периода 2015 г. не са 2, а са 5, дописани са 3 акта", съобщи още тя. Не съм се засегнала от културата на министъра, който е министър на културата, че ме нарече Цола Драгойчева. Нормално е в ГЕРБ да се промени, това е един образован човек, а виждате сега как разговаря. Ако това беше контрабандна информация, щеше ли прокуратурата веднага да се самосезира, попита социалистката. "Пред колеги се водят тези разговори, първо с представител на фирмата и после с независимия надзор. Тук няма никакъв свян. На пръв поглед "Ало, Банов" изглежда като малка афера, но това е моделът "Борисов". Така се правят далаверите в България", добави тя..." - в. "Стандарт".

"По повод скандала "Ало, Банов съм", разразил се след изнесения запис от депутата от БСП Елена Йончева, министърът на културата Боил Банов публикува позиция на официалната си страница във Фейсбук...

За съжаление, партийната пропаганда употреби за собствени цели културата. За съжаление, да бъде знаме на това прие да бъде някога уважаваната и харесвана журналистка г-жа Йончева.

За съжаление, истината остава все по-сама и за това вина носим всички. Фалшивите новини, "алтернативните факти" вече ни давят..." - в. "Сега".

"Министър Банов отговори на Елена Йончева: Всички документи са предадени на прокуратурата, дал съм обяснения и вярвам, на институциите и компетентните органи. За съжаление, партийната пропаганда употреби за собствени цели културата. За съжаление, да бъде знаме на това прие да бъде някога уважаваната и харесвана журналистка г-жа Йончева. Това коментира във фейсбук министърът на културата Боил Банов по повод интервюто на депутатката от БСП. "Не съм професионален политик и може и да сгреша, но няма да коментирам всяко включване на БСП. Лъжите са много. За тях не е важна истината, а тази сглобена фалшива новина да се повтаря. Не е важно, че е лъжлива. Не е важно, че е сапунено-оперетна. Не е важно и че това е партията с исторически най-големи прегрешения към свободата на медиите и към свободата изобщо", пише още Боил Банов." - в. "Труд".

"Вдовицата на Ласкин: Банов е честен човек, спрете се, бе ! Аз познавам Боил Банов! И аз подкрепям Боил Банов ! Защото е добър и честен човек! Спрете се бе! Това написа във фейсбук актрисата и вдовица на Иван Ласкин Александра Сърчаджиева. Това е първата й поява в социалната мрежа след смъртта на актьора в началото на януари. Културният зам.-министър Банов е обвиняван от червената депутатка Елена Йончева, че е спестил 700 000 лева неустойки на частните компании, които ремонтираха столичното Ларго, В момента прокуратурата разследва скандала. По професия Банов е режисьор и е работил с актрисата Алекс Сърчаджиева." - в. "Стандарт".

"Оставям на другите - който иска да се заяжда, да прави компромати - ние всички избори сме ги минали в такава ситуация. Плащат на 50 души, излизат, викат, но нека да покажат те какво са направили през годините. С тези думи премиерът Бойко Борисов за първи път днес коментира скандала със записите, обвиняващи министърът на културата в злоупотреба със служебно положение. След като откри изцяло ремонтиран надлез в Стара Загора, чрез журналистите той призова политиците, ако могат да си мерят повече думите. "Ако тази конфронтация не се спре, тя ще пречи на всеки един, който победи на изборите. Така че аз не се вкарвам изобщо в тази тема", каза премиерът, цитират от Агенция "Фокус". Според Борисов, когато работиш, някой все ще ти намери кусур и оставя на другите, които няма какво покажат, да критикуват..." - в. "Дневник".

"БСП в момента са в ситуация на Сталинградска защита - те загубиха много по случая с Елена Йончева, сега се вижда, че това е един набързо изпълнен кагебистки компромат, БСП са експерти в калните компромати, но този път не им се получи". Така коментира в "Беновска пита" скандала "Ало, Банов съм" Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси в НС. "Не знам дали ще имаме достатъчно време, но бих искал да ми позволите да кажа няколко неща чисто от правна страна. Първо, използването на такъв запис трябва да е ясно, че е противоконституционно - в Конституцията има забрана за извършването на такива записи без съгласие. Нека имаме предвид, че според мен, и техническият оператор на записа, без значение доколко е манипулиран, очевидно се явява подбудител в този разговор, най-вероятно той е докладчикът. Може ли да ми кажете, какъв акт е Акт 10 и какъв акт е Акт 11?", изтъкна юристът..." - в. "Стандарт".

Евроизборите също са сред актуалните теми.

В. "24 часа" цитира кандидата на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер: "Европа никога не е била обещание, че ще живеем без проблеми. Винаги има проблеми със социалната справедливост в нашите общества, с екологичните въпроси и климатичните промени. Но Европа винаги е била обещание да решим заедно проблемите по възможно най-добрия начин. Да сближим Европа, да чуем българския начин на мислене и да го комбинираме с немския или испанския. Да намерим разбирателство... Русия вече не зачита международно право и стандарти. Видяхме това в Грузия, виждаме го всеки ден в Украйна и също така в Сирия. Асад оцеля с руски бомби. И много мигранти, които минаха през Турция, през Гърция, до Германия и Австрия, започнаха своето пътуване, защото Русия бомбардираше Сирия. Затова трябва да сме наясно, че Путин е готов да използва военни действия, може дори да го наречем война, за да постигне политическите си цели. Затова Европа трябва да се събуди, Европа трябва да бъде обединена и ясна за този въпрос. Дори видяхме опасността от руска намеса вътрешно - видяхме я при референдума за брекзит, с фалшивите новини и дезинформацията. Те създадоха атмосфера, която доведе в крайна сметка до брекзит. Русия има интерес от слаба Европа, а слаба Европа е разединена Европа, в която Франция, Германия, България, Румъния, Испания се карат помежду си. Това е в интерес на Путин. Моето основно послание, като ръководител на най-силната политическа партия в Европа - Нека да стоим заедно. Тогава може да предложим на Русия да се върне на масата за преговори. Но аз искам да започна тези разговори от силна позиция, не от слаба такава." - каза още Вебер..."

В. "Стандарт" цитира по темата Франс Тимерманс - водещия кандидат на европейската левица за председател на Европейската комисия: "Хората понякога са притеснени, дори отчаяни, но въпросът е как да им вдъхнем надежда, как да търсим решения на проблемите, а национализмът може само да разбива неща, не може да даде решения. Могат само да влошават нещата, да настройват един народ срещу другия. Имаме нужда европейците да се съберат, да намерят решения на глобалните проблеми в европейски мащаб. Не бива да забравяме, че сме едва 7% от световното население. За всички големи въпроси, ние трябва да застанем заедно и да търсим общи решения... Искаме да имаме конструктивни и положителни отношения с Русия. Но, от позиция на сила, а не Русия да ни казва какво да правим, а да се гледаме в очите от едно и също ниво и да кажем: "Вижте, споделяме континент, трябва да споделим отговорността за бъдещето на този континент, основани на европейски ценности, вземайки предвид интересите на Европа, но и намирайки общи допирни точки в енергетиката, но и климатичните изменения, международната сигурност". Не е лесно, Русия е партньор, с когото трудно се преговаря. Но пак, ако ние като европейци сме единни, ще намерим допирни точки с Русия и път напред..."

"Пъpвото елеĸтpонно глаcyване y наc започва утре (днес - б. р.) То е за подреждането на кандидатската листа на "Да, Бългаpия" на Христо Иванов. Повече от 5000 дyши ще yчаcтват във вота на "Да, Бългаpия!", в който ще cе pазпpеделят позициите за 17-те меcта в cпиcъка, c който паpтията излиза на евpовота. В бpоя на глаcyващите влизат членове, cимпатизанти или пpоcто гpаждани, които cа cе pегиcтpиpали на cайта на политичеcкaта фоpмация и cа полyчили код за yчаcтие. Избоpите за подpеждането на лиcтата, в която cа бившият зам. външен миниcтъp Стефан Тафpов и cпециалиcтът по НАТО Велизаp Шаламанов, ще пpодължи до 10 февpyаpи." - в. "24 часа".

