От х:

Днес в x:

Огромна кухина се образува в ледник в Антарктида

Изображение 1 от 3

    Огромна кухина под ледника Туейтс в Антарктида е открита от американски учени. Тя заема площ  около 40 кв км и е с височина около 300 метра. Изследователите смятат, че кухината се е образувала от стопяването на 14 милиарда тона лед и това се е случило основно през последните три години. Учените са разтревожени и че вероятно това не е единствената такава кухина и ледникът се държи към земята много по-слабо, отколкото може да се очаква за такава гигантска ледена маса. Откритието е публикувано в Science Advanced

    Ледникът Туейтс в Западна Антарктида е известен с бързото си движение - до 2 км за година.  От ледника периодично се откъсват огромни айсберги, които отплуват в морето на Амундсен и на север.

    Тревожната.километрична куха зона е отрита по радарни данни, получени при облитането на антарктическите ледове по програмата IceBridge.

    Учените се опасяват, че бързото разрушаване на ледника може да предизвика ускоряване на този процес в останалите ледени масиви. Минималното увеличаване нивото на световния океан ще ускори разрушавнето на шелфовите ледници в Антарктика. Това ще доведе до откъсване на айсберги, при топенето на които водата ще стане още повече. В момента ледникът "подпира" съседните ледени масиви. Ако той изчезне, тяхното пълзене към океана вероятно ще се ускори.

    Даже ако топенето на леда се ограничи само до този ледник, нивото на океана ще се вдигне с 65 сантиметра.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини