От х:

Днес в x:

Кметът: Пробите на водата от кладенците в Узунджово не са добри. ВИК: В норма са.

Първите проби от водата в кладенците на Узунджово не са добри, според неофициална информация. Това твърди в становище до медиите кметът на Хасково Добри Беливанов в отговор на започналата по нареждане на премиера Бойко Борисов проверка за работата по решаване на проблемите с питейната вода в Хасково.

В становището си градоначалникът подчертава, че общината няма никакво отношение към определянето на местата за кладенците. „Те бяха определени от ВиК, сумата за изграждането беше заявена също от ВиК. Общината имаше задължението да проведе необходимите законови процедури.“, казва Беливанов и изразява съмнение, че е възможно тези кладенци да не са кардинално решение на проблема в Хасково, както се чуват не едно и две мнения. „Това е мнението на водещи експерти в тази област, тъй като и новите кладенци ще черпят вода от същото водно тяло. Възможно е в някой момент в тези ново изградени кладенци урана отново да бъде над нормата.“, се казва още в становището, разпространено от пресслужбата на местната администрация днес. В него се припомня, че с постановление на Министерски съвет Хасково е получило близо 2 милиона лв. за кладенци и водопроводи за питейна вода. „Спазваме процедурите и сроковете, като всеки месец до 10 число отчитаме в МРРБ напредъка по работата. Нямаме забележки от МРРБ. Подчертавам за пореден път, че забавянето което се получи е заради необходимост от провеждане на законови процедури, бавене на документи от държавни институции, фирми, ВиК и Басейнова дирекция, което наложи да търсим съдействието на министри, за да ни издадат необходимите документи забравени с месеци по бюрата. “, казва още градоначалникът. И задава въпроса защо в Харманли, когато е било установено повишено съдържание на уран във водата за по-малко от два месеца е направена много бързо втора проба, дала нива в нормите. „ За сравнение в Хасково няма изследване на водата от месец февруари 2018 година. Т.е. нямаме актуална информация какво е количеството на урана в питейната вода. Защо една година нямаме мониторинг на водата в Хасково въпреки, че сме настоявали за допълнителен мониторинг включително с нарочно писмо до Министерството на здравеопазването?“, пита още Добри Беливанов

Той посочва, че четирите от осемте кладенци в Северна зона на града са били готови още през пролетта на 2018 година, но комисията, определена от МРРБ за приемането им е била насрочена чак през есента. „ Около 5-6 месеца кладенците стояха готови и чакахме комисия назначена от МРРБ за приемането им!? Логичен е въпросът - Общината ли е виновна за това забавяне?“

„При пробите през май месец миналата година действително имаше отклонение на водата от кладенците в Узунджово, но то беше много малко-0,039. Тези стойности отговарят на Наредба 1.“, коментира шефът на ВиК в Хасково Тодор Марков. Според него проблемът ще бъде изчистен съвсем след изграждането на новия водопровод на ул. Бачо Киро в областния град. Той е с дължина около 600 м., и до приключването на работата по него остават още около стотина метра. „Този водопровод ще ни позволи да смесваме водата от кладенците в Узунджово 2 и Източната зона и минималните показатели на уран ще изчезнат, сочат разчетите.“, каза Марков. Според ВиК шефът общината няма никакво оправдание за забавянето на проекта по изграждането на осемте кладенеца и двата водопровода, с които трябва да се реши проблемът за питейната вода в Хасково. „Тази работа беше приоритетна, а отидоха две години. Абсолютно задължение на общината беше да си подготви надлежно документацията и да си гони съответните срокове. Всичко друго е недобре свършена работа и оправдания“, категоричен е Тодор Марков.

В разпространеното становище Кметът Добри Беливанов дава отговор и на коментара на премиера Борисов, който посочи, че издигането му за кметското място е най-голямата грешка на местната организация на ГЕРБ. „В повечето случаи човек е устроен така, че винаги търси грешката в другите. Сигурно и аз имам грешки и една от тях е, че се доверих прекалено много на неподходящите хора.“, казва Добри Беливанов.

В позицията си още кметът дава равносметка за парите, които са получени в общината с лобито на централната власт през настоящия мандат.

Той намеква и за неравностойното поставяне при разпределението на средства от централната власт за инфраструктурни и други проекти на областния град спрямо по-малките общини, в които кметовете са с протекциите на ГЕРБ, като Харманли. „Най- много са средствата за Харманли -над 5 милиона за ремонт на стадиона и читалището. В Хасково също се ремонтират читалища, най-големият ремонт е в читалище „Заря“ , но както знаете, със средства от общинския бюджет и от трансграничен проект.“, е конкретния пример в становището до медиите.

Публикуваме и пълния текст на разпространеното становище:

В повечето случаи човек е устроен така, че винаги търси грешката в другите. Сигурно и аз имам грешки и една от тях е, че се доверих прекалено много на неподходящите хора.

Няма да коментирам цветовете на лампите, но държа да споделя какво получи Хасково от централната власт през настоящия мандат:

В началото на мандата бяха отпуснати с постановление на Министерски съвет общо пет милиона за асфалтиране, с които покрихме неразплатеното асфалтиране на улиците в града от предходното управление. С остатъка асфалтирахме някои улици в квартал Болярово, където има канализация за отпадни води. Още триста хиляди за изграждане на дублиращи кладенци в северната индустриална зона.

През 2017 година от Министерството за младежта и спорта получихме близо половин милион лева за ремонта на стадион „Хасково“. От  общинския бюджет вложихме още 150 хиляди лева за да направим лекоатлетическата пистата във вид, отговарящ на стандартите.

В края на 2018 година с решение на МС приведоха 300 хиляди за канализация на  улица "Враца", но не със съдействието на депутатите от ГЕРБ. Обявихме обществена поръчка, но средствата няма да са достатъчни за изграждане на канализацията и ще търсим допълнително финансиране, за да довършим обекта.

С постановление на Министерски съвет получихме близо 2 милиона лв. за кладенци и водопроводи за питейна вода. Спазваме процедурите и  сроковете, като всеки месец до 10 число отчитаме в МРРБ напредъка по работата. Нямаме забележки от МРРБ. Подчертавам за пореден път, че забавянето което се получи е заради необходимост от провеждане на законови процедури, бавене на документи от държавни институции, фирми, ВиК и Басейнова дирекция, което наложи да търсим съдействието на министри, за да ни издадат необходимите документи забравени с месеци по бюрата. А какво да кажем за оператора ВиК – Хасково, който само разкопава улиците без да извършва частична подмяна на компрометирани участъци от водопроводната мрежа. В същото време с редица неуредени въпроси / разрешение за водовземане, санитарно охранителни зони и др. / продава на нашите съграждани скъпа и некачествена вода.

Логично е да зададем въпроса защо в Харманли, когато също беше установено повишено съдържание на уран във водата за по-малко от два месеца беше направена много бързо втора проба , която се оказа в нормите. А какво беше направено - спрени кладенци, ново изградени или нещо друго?

За сравнение в Хасково няма изследване на водата от месец февруари 2018 година. Т.е. нямаме актуална информация какво е количеството на урана в питейната вода. Защо една година нямаме мониторинг на водата в Хасково въпреки, че сме настоявали за допълнителен мониторинг включително с нарочно писмо до Министерството на здравеопазването?

Освен това четирите от кладенците в северна зона бяха готови още през пролетта на 2018 година. Но комисията определена от МРРБ за приемане на кладенците беше през есента на 2018 година. Около 5-6 месеца кладенците стояха готови и чакахме комисия назначена от МРРБ за приемането им!? Логичен е въпроса - Общината ли е виновна за това забавяне?

Неофициалната информация е, че не са добри първите проби  на водата на кладенците в Узунджово, където трябва да изградим нов кладенец, съгласно решението на МС. Трябва да се знае, че общината няма никакво отношение към определянето на местата за кладенците. Те бяха определени от ВиК , сумата за изграждането беше заявена също от ВиК. Общината имаше задължението да проведе необходимите законови процедури реализира възложените обекти.  Не са едно и две мненията, че изграждането на тези кладенци не е кардинално решение на проблема в Хасково. Това е мнението на водещи експерти в тази област, тъй като и новите кладенци ще черпят вода от същото водно тяло. Възможно е в някой момент в тези ново изградени кладенци урана отново да бъде над нормата.

Преди две години представихме проект в ПУДООС за изграждане на канализация  в квартал Болярово с уверението, че ще бъде финансиран. Три пъти преработваме проекта, направен със средства на общината и чакаме... над 5 милиона са необходими за този обект.

За водопровода за питейна вода в Маслиново историята е почти същата обещания без да се изпълнят. Със собствени средства реализирахме първия етап. Проекта е в МРРБ , но няма отговор.... Очакваме средства за втория етап, обявихме поръчка, избрахме изпълнител сключихме договор, под условие, но средства около милион и двеста хиляди до този момент е сме получили.

На фона на 300 000 за община Хасково отпуснати миналата година за изграждане на канализация на улица „Враца“ .В краяна 2018 година, община Любимец получи 560 000 лева ремонт на сгради .Община Маджарово 550 000 също за ремонт на сгради на кметства,и от тях 400 000 лева са за ремонт на улици в едно от селата на общината. Община Минерални бани също получава 640 000 за ремонт на улици в село Колец

В Симеоновград също с постановление на МС се дават 820 000 за подмяна наВиК мрежа и ремонт на улица , в Община Стамболово 700 000 за ремонт на пътища

1 милион лева община Свиленград за пътна връзка , 1 милион в община Ивайловгра за ремонт на улици

Най- много са средствата за Харманли над 5 милиона за ремонт на стадиона и читалището .

В Хасково също се ремонтират читалища, най-големият ремонт е в читалище „Заря“ , но както знаете със средства от общинския бюджет и от трансграничен проект.

Т.е. останалото, което се вижда е направено със собствени средства и с проекти по програми. Община Хасково е в стабилно финансово състояние, наред с капиталовите вложения общината изплаща наследени задължения и кредити в размер около шестнадесет и половина милиона, от които в момента са останали четири и половина милиона, които се изплащат в срок.

 

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (22)

  • 1
    Ке
    Кенанския Маймун
    19 -29
    11:15, 28 яну 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ко
      Колев
      13 -10
      14:29, 28 яну 2019
      А ти, маймуни мръсен, какво ще речеш за предишния? Той хич не беше фурнаджийска лопата, а? През къде ли не мина, та сега и Възраждане... Ще възражда грабежите ли?
  • 2
    Iv
    ivan
    21 -16
    11:27, 28 яну 2019
    А бе, маймун ли си или нещо друго бягай си в гората, че ми омръзна да поучаваш.
  • 3
    Км
    Кметицата
    40 -10
    11:31, 28 яну 2019
    Кмете,ами ти не слушаш мъдрите наставления на Делянча,Семето и на най-мъдрия сред мъдрите Станчо от Менса.Виж обясняват ти,че не слушкаш,да вземеш пример от двете каки у Арманли.Там и много голяма нужда да имат първо питат дали може.Ако не може халката се стиска по определени способи до следващо допитване!Ти как мислиш Станчо що има такава измъчена физиономия,да не мислиш,че е лесно да стискаш?
  • 4
    Га
    Гаро
    57 -15
    11:36, 28 яну 2019
    Трябваше много по рано Беливанов да изнесе цялата истина и всичко да излезне наяве.
    • Ра
      Рада Димитрова
      16 -22
      14:34, 28 яну 2019
      Коя истина. Че е некадърен. Това трябваше да го ви... Виж коментара
  • 5
    Ан
    Анора
    12 -6
    11:56, 28 яну 2019
    миленката божиловата все още не се е изказала и по тази тема?изпстава.за човек компетентен по всяка тема.не бива така.чакаме мнението и за всичко,’щото нали само тя знае.
  • 6
    Ан
    Анора
    6 -1
    11:59, 28 яну 2019
    миленката божиловата все още не се е изказала и по тази тема?изпстава.за човек компетентен по всяка тема.не бива така.чакаме мнението и за всичко,’щото нали само тя знае.
  • 7
    Ед
    Една
    35 -4
    12:07, 28 яну 2019
    От години плащаме най-скъпата вода в България...защо? За да ни тровят с нея!!!2 год.хората от Хасково купуват мин.вода за да готвят с нея.Веднъж си плащаме куб.вода,в същия момент и галон с мин.вода...заслужават Съд! И ВИК...и община...и кмет...и всичките инстанции и институции които са по трасето! То даже не знаем кой точно за какво отговаря в тая Държава,всеки прехвърля топката на другия а хората,които плащат данъците и заплатите на всички навързани един за друг си плащат и за последствията! Истината е че никой не го е еня какво се случва...важно е ПАРИ да има за усвояване!
  • 8
    Рр
    Рррррр
    24 -7
    12:17, 28 яну 2019
    За тези 2 млн. да бяха наоравили 1 пречиствателна станция вместо да копаят дупки.
  • 9
    Го
    Гого
    30 -4
    12:22, 28 яну 2019
    Хайде сега да публикуват, на чия земя са новите кладенци и ще стане ясно..
  • 10
    Ха
    Хасковлия
    41 -15
    12:26, 28 яну 2019
    То е ясно. Отпускат пари на послушни общини и ДПС където системата " Кумгейт" работи безотказно.ГЕРБ се изплюха в лицето на хасковлии и на есен ще чакат гласове
  • 11
    Шо
    Шофьор
    26 -2
    12:33, 28 яну 2019
    Абе водата за пиене всички си я купуваме .Тия булеварди в Хасково защо са толкова разбити ? Ако не могат да ги оправят да ги направят пешеходни зони та поне да не си трошим колите .
  • 12
    Ww
    www
    22 -20
    12:33, 28 яну 2019
    Не разбрах за какво точно мрънка кмета. Той говори за процедури за въвеждане в експлоатация след завършването на обектите. Щеше да е прав ако обектите бяха завършени. Завършено ли е строителството на всички кладенци? Не. Завършено ли е строителството на водопроводите? Не. Кой отговаря за това? Общината. Две години се мотаят и не могат да завършат тези обекти. В други общини сходни обекти се завършват за няколко месеца. От написаното започвам да разбирам защо се мотае кмета. Той не бил сигурен, че това е най-доброто решение защото не било предложено от него, а от ВиК. За две години аз обаче не съм чул кмета да направи свое предложение за решаване на тази криза (поправете ме ако греша). Спомням си, че лично той излезе пред медиите след отпускането на парите и твърдеше, че това е решението на проблема, а сега вече друга плоча върти.
  • 13
    Бя
    бях гербаджия
    39 -15
    12:47, 28 яну 2019
    Който е непослушен г-н Беливанов така е.Сега Делянчо ти прави сечено.Аз ако съм на твое място, ще му разкатая цялата кумгейт история.Не го жали тази мишка долна.А колкото до Харманли, там СЕМКАТА работи.Идете и тръгнете по дирите му.Изнудване на пазарджиите.От всяка сергия му пълнят чанта.
  • 14
    Зр
    Зрителя
    23 -26
    12:52, 28 яну 2019
    Много е зле тоя г-н Кмет пълна административна немощ на общината и като ВиК отдел и като правно придвижване на процедурите. Нито процедури при отпуснати пари нито необезпечени такива вървят. За конкурсите за назначения няма да говорим за начините на уволнение още по малко че топката е пак в отбора на г-н Пенсионера. с една дума пак на кривата ракета Космоса и пречи :).
    • Sm
      smeshnik
      0 0
      10:08, 30 яну 2019
      Пак ли почна с глупавите си
      коментарии. Прочети другите изказвания. Има мисъл в тях. При теб
      само злоба. Смешник.
  • 15
    Ва
    Ванеса
    18 -7
    12:57, 28 яну 2019
    Неофициални данни?
    Какво означава това? Можем да си говорим на изуст, без правни последици.
    И как така другите общини могат да усвоят парите (има фи изброени коя колко), а община Хасково не може? Питам общината ли е виновна?
    • Яз
      ЯЗ
      29 -8
      13:36, 28 яну 2019
      Трябва да си послушен, за да ти превеждат парички.
  • 16
    Ск
    скрипал от лондон
    26 -13
    14:23, 28 яну 2019
    Ванеске толкова нве ти ли е ясно особено след като вожда на гербаджиите само преди няколко дни се изказа за ГРЕШКАТА в Хасково На всички гербаджийски общини се изливат БЛАГИНКИ на Хасково няма щото Бай Добри СРИТА ГЕРБАДЖИИТЕ Толкова е просто Бай Добри сам заявява че е ЗАЛОЖИЛ на НЕТОЧНИТЕ ХОРА --тоес на ДЕЛЯНЧОВИТЕ КРАДЦИ наречени ГЕРБАДЖИИ Е от това пати целия град но пък за следващите избори ще светне ЧЕРВЕНАТА лампа на ГЕРБХУБАВЦИТЕ те сами си заложиха бомба А Станиславчо още от сега да си преглежда документацията в кабинета и да стяга някъде офисче за председател герб
  • 17
    Ис
    Истината.. къде е
    8 -4
    20:30, 28 яну 2019
    Браво кмете!Тези от вик са толкова некадърни, че пари им дадоха и нищо не направиха. Продукта - вода е техен, като ангажимент, защото печелят от него. Вик е Търговско Дружество и печелят от продажбата на вода!
  • 18
    Пи
    Питащ
    3 0
    22:24, 28 яну 2019
    Скъпи , новинарци!Прочетох долната новина в сайт , който не се храни от власта.Моля кажете ни вярно ли е написаното?Благодаря предварително!
    "Над 30 преки телефони за връзка с бандити са изхвърлили ченгета от Хасково и Ямбол, след публикация на Фрог за наркоканалите, които действат на границата с Турция. Това разкриха пред Фрог нюз източници от ДАНС.Според тях, осветяването на трите банди-турска, кюрдска и българска, предизвикало истинска паника в редиците на полицаите от двата града. Оказва се, че от години там се водят оперативни разработки за каналите на дрога и основните играчи, но нищо сериозно не се предприема. „За някои полицаи това се е превърнало в бизнес за странични доходи. Те контактуват по т. нар. преки телефони с извършителите. Вероятно по тях ги предупреждават, ако се предприемат действия“, допълниха от родното ФБР. Оттам не изключиха, че делата може да се образуват само, за да опънат чадър над конкретна наркобригада. Припомняме ви, че битката за надмощие е стигнала до там, че бандите си крадат стоката, убиват се взаимно, като изхвърлят труповете на турска територия. Други пък са пратили съпругите и децата си в Истанбул като гаранция, че няма да крадат от наркотика, за който отговорят.
Последни новини