"Да, България", която е част от "Демократична България", от понеделник започва гласуването си във вътрешни предварителни кандидати за евродепутати. Гласуването е електронно или по пощата. В него може да участва всеки, дори ако не е член на партията, който свали приложението за мобилен телефон. За регистрацията е необходим и код, който може да се получи от член на партията или чрез електронна заявка. Кандидатите на "Да, България" са 17, като сред тях има както познати лица, като бившият посланик и външен министър Стефан Тафров и служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, така и много млади лица. Периодът в който може да се гласува е от 00:00 ч. на 4 февруари до края на 10 февруари. "Демократична България", в която участват още ДСБ и "Зелените", ще се яви с обща листа за европейските избори през май, но все още не е ясно как ще бъде разпределена тя. "Ще я разпределим принципно", каза пред "Дневник" съпредседателят на "Демократична България" и ДСБ Атанас Атанасов. Той не даде повече подробности. Според източник от управлението на "Демократична България", въпросът за подреждане на общата листа ще бъде обсъждан след първичните избори на "Да, България". Ще зависи и от спечелилият кандидат. От "Демократична България" разговарят за коалиция и/или подкрепа неофициално и с други партии от бившето дясно пространство, като СДС, БЗНС и Движение "България на гражданите". До реална коалиция с тях е малко вероятно да се стигне. В обединението на трите партии още не са забравили разнобоя в Реформаторския блок от миналия парламент, в който всяка от партиите гонеше своите лични интереси и провала на съдебната реформа. Нямаме намерение да правим Реформаторски блок 2, няма смисъл, коментираха неофициално от "Демократична България". Пред новото обединение, което има шанс за 1 евродепутат, според част от последните проучвания на електоралните нагласи, стои въпросът и в коя група ще бъде той. ДСБ са част от ЕНП, "Зелените" са част от "Европейската зелена партия", а в "Да, България" има либерално настроени млади политици, който обаче не желаят да бъдат в една група с ДПС (АЛДЕ). Лидерът на СДС Румен Христов, каза в началото на януари, че идейна коалиция би била най-добрият вариант за предстоящите европейски избори. Като най-близки идейно той вижда "Демократи за силна България" и "Да, България". Той не изключи възможността и за други варианти, "защото и в самия СДС има едно крило, което по-скоро се ориентира към консервативно-патриотичен профил на коалицията за следващите евроизбори". Според източници на "Дневник" са водени разговори с НФСБ и ВМРО и от СДС и от други знакови лица от "Реформаторския блок". ДБГ се готвят и за друга коалиция или самостоятелно явяване Изпълнителният съвет на Движение България на гражданите е решил до 4 февруари да се проведат общинските събрания за номиниране на кандидати за предстоящите евроизбори. Националният съвет на ДБГ ще обсъди кандидатурите и ще реши в какъв формат ще се яви на вота, каза председателят на партията Димитър Делчев пред "Дневник". Вероятността да се явим самостоятелно или в друга коалиция, а не с "Демократична България", е по-голяма отколкото да се явим с тях, коментира още Делчев. Той добави, че до края на другата седмица в ДБГ чакат отговор от "Демократична България". "Какъв модел предлагат те - дайте ни гласовете, вземете си партиите и хората. Не мисля, че нашият Национален съвет би приел и не знам кой би приел", каза Делчев. Той добави, че не могат да чакат повече, а разговорите се водят от октомври. В същото време до европейските избори, който трябва да са на 26 май, остават по-малко от 4 месеца. Делчев допусна, че е възможно ДБГ да се коалират със СДС и БЗНС за европейските избори." - в. "Дневник".

Българите в чужбина и предпочитаните от тях държави също са сред тематичните акценти.

"Българите в Германия са се увеличили над пет пъти за седем години и вече са повече от 400 хил., а в цял свят живеят и работят близо 2.5 млн. български граждани, пише българоезичният сайт, с централа в Чикаго www.eurochicago.com, в писмо до "Дневник". Данните за Министерството на външните работи и са изпратени на изданието на 31 януари 2019 г. в отговор на въпроси на редакцията на уебсайта. От информацията става ясно, че в Германия българите са 416 хиляди. Следват Турция (350 хил), САЩ и Гърция с по 300 хил., Испания 250 хил., Великобритания 200 хил. и Италия 120 хил. През 2011 година, когато сайтът е поискал същата информация, броят на българските граждани в Германия е бил само 74 869. През същата година във Великобритания е имало 100 хиляди български граждани, като броят им е скочил с около 100 хиляди. Живеещите в Турция българи пък са намалели със 150 хиляди. Данните за САЩ, за Гърция и за Испания са същите, както сега. Общият брой на българските граждани по света, според данните за 2011 година е бил близо 2.02 млн. Сега те са почти 2.4 млн. Чикагското издание е попитало и колко служителите на бившата Държавна сигурност сега работят във външното министерство. Отговорът е, че те са 56, или с двама по-малко от 2011 година. 
Българите по света: 
Германия - 416 хиляди 
Турция - 350 хиляди 
САЩ - 300 хиляди 
Гърция - 300 хиляди 
Испания - 250 хиляди 
Великобритания - 200 хиляди 
Италия - 120 хиляди
Франция - 60-80 хиляди 
Канада - 70 хиляди 
Австрия - 35 хиляди
Молдова - 31 хиляди 
Кипър - 25 хиляди 
Чехия - 25 хиляди 
Южна Африка - 20 хиляди
Австралия - 10-15 хиляди 
Швейцария - 12 хиляди 
Норвегия - 7 хиляди 
ОАЕ - 7 хиляди 
Малта - 6 хиляди 
Полша - 4 хиляди 
Нова Зеландия - 3500 
Йордания - хиляда"

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини