От х:

Днес в x:

Соченият за свидетел срещу Боил Банов: В МОН има тормоз над експерти

Ангел Ангелов твърди, че не е заплашвал началника си в просветното ведомство

Макар и задочно, проговори експертът от МОН и бивш служител на Министерството на културата Ангел Ангелов, когото министър Боил Банов обвини в рекет след публикуването на скандален запис за ремонта на Ларгото. Ангелов не коментира твърденията на Банов, а обвиненията, че е заплашвал свой ръководител и в просветното ведомство.

По-рано днес в студиото на „Тази сутрин” Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на Агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” разказа, че след съмнения за изтичане на информация към Съюза за стопанска инициатива, Ангелов е бил изолиран от управлението на проекти, на което отговорил със заплахи.

Чиновникът обаче има своя версия – че Гератлиев „просто използва създалата се ситуация, за да се представи за жертва вместо да обясни на заместник -министър Сачева и министъра на образованието Красимир Вълчев, защо си позволява да упражнява психологически тормоз и да злоупотребява със служебното си положение”.

Ангелов разказва, че на 21 декември м.г. заедно с трима свои колеги е сезирал прокуратурата заради „дискриминация и психически тормоз на работното място”. Бил сезиран и инспекторатът на МОН, който трябва да се произнесе в близките дни.

„Обвиненията на Гератлиев за посегателство върху автомобила му, както и други подобни безпочвени обвинения бяха отправени след като беше викан в ГД „Национална полиция” във връзка с жалбата, както и след като е започнала проверката на инспектората на МОН”, заявява Ангелов.

Цялото писмо на Ангелов можете да видите тук:

Здравейте, не искам да коментирам повече невярната информация, която залива общественото пространство. Относно Кирил Гератлиев, той просто използва създалата се ситуация, за да се представи за жертва вместо да обясни на заместник -министър Сачева и министъра на образованието Красимир Вълчев, защо си позволява да упражнява психологически тормоз и да злоупотребява със служебното си положение, за да принуждава експерти от изпълнителната агенция, която ръководи, да напускат работата си под натиск. Аз и още трима колеги още през декември 2018 година вследствие на дискриминация и психологически тормоз на работното място подадохме жалба до СРП с №54684 от 21.12.2018 година. Вследствие на подадената жалба бяхме викани в ГД "Национална полиция", за да потвърдим представената информация. Пак там, на 21.01.2019 г. е бил извикан за снемане на показания и Кирил Гератлиев. За заведената жалба е информиран и министъра на образованието през деловодната система на министерството. В същото време сезирах и инспектората на МОН за слабости и пропуски в работата на изпълнителната агенция. В резултат на подадената от мен писмена информация министърът на образованието изпрати инспектората на проверка, като в близките дни се очакват резултатите.

Вероятно поради всичко изложено дотук изпълнителният директор на ИА ОП НОИР Кирил Гератлиев използва създадената ситуация, за да избегне понасянето на съответната административна отговорност за изключително порочната практика, която използва като набеждава, унижава и заплашва държавни служители с дългогодишна експертиза и опит многогократно надвишаващ неговия собствен. Отново обръщам внимание на факта, че жалбата до прокуратурата, изпратена от мен и колегите ми е с дата 21.12.2018 година, а обвиненията на Гератлиев за посегателство върху автомобила му, както и други подобни безпочвени обвинения бяха отправени след като беше викан в ГД "Национално полиция" във връзка с жалбата, както и след като е започнала проверката на инспектората на МОН. Аз и колегите ми продължаваме да бъдем подложени на психологически тормоз и заплахи, но твърдо вярваме в органите на правораздаването и затова ще използваме всички законови начини, за да защитим професионалната си репутация и човешко достойнство.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини