От х:

Днес в x:

"Четири лапи" искат европроверка на мерките срещу чумата в Странджа

От българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи" сезираха Европейската комисия за ситуацията с чумата по дребните преживни животни в България, съобщиха от "Четири лапи".

Апелът е отправен към Еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Въпросите, които поставят от "Четири лапи", са:

  - Доколко първата заповед на Изпълнителния директор на БАБХ за умъртвяване на дребни преживни животни в Странджа от 20 юни 2018 г., издадена преди да бъде обявено първичното огнище на заболяването, както и преди диагнозата да бъде потвърдена от Европейската референтна лаборатория за чума по дребните преживни животни, нарушава разпоредбите на европейското законодателство;

 - Дали предприетите мерки от БАБХ за унищожаване на всички животни в населените места, за които е имало съмнение за вируса, не са прекалено крайни;

 - Доколко ЕК счита, че вместо при съмнения за заболяване да се премине към масово унищожаване на селскостопански животни и изплащане на крупни обезщетения на собствениците, е по-добре да се ваксинират животните превантивно;

 - Дали референтната лаборатория е типизирала установения у нас вирус и ако не - в какъв срок трябва да направи това;

 - Дали ЕК счита, че с бездействието си в първите дни след обявяването на епидемията, и по-специално липсата на мерки за ограничаване на движението на хора и животни, БАБХ е допринесла за разпространението на болестта;

 - Дали ЕК счита за правилен подхода на БАБХ да не информира собствениците на дребни преживни животни за предстоящото умъртвяване на стадата им и доколко пълната непрозрачност е удачен начин за ограничаване на укриването на животни от техните собственици;

От международната екоорганизация се питат дали ЕК е проверявала дейността на БАБХ като компетентен орган по здравеопазването на селскостопанските животни в България за ограничаване на заболяването чума по дребните преживни животни, какви са резултатите от тези проверки и има ли наложени санкции за страната ни;

"Седем месеца след обявяване на първото огнище на чума по дребните преживни животни, все още няма яснота относно произхода на болестта в страната ни, не е определен и типът на вируса", припомня д-р Марина Иванова, директор на "Четири лапи" за България.

По думите й БАБХ действа абсолютно непрозрачно, а и за мнозина експерти взетите до момента мерки са със съмнителна ефективност. Това е причината от "Четири лапи" да се обърнат към Европейската комисия с молба да изяснят ситуацията. Очакванията са, че от ЕК може да потвърдят доколко действията на агенцията са в синхрон с европейското законодателство.

От международната екоорганизация следят ситуацията в Странджа още от обявяването на епидемията. Наблюденията им са доста по-различни от официално обявената от БАБХ информация.

Припомняме, преди седмица от БАБХ обявиха, че мерките срещу разпространение на чумата по дребните преживни животни частично са паднали. Те бяха въведени през лятото на 2018 година. Приблизително 1,3 млн. лева е вложила Агенцията за превенция на чумата.

Тогава директорът Дамян Илиев обяви, че ако инспекторите не са били срещнали съпротива при изпълнение на мерките, косвените санкции са щели да бъдат вече приключили.

Припомняме също, на 11 юли 2018 от БАБХ обявиха първично възникнали огнища на болестта чума по дребните преживни животни в селата Крайново, Странджа и Шарково, община Болярово, Ямболска област. 
С това от БАБХ обосноваха заповедта си за евтаназиране на цели стада в Странджа, където животновъдството е основен поминък на хората.

Малко по-рано - на 26 юни от БАБХ увериха, че няма опасност за хората заради чумата по дребните преживни животни и от чумата по свинете.

По думите на министър Румен Порожанов около 2000 животни са унищожени.

Темата достигна и до парламента. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отиде да се срещне със стопаните и с доброволците, които охраняваха стадата. В същото време премиерът Бойко Борисов заяви, че бил умилен от снимките на опозиционерката с чумави козички.

От извънпарламентарни партии призоваха хората да не се поддават на устните заповеди да колят животните си и за оставка на шефа на БАБХ.

От ЕК заявиха, че готвят нови санкции срещу страната ни заради бойкота да бъдат унищожени частните стада.

Месеци по-късно - на 19 януари 2019 г. стадото на Ани Петрова от Болярово, което физически бе опазено от доброволци, бе заличено юридически от експертите в София.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини