От х:

Днес в x:

Новият български филм "Прасето" разказва за агресията в училище

Новият независим проект "Прасе" на българския режисьор Драго Шолев ще бъде част от основната конкурсна програма на предстоящия "София филм фест", обявиха организаторите.

В него Шолев, познат с филмите си "Подслон", документалния "Сега и завинаги" и късометражните "Преди живота, след смъртта" и "Посредникът", разказва историята на тринайсетгодишeн младеж на име Стоян, когото обаче всички наричат с прякора Прасето (в ролята Румен Кочев). Подложен на всекидневен тормоз от съучениците си, самотен и затворен в себе си, той е свикнал и не им отвръща, докато един ден инстинктивно нанася един единстрен, може би фатален удар.

Шолев споделя, че за него е важно да разкаже историята на Прасето и лошите деца. "Знам, че във всеки клас има по едно такова момче. Знам, че често допускаме грешки спрямо другите деца и че може да сме много лоши и жестоки спрямо тях. Също така знам, че в определен момент всеки един от нас може да се окаже Прасето", допълва той.

По думите му историята, която превръщат в сценарий заедно с Мартин Илиев, няма връзка със специфичен обществен строй, модел или манталитет, а е общовалидна и обобщаваща определени социални и обществени нагласи и за това как агресията създава аутсайдери. "Прасето" е показателен и уличаващ прякор, изразяващ по един безпрекословен начин отношение. Налице е един типичен конфликт - човекът срещу обществото. Самотникът срещу групичките. Жертвата срещу глутниците. Героят ни е сам срещу всички", разкрива още малко от филма Шолев.

Макар да намира историята за универсална, режисьорът се надява тя да предизвика дебат за агресията в българските училища. Шолев и Илиев споделят пред Cineuropa, че и двамата са били обект на подигравки като ученици.

Филмът, чийто трейлър се завъртя онлайн за първи път в средата на януари, привлича вниманието на продуцентите още на ниво проект, когато през 2015 г. е представен на събитието "София Мийтингс" и печели наградата за млад продуцент. След това участва и в престижната програма за развитие на сценарии "Торино Филм Лаб", а развитието му продължава с подкрепата на SEE Cinema Network и ИА "Национален филмов център".

През есента на 2016 година участва и във форума за представяне на проекти на фестивала "Со Индипендънт" и печели наградата "Дани Лернер" на Nu Boyana Film Studios за най-добър проект.

Филмът "Прасето", чийто снимки се осъществяват в България в рамките на три седмици през месец юни 2017 г., няма държавна финансова подкрепа за производство. Продуциран е изцяло с частни средства от страна на продуцентите - българските компании "Горила филм", "Ню Бояна Филм Студиос", B2Y, "Скрийнинг имоушънс" и румънската "Папийон филм". Реализиран е и с подкрепата на УНИЦЕФ.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини