От х:

Днес в x:

Готвят 5-годишният Теодор за цар на лозята в Голямо Асеново

    „Песни да се пеят, вино да се лее! Днес е голям празник-Трифон Зарезан!“, нареждат по улиците на село Голямо Асеново неколцина млади момчета, облекли везани ризи и наметнали ямурлуци.

    От сутринта улиците на живописното селце са изпълнени с глъчка. Хора в носии излизат от всяка къща и се приготвят за празника. В селото честват Трифон Зарезен по нов стил от 1968 година насам. Мераклии са и пазят традициите си тук. Само съжаляват, че тази година 1-ви февруари се пада в делничен ден и повечето млади са ангажирани с работата си и няма да могат да си дойдат. Въпреки това настроението е приповдигнато и всички очакват началото на празника.

    Преди това обаче в местния храм, който хората са ремонтирали подобаващо преди години, отец Христо отслужи празнична литургия.

    Покрай двора на църквичката шествието за зарязването вече се събира.

    Кобилата Мима ще тегли каручката с тазгодишния цар на лозята от селото. Ще изберат този, чието лозе е било най-стегнато и плодородно. Така е от време оно, разказва Господин Господинов.

    Още от дете 65-годишният вече мъж участва в зарязването всяка година. Почвата в Голямо Асеново е плодороден чернозем. Навремето местните били прочути не само с превъзходното вино от червения гроздов сорт Каберне Совиньон, но и със сладките дини. А местните се шегували, като казвали: Най-добрите вина са от каберне совиньон на южен склон, понеже лозовия масив край село Голямо Асеново било южно от селото.

    Сега големите площи лозя намалели драстично, но хората поддържат в дворовете си от старите грозда.

    „Рано сутринта баба ми слагаше в торбата на дядо малко пепел от огнището и пуска за лозето. Мъжете се събираха на мегдана и ние момчетата покрай тях, и тръгвахме към лозята край село. Там разпиляваха пепелта за берекет и здраве, да няма болести по лозите. После зарязваха и празникът започваше. Шествието се прибираше към центъра на село и продължаваше там с коронясването на Трифон, дегустация на вината, жените черпеха с погачи, колеха телета. Пиеше се до зори.“, с усмивка си спомня днес Господин Господинов. И добавя, че има два вида вино-за здраве и за любов.“Виното е елексир, то е лековито и любовно. Когато пийнеш в нормални количества е лекарсво, но прекалиш ли започва да ти се жени и тогава трябва да си много внимателен“, шегува се мъжът.

    Малко преди обед музикантите от оркестър „Агрофермер“ засвирват и повеждат процесията към къщата, където ще се зарязва.

    На каручката местата си са заели двама приятели- 5-годишният Теодор Делчев, на когото казват „малкият цар“, защото го подготвят като порасне за цяр на виното на село Голямо Асеново и батко му Николай.

    Теодор е редом до господин Господинов докато зарязват лозичките за берекет. В ритуалното зарязване се включват кметицата на населеното място Пенка Тонева и най-големият фермер в района Митьо Вълчев.

    За да предадат традицията на празника на младите по-възрастните следват ритуала, както го помнят от детството си и затова слагат накичената с лозови листа, кокичета и гроздове корона на Трифон Зарезан. „Тежка е короната на лозаря, трябва да се носи цяла година с отговорност и грижа! Наздраве и да е беректлия!“, провиква се Господин Господинов, на когото образът на Трифон идеално пасва, преди да надигне бъклицата и да отпие от нея. После съдчето започва да обикаля от ръка на ръка и всички мъже наоколо отпиват. А жените, както в стари времена са умесели пити и ги раздават.

    Празникът продължава в центъра на Голямо Асеново, където се извива хоро край бъчвите с вино и ракия. И местните чакат вече гости от близо и далеч.

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини