От х:

Днес в x:

Бивш шеф в КТБ твърди, че има ново обвинение, свързано с делото срещу Елена Йончева

Георги Христов, бившият изпълнителен директор на КТБ, излезе в четвъртък от столичното Следствие с ново обвинение - за присвояване в особено големи размери. Наложена му е 50 000 лв. гаранция, която ще обжалва, съобщава bTV.

Според Христов днешното обвинение е свързано с делото срещу Елена Йончева.

Специализираната прокуратура твърди, че Христов е извършил присвоителна дейност, като е отпуснал кредит от 25 милиона евро на фирма „Шип инвест”.

Фирмата е искала парите за придобиване на акции от капитала на Русенската корабостроителница, уточни бившият изпълнителен директор на КТБ. 

Извън протокола следователката обясни, че да, това ( Елена Йончева - б.р.) е крайният бенефициент на част от парите. Как стига до там, не ми беше обяснено, нито ми бяха предявени доказателства, твърди пред bTV Георги Христов.

Споделих извън протокола, че за този кредит има решение на Управителния съвет. Това е надзорна регулативна рамка по Закона за кредитните институции. Очевидно, щом има решение на УС, калкулациите са показвали, че спрямо капиталовата база 25 милиона евро към тази дата са надвишавали 10 процента от капитала на банката. И по тази причина същият кредит е надлежно отпуснат след решение на УС първо, надлежно е докладван в съответната уведомителна форма в БНБ, същият кредит е бил надзираван от надзорна инспекция на управление "Банков надзор" през 2013 година, без забележки предполагам, след като не сме получили уведомление или препоръки по него като членове на УС. И за мен е направо енигма какво и каква е причината, и какво в кредита не е наред, каза още бившият изпълнителен директор на КТБ. 

Източник: bTV

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини