От х:

Днес в x:

Сигирия - осмото чудо на света

Изображение 1 от 3

    В джунглата на Шри Ланка се намира древна мистериозна скална формация, наречена Сигирия или Лъвската скала. Днес Юнеско е обявил Сигирия за част от световното културно наследство. Някои учени смятат, че древна крепост е осмото чудо на света.

    Според древните летописи това място е избрано от крал Касапа (477 – 495 г.), който решил там да построи новата си столица.

    Древните исторически писания разказват, че крал Касапа убил своя баща и се възкачил на престола, който бил предопределен за брат му Могалана. За да се спаси от преследващите го войски на Могалана, Касапа издигнал своя дворец на билото на скалното плато Сигирия. Накрая, когато Могалана превзел крепостта, Касапа се самоубил.

    След смъртта на Касапа Сигирия функционирала като манастирски комплекс до 14 век.

    През 1982 година група археолози открили древния град, а през 1992 г Сигирия става обект на световното културно наследство на Юнеско.

    Най-внушителната особеност на скалата е издяланата в нея фигура на седнал лъв, между лапите, челюстта и гърлото на когото минавала стълба, която водела към двореца.

    Над лапите на лъва се намира скала, която била толкова добре изгладена и шлифована, че наподобявала огледало. Днес блясъкът на стената все още личи.

    Отдолу има градини, направени в три различни форми - водни градини, градини изградени от речни камъни и терасовидни градини.

    На върха на скалната формация има изградени уникални структури, които и до днес удивляват археолозите. Там се намира и голям басейн, за направата на който учените смятат, че са били изкопани около 3500 тона от гранитната скала. През различните сезони този басейн нито прелива, нито пресъхва.

    Днес от лъва са останали единствено само лапите му и зидария, която е била част от стълбата. Останки от рисунки има и в някои пещери в основата на скалата.

    Източник: dariknews.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини