От х:

Днес в x:

Държавата да заплати дюните, ако иска да ги запази, заяви инвеститорът на Корал

Ако държавата иска да запази дюните в частни имоти, трябва да ги отчужди и заплати. Правилата за правене на бизнес не ги създават строителите, а конкретно в терена за ново строителство на плаж "Корал" няма дюни. Това заяви инвеститорът на обекта на плаж Корал Сава Чоролеев в ефира на bTV.

"В моя имот няма дюни, в хода на делата е станало ясно, експертите са го доказали. Относно това дали Корал е природосъобразен плаж – в момента там тази формула не работи – плажът пустее, а дори няма санитарни изисквания. Водили сме над 30 дела", каза той.

Инвеститорът призова да се сложи край спекулациите. "Плажът свършва и след пясъка започва зона А. Даже и не е част от "Натура", няма и дюни. Дори да има дюни, държавата трябва да ги отчужди и да ги заплати – ако е решила, че не трябва да има строителство", добави Чаролеев.

С решение на Върховния административен съд от 10 януари тази година се отваря пътя за строителство на комплекс от 45 хил. квадратни метра разгъната застроена площ на плаж Корал край село Лозенец.

С решението си за Корал съдът не намира основания да отмени разрешенията за строителство по проекта "Корал резидънс" на "Прайм пропърти БГ" за хотелски комплекс. Мотивите на магистратите са, че към годините на издаването на разрешителните на "Прайм пропърти" не са действали специализираните закони, закрилящи Черноморието, в т.ч. дюните, от застрояване.

Във вторник стана известно и още едно съдебно решение, с което се допуска и строеж в Синеморец. Властите пък от около седмица проверяват сигнали за започнали строежи по Южното Черноморие - край къмпинг "Градина", "Арапя" и плажа "Алепу".

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини