От х:

Днес в x:

€18 000 плащаме за портрета на Александър Батенберг

18 000 евро е картината и около 5 - 5 500 евро са трите подноса, принадлежали на княз Александър Батенберг. Това заяви пред журналисти министърът на културата Боил Банов след завръщането си от участието в търга във Виена.

България откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг. Закупените предметите са най-известният оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от художника Карл Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.

Закупените предмети, принадлежали на Княз Александър Батенберг от търга все още са в аукционната къща, днес ще бъдат заплатени. Реставратор ще помогне за опаковането им.

Министърът не знае кои са частните колекционери, участвали в наддаването, защото мнозина колекционери участват чрез подставени лица.

"Тя една сложна обстановка, много интересна. Аз бях вътре в търга. Реално аз наддавах", каза министър Банов.


Той уточни, че като държава не може да ползваме подставени лица. В самия ден на търга били пуснали слух, че имат малко пари и се явяват символично. Това беше целта, за да не вдигат цената, каза откровено Банов.Мнението му за участието в аукциона е: "Това си е сериозна надпревара.Един от основните проблеми е това - когато се обяви, че държава ще влезе и е подготвена да плаща, цената може да се вдигне в пъти"

Предложението за участие в търга било на Националния исторически музей (НИМ). Картината не е нормално да е в НИМ, може би подносите, разясни бъдещото положение на ценните предмети министърът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини