От х:

Днес в x:

Десет средства, които помагат при настинка

Когато ви измъчва настинка, трябва да се действа незабавно. В противен случай могат да се появят сериозни усложнения. Още нашите баби са знаели това и са прилагали различни методи за справяне с настинките. Ето съветите, които дава една от най-големите здравно-осигурителни каси в Германия:

Гаргара с чай

Благодарение на етеричните масла, които съдържат, чаят от салвия и от лайка са много подходящи за справяне с кашлицата или болките в гърлото. Цвят от лайка и листа от градинска салвия се заливат с половин литър кипяща вода, след което се оставят да престоят 15 минути. Тази отвара е подходяща за промивки на гърлото – препоръчително е да се прави гаргара поне 5 пъти дневно. Вместо чай може да се използва и солена вода, която също спира възпалителните процеси.

Инхалации с мащерка, лайка или сол

В тенджера с 2 литра кипяща вода се добавят три супени лъжици сол или масло от лайка. Мащерка, евкалипт и мента също помагат при влажна кашлица, тъй като тези растения втечняват секрецията. Покрийте главата си с кърпа и вдишвайте парите в продължение на 10 минути.

Промивка на носа със солен разтвор

Друго доказано ефективно средство е промивката на носа със солен разтвор. Той се приготвя така: в съд с 200 милилитра топла вода се разтваря една щипка готварска сол. След това изсипвате в дланта си малко количество от разтвора и смъркате първо през едната, а после през другата си ноздра.

Солта разтваря секрета и дезинфекцира носната кухина.   

Топла вана

Вана с вода, загрята до 38 градуса, в която са разтворени ароматни соли от евкалипт или мента подобрява кръвообращението, намалява болките в ставите и освобождава носа и бронхите. Алтернативно бихте могли да си направите гореща баня на краката с няколко капки масло от борови иглички - най-добре преди лягане. След това си обуйте дебели вълнени чорапи и право в леглото.

Компрес с картофи или извара

Ето и една стара рецепта срещу кашлица и пресипнало гърло: сварявате необелени картофи, които после смачквате на пюре, намазвате с него една по-голяма марля, която увийте с кърпа около гърдите. Оставете компреса да действа поне един час. Компреси с извара пък помагат при отоци и срещу болки, както и при кашлица. Оставете компреса през цялата нощ.

Компреси с оцет

Високата температура може да се свали с компрес от оцетен разтвор. Той се приготвя така: смесете равни количества студена вода и плодов оцет, потопете в него тънка кърпа, изцедете я добре, след което я увийте около прасеца. Около нея можете да завържете друга кърпа. След като компресът изсъхне, сменете го с друг. 

Лечение чрез изпотяване

Липовият чай или чаят от цвят на бъз стимулират изпотяването, а то помага да се свали температурата и да се спре инфекцията. За целта залейте няколко чаени лъжички цвят от липа или бъз с гореща вода, а така полученият чай изпийте на малки глътки - най-добре преди лягане вечер.   

Чай от лук срещу кашлица

Това помага за отхрачване: етеричните масла, съдържащи се в лука, имат дезинфектиращо действие. Нарежете лук на филийки, които оставете да врят 5 минути в половин литър вода. Прецедете отварата и я пийте гореща на малки глътки.

Сироп за кашлица от лимони и захар

Обелете няколко лимона и ги нарежете на филийки. Посипете ги обилно със захар, след което ги оставете да престоят поне 12 часа. Полученият богат на витамини сироп съхранявайте в хладилника и 3 пъти дневно пийте по една супена лъжица от него.

Гореща пилешка супа

Звучи като клише, но не е: домашно приготвената пилешка супа е изпитано лечебно средство с антибактериално действие, което помага на организма да се възстанови след болестта.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини