От х:

Днес в x:

Хасковлии склониха глава пред жертвите на комунистическия режим

    Заупокойна панихида в памет на жертвите на комунистическия режим и „народния съд“ бе отслужена рано тази сутрин в Хасково. Присъстваха десетки представители на хасковската общественост, на политически партии, общински съветници, наследници на убитите от „народния съд“, граждани, съобщиха от областна администрация.

    Пред паметната плоча на разстреляните от партизаните хасковски офицери и военни Велико Маринов, Георги Чукурлиев, Начо Гюлемезов, Панайот Танев, Димитър Маразов, Михаил Илиев и Петър Ангелов панихида отслужи отец Никола. А първа цветя положи Гинка Консулова - дъщеря на Михаил Илиев, един от зверски убитите тук на 12 септември 1944 г. Тя бе придружена от цялото си семейство. Именно по настояване на Гинка Консулова преди години тук е изграден паметник, който трябва да напомня на поколенията за жестокостта на престъпния комунистически режим, припомниха от семейството.

    На панихидата присъства и областният управител Станислав Дечев. „На 1 февруари 1945г. т.нар. ”народен съд” осъжда на смърт тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 8 царски съветници, 23 министри, 67 народни представители и 47 генерали и висши офицери. Присъдите не подлежат на обжалване и са изпълнени веднага. Само на този ден са убити 148 човека.
    И ако днес трябва да помълчим по една минута в памет на всеки тях, трябва да мълчим 2 часа и 28 минути. А ако трябва да почетем с минута мълчание всички онези 2 730 българи осъдени на смърт от комунистите … тогава трябва да останем безмълвни почти две денонощия.
    Но аз вярвам, че ние дължим на жертвите на комунизма не мълчание, а истината…
    Вечна им памет! Никога вече комунизъм!“ Това написа в личния си профил в социалната мрежа Станислав Дечев по повод 1 февруари- ден на почит на жертвите на комунистическия режим.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (38)

    • 1
      Gl
      glas
      69 -38
      09:45, 1 фев 2019
      ако не бяха шибаните комунисти България сега щеше да процъфтява! избиха интелигенцията и висшите хора, за да дойдат на власт варварите, които върнаха страната с 100 години назад!!!
      • Re
        Represiran
        37 -24
        10:59, 1 фев 2019
        Абсолютно точно!
      • Ха
        Хасковлия
        41 -10
        12:53, 1 фев 2019
        За Шайката говориш , нали?
        Прав си Боко и компания изпълняват заветната цел- унищожаването на България!
      • Ке
        Кенанския Маймун
        1 -3
        01:06, 2 фев 2019
        Само шибането може да направи от Маймуните хора
        ....
        Това са се опитвали да докажат и Шефовете на тютюневите складове , кога са чукали 14-15 годишните българки работнички :))
      • Ас
        Аскувлия
        0 0
        10:43, 5 фев 2019
        Оня цвят на нацията, е като тоя сега, принудил над 2 милиона българи да напуснат страната в търсене на по-добър живот.
    • 2
      Ko
      kovo
      52 -21
      09:51, 1 фев 2019
      Дали е възможно някой да си помисли дори - Председател на Министерския съвет на НРБ от 1971 до 1981, а след това Председател на народното събрание до 1990 година е човек с образование 3 клас??? И как тези хора ще ценят образованието и интелекта.
      • Съ
        Съгласен
        39 -4
        10:06, 1 фев 2019
        Така е наистина.Проблема е,че сега повечето от тези с дипломи манталитета им е като на ония с трети клас.Интелекта им стига само колкото да мислят за тях си.Черти като чест,достойство и родолюбие е трудно да се срещнат вече.Затова са избивани точно тези,които са имали тези качества!
      • Се
        сенсей Годжи Рю
        25 -5
        13:28, 1 фев 2019
        А къде е дипломата на царчето ? Някой да знае какво е завършил? Продаде медалите на баща си за да си покрие дълговете от комар в Монте Карло. Хаха
      • Ed
        edin
        12 -12
        15:57, 1 фев 2019
        За Сенсей: Да се сравнява Царя със Ст.Тодоров е като да се сравнява автомобил с каруца. Това е приьом на т.н. комунисти, хвърли кал върху друг и така отстраняваш вниманието. С калта може и да не уцелиш, но тя остава по ръцете.
      • Go
        gost
        2 -3
        21:16, 1 фев 2019
        Измет комунистическа, да ееее... и диктатурата долна и тъпите милиционери дето сега са бизнесмени и индустриалци, че и политици. Пожелаваме им от името на целия съсипан народ бел ден да не видят до десето коляно, гръм да ги удари, чумата да ги тръшне....
    • 3
      Ba
      baxmamamu
      39 -10
      10:04, 1 фев 2019
      Ех да помечтая ако не бяха комунистите а беше Хитлер колко хубаво щяхме да си живеем .Ама голяма грешка къде му трябваше на човека да се закача със Сталин . Ама лакомия не можаха да разделят шибата Полша и това е
    • 4
      Бб
      Бб
      37 -18
      10:12, 1 фев 2019
      Браво! Най-големите комуняги - първи..
      • Чи
        читател
        45 -8
        10:33, 1 фев 2019
        Така е, на първа линия комунягата,културтрегера и лицето на герб Шалапатов! То бива бива безочие,ама...
      • Ko
        kovo
        42 -4
        10:50, 1 фев 2019
        То винаги е така. Тях не ги е срам и за да получат легитимация присъстват на всички мероприятия.
    • 5
      Гр
      Гражданка
      20 -14
      10:19, 1 фев 2019
      СД трудно ще напише нещо в профила!Да е жива и здрава Нела!
    • 6
      Ни
      Нищо лично!
      37 -6
      10:29, 1 фев 2019
      Нищо не може да се случи в града без Герито и Румбата,те са вездесъщи,на работа не ходят ли тез хора?
    • 7
      Ха
      Хаха
      47 -20
      10:32, 1 фев 2019
      Гледам на Ганьовците пак комунизма им е виновен .... най-смешното е ,че всички държави,които бяха под комунизъм се оправиха(чехия,румъния,и т.н) само ние не ... все нещо ни пречи,все някой чакаме да ни оправи !!!
      • Гл
        Глупости
        46 -12
        10:51, 1 фев 2019
        Ами да, в Румъния си разстреляха комунистите, пък ние тука ги направихме демократи, та за това.
    • 8
      Же
      Железния Феликс
      31 -25
      10:51, 1 фев 2019
      Ах, недей! Плача, вия, хълцам ... давя се от хърле и сълзъ! Ушна кал ми чак протече, от ...г.зъ.
      Ама все пак ще напиша:
      Малко са ги трепали! Щом и сега има плачещи за това котило, натикало България в гнусната месомелачка на войната, на страната на античовешка идеология за "висша раса".
      И защо само за "десетки присъствали" съобщават от прес-фурната на Нела?
      Та видно е, че там са хиляди опечалени и милиони разстроени представители на "хасковската общественост", най-паче на политическите партии, хеле па и общински съветници на куп, предводителствувани от най-културния писател, историк, краевед и вече фотограф, кланял се на кой ли не през годините.
      Хубаво му го е написал фурнаджийката, на гения от площад "Свобода", постингчето във ФБ, ама дали го проумява малката му главица, забита кат карфица връз синята антерийка?
      Все ще измълчим още няколко пъти по 2 часа и половина, ако после ще пеем четиридесет години!
      Всички плачещи днес за нов, уж истински Народен съд, преди да заплачат за жертвите на този, който пренебрежително наричат "т.нар." Народен съд, да помислят дали могат да помълчат цели двадесет денонощия за жертвите, избити преди това от тези "добряци"?
      Вижте днешния "цвят" на нацията, помиришете го и ако не ви окапят носовете от тези "сини китки", признайте колко дълго бихте плакали за тях, след новия народен съд, освен ако не сте от редичката лочеща от родовата копаня или рупаща от партийната ясла?
      Осветени съвременници, разберете веднъж завинаги, че Народния съд(от 20 декември 1944 г. до 2 април 1945 г.) не е "така наречен", а е исторически факт като народен съд!
      Проумейте, че не е "комунистически", а вменен ни съюзническата коалиция, победителка на фашизма в Европа и по света, реализиран от отечественофронтовската народна власт при която кабинетът се състои от 16 министри - 4 от БЗНС, 4 от Звено, 4 от БРП(к), 2 от БРСДП и 2 безпартийни.
      Най-точната формулировка ви я даде лани един, който разбира, но не искахте да я чуете, защото не ви импонира(по-скоро не е модна) партийната му принадлежност:
      "Народният съд е необходимото и неизбежно военновременно правосъдие!"
      Бъдете здрави и днес се изпокарайте с половината си приятели във ФБ на тема "комунисти простаци" и "фашисти интелигенция", пийте по една ракия довечера и утре пак на тръстиката, защото капитализма чака някой да му натрупа печалба, а разтоварващия клапан на интелектуалната немощ вече ще е облекчил запечените мозъци на среднокласовия българин и той с песен на уста и силни ръце ще продължи да копае ... към дъното.
      • См
        ***** ** комунистите
        10 -22
        11:51, 1 фев 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ра
        Рада Димитрова
        11 -10
        14:24, 1 фев 2019

        Железния Феликс успокой се малко ще се удавиш в собствените си лиги . Са не си един от убийците че така си се разпенявил.

    • 9
      Пр
      Празноглавието е на власт
      41 -4
      11:14, 1 фев 2019
      На 12.09.1944 г. в хасковското поделение при престрелка са убити шестима военни и двама партизани. Тогава случката е описана като "нещастен инцидент". На 13 септември военните, които са от Хасково са погребани с военни почести, като чест им отдават именно партизаните от отряд "Асен Златаров". Какъв цинизъм само...
      Така и до ден днешен не е ясно дали е имало засада, когато въоръжени представители на народната власт отиват да се побратимяват с военните. Ясно е само, че е имало конфликт и се е завързала престрелка. Падат убити общо осем души. Убитите партизани са погребани като герои. Убитите военни - също. Някои свидетели на събитията казват, че е имало междуличностен конфликт и така е започнала стрелбата.
      Каквото и ще да е, хората са си отишли бадева. И днес довчерашният комунист Шалапатов навежда глава пред жертвите на комунизма. Хасковлии си заслужаваме управниците, щом допуснахме това нищожество да управлява града ни. През 1944 г. партизанския отряд "Ас. Златаров" наброява 14 души, които се крият в дупка край с. Спахиево. Когато на 10 септември отрядът слиза в Хасково, той набъбва само за ден от 14 на 44 души. Напълнил се е с шалапатовци, присламчили се към новата власт. Историята се повтаря постоянно, защото празноглавците подаряват властта на подобна измет.
      Бог да прости мъртвите и да пази живите!
      • Ww
        www
        26 -3
        12:21, 1 фев 2019
        Не хасковските партизани от Ас. Златаров извършват екзекуцията. Убийците са партизански отряд от Първомай. Преди да дойдат в Хасково вършеят и в Стара Загора и на други места. Тях чакат хасковските партизани и затова чак на 12ти отиват в поделението. Последвалия разтрел е изненада и за хасковските партизани. Тъй като присъстват на съвместен митинг за "побратимяване" двама от тях също са застреляни (по грешка) тъй като се намират на сцената заедно с офицерите. Разстреляни са докъто говори командира на поделението и за това има стотици свидетели. Никаква битка или недоразумение не е имало. В Хасково военните не са преследвали никакви партизани (такива просто не е имало). Това, с което разгневяват първомайските партизани е отказът им да предадът оръжията в поделението без заповед от министерството в София. Убити по време на служба към Родината! Не само, че не са погребани с почести, но и 45 години официално се твърдеше от комунистите, че офицерите са били фашисти! Материали за това има достатъчно и в Музея и в Библиотеката. Който има желание може сам да се информира.
    • 10
      Па
      партизанин
      38 -8
      11:38, 1 фев 2019
      Хасково нет доста сте се изсилили като сте писали за десетки пррисъстващи Видях ги сутринта да бяха най много 40- човека но обикновено журналята са като ваксаджоиите винаги лъскат власта Гледам снимани братя Консулови а баща им не беше ли полковник в Окръжието Как стават тия работи а може би греша В коментар номер 9 дават съвсем друга информация на кой да вярваш
      • Бб
        ББ2
        36 -5
        12:50, 1 фев 2019
        Той и областния произлиза от комунистически род ,но най отдпред са е наредил.
    • 11
      Ма
      МАНГО
      34 -13
      12:20, 1 фев 2019
      А кога ще има дата, на която да отбелязваме жертвите на Капитализма?
      Не се заблуждавайте - не жаля по-миналото.
      Но жертвите за последните 30г. са повече, отколкото през предходните 45г.
      Само първите 5г. след 1989г. без съд и присъда са разстреляни повече хора, отколкото след 1944г.
      Питайте мутрите - те ще ви отговорят.
      Просто статистика!
    • 12
      Ме
      Мечо пух
      28 -7
      12:31, 1 фев 2019
      В село Мечка пък има множество паметници на жертвите на демокрацията и безхаберието на държавата. Идете в гробищния парк на селото, паметниците са там. Сложете и на тях цветя.
    • 13
      Сс
      СССР
      24 -17
      13:04, 1 фев 2019
      Да живеи братска Русия. Поклон пред другаря Сталин спасил България от жидомасона Чърчил
      • Jh
        JHB
        8 -12
        16:18, 1 фев 2019
        ДГД братската ти русия. Вземи си я у вас. Виж коментара
    • 14
      Сс
      Ссср
      20 -18
      13:06, 1 фев 2019
      Долу демокрацията
      • Jh
        JHB
        8 -6
        16:16, 1 фев 2019
        Ееликата ти държава издържа 72 години и умря. България е на над 1300 години, ти за недоносчето ссср скърбиш
    • 15
      Em
      emc2
      28 -8
      14:18, 1 фев 2019
      А някой ден до този паметник ще има и един за жертвите на ГРОБ :D
    • 16
      Ма
      МАСТИКАЖИЯТА
      14 -14
      14:35, 1 фев 2019
      Да живее стали н да живее с с с р да живее комунизма само там е истината.
    • 17
      Ха
      Хари Лангдън
      25 -5
      15:27, 1 фев 2019
      Чета ,гледам и се чудя ли чудя. Наследниците на палачите най отпред, наследниците на жертвите превиват гръб пред тях, няма нито един жив свидетел на събитията от тогава , та да каже : ВИДЯХ НЕЩАТА С ОЧИТЕ СИ, много съм чел и слушал от очевидци на тези събития , включително и от родителите си. Но истината е винаги някъде по средата. ИСТОРИЯТА СЕ ПИШЕ ОТ ПОБЕДИТЕЛИТЕ. Най накрая си спомням думите на поета и с тях приключвам НЕ СМЕ НАРОД А МЪРША, ТУЙ ЩЕ КАЖА И ЩЕ СВЪРША.
    • 18
      Jh
      JHB
      10 -12
      16:23, 1 фев 2019
      Бог да ги прости хората... Станали са жертви на празноглави гашковци без образование, извадени от кръчмата, където преди 1944та са бездействали и направени комунисти след това.
      Комунистическият режим е обявен за престъпен по целия свят, включително и в българия, наравно с фашисткия, макар че според мен фашистите, пасти да ядат сравнени с комунистите.
    • 19
      Пе
      Пешо
      17 -1
      16:40, 1 фев 2019
      Като видиш тоя празноглавец шалапатов някъде,по-добре мини на отсрещния тротоар че много смърди.Фурнаджийска лопата е той нещастника,ама му дали кОлтурата да Оправлява.
    • 20
      Ке
      Кенанския Маймун
      2 -1
      01:04, 2 фев 2019
      Пациентите на Психиатрията в отпуск :))
    • 21
      Пе
      Петко Шмайзера
      1 -1
      16:56, 2 фев 2019
      Снимките са част от една рано започнала кампания за тъмно син кандидат кмет, нищо че дядо му е комунист.
    Последни новини