От х:

Днес в x:

Търсят работници за 600 лв. заплата в Бюрата по труда в Хасково

Работодателите от Хасковски регион търсят наемници чрез бюрата по труда в областта за заплата между 600 и 650 лева на 8 часов работен ден. 

646.49 лева е средната заявена работна заплата за свободните работни места, показва анализът по региони за 2018 година на икономиста от Института за пазарна икономика Явор Алексиев.

Според обобщението, средното възнаграждение в Хасковско е с  около 70 лв под средната обявена  заплата в бюрата по труда за страната. Тя е 727 лв., като нейният размер варира от 893 лв. в столицата до 561 лв. в област Кърджали.

В диапазона 600-650 лв. се концентрират повечето от по-слабо развитите области като Видин, Монтана, Силистра и Разград-графата, в която попада и Хасково.
Като любопитни данни анализаторът посочва, че на второ място по най-висока предлагана заплата се нарежда област Търговище. Обяснението е, че това е в резултат от добрите показатели за местния пазар на труда – областта регистрира рекорден коефициент на заетост през третото тримесечие на миналата година. През 2018 г. за заплати над 900 лв. там са търсени готвачи, металурзи и машиностроители, печатари, заварчици и монтажници.
Сред най-нископлатените професии, за които обаче има търсене в бюрата по труда,-обикновено за минимална работна заплата,  са  охранители, машинни оператори в текстилното, шивашкото и кожарското производство, пощальони и куриери, продавачи на пазари, други видове неквалифицирани работници, включително такива в селското стопанство, както и различни видове помощен персонал.

Сред разгледаните от икономистите от ИПИ свободни работни места най-високо брутно заплащане е било предложено за системен анализатор-4 хил. лева

Като цяло най-голям дял от обявите през 2018 г. са за групите „машинни оператори и монтажници”, както и за „квалифицирани работници и занаятчии”.

Свободните работни места, които не изискват специална квалификация и са 11% от всички обявени, са повече от тези за специалисти.

 В момента в Бюрата по труда в цялата страна има обявени над 10 хил.свободни работни места. 

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (35)

  • 1
    Ви
    вип
    83 -1
    09:39, 26 яну 2019
    Да си търсят хаха боклуци
  • 2
    До
    Дончо
    85 -2
    09:52, 26 яну 2019
    Вече трудно се намират балами!!!
  • 3
    Ща
    Щази
    86 -2
    09:53, 26 яну 2019
    За 300 евро на месец не бачкат дори и в Косово!!!
  • 4
    Когато преди година, две казвах на асковските бузисмени, че ще палят свещ за здраве на квалифицираните кадри те се чешеха по чатала. Когато казвах на асковските бузисмени, че не можеш да искаш от работник, който си наел за хамалин в склада да ти е и приемчик на стоката, да е касиер-отчетник, ОТК и пласмент специалист, МОЛ, и ако може - компютърна грамотност, но да му плащаш минимална работна заплата за хамалин. Ами този човек, който наемаш за неквалифициран труд, ако може да прави всичко това, ами той няма да се цани да робува като хамалин в склада, ами ще се евакуира в чужбина. Хамалинът носи стока, продукция и т,н, от точка А до точка Б, за да я подреди. Началник склада, приемчикът или бузисмена(ако е решил да спести заплати за приемчик или началник склад) да си проверява стоката при приемане и при издаване. Същото е положението с шофьорите. Наемат ги уж за шофьори, но им вменяват и задължението на товарач, спедитор и касиер. Препоръчвам на асковските бузисмени да започнат да учат ромски език, защото след година, две това ще е езика, с който ще им се наложи да комуникират с основната част от работниците си или от бузисмени ще се превърнат в икономически емигранти и ще последват съдбата на доста баровци, които фалираха, но това е друга тема.
    • Ба
      Бачкатор
      63 -1
      10:48, 26 яну 2019
      То и ромите не харесват 500 лева заплати,май ще им се наложи да впрегнат цялото домочадие и те сами да си хамалуват 😁
    • Са
      Сашо
      9 0
      10:53, 27 яну 2019
      Абсолютно си прав
  • 5
    Добре,ама пиши по грамотно!И не ромски да учат,а някъв друг,защото в Хасково никой не знае ромски!
    • Кефя се когато някой, който не пише грамотно ме поучава. Колега от Каспичан, когато се ползва сравнителна степен между ПО и следващата дума се слага тире. Например: по-грамотно, а не както вие сте написал - по грамотно без тире. След дворцовият преврат от 10.11.1989г. в България се възприе този етнос да се наименува роми, а езикът им ромски, така че като нормален гражданин спазвам законите и нормите, които са установени в Република България. Спазвайте ги и вие, ако искате един ден тази територия да стане правова и демократична държава.
    • Тр
      Трансилванеца
      20 -5
      13:04, 26 яну 2019
      Имаш на предвид,че ромите в Хасково говорят на турски,и си прав.
  • 6
    Jh
    JHB
    37 -2
    11:05, 26 яну 2019
    По-добре да се науча да паса трева, отколкото да бачкам за 500 лева. Калви са тия дето се навиват на такава заплата? Не ги разбирам.
    • За
      Запознат
      20 -44
      11:16, 26 яну 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Гю
      Гюзелев
      25 -19
      11:43, 26 яну 2019
      Тя толко им е и работата за 500.Пазач го турили да лежи и пърди там цял ден.
    • Гюзелев, легнете вие да си попръдвате по цял ден вместо да плащате на пазач да извършва тази дейност.
  • 7
    За
    Запознат
    35 -26
    11:10, 26 яну 2019
    Аз пък гледам бизнеса си върви. Има няма хора върви си. Когато някой няма квалификация и на луната да отиде пак няма да я има. Образованието тотално е катастрофирало. Няма никакви ценности. Вече 25 съм в частния бизнес. Става все по лошо. И повярвайте парите не са единствената пречка. Работниците нямат знания , нямат умения, нямат възпитание. Само претенции.
    • Ра
      РАБОТНИК
      67 -3
      11:43, 26 яну 2019
      Еми вие си го направихте! Аз съм с висше и работя по 14 часа на ден без почивка за мизерни пари и изпълнявам функции за които не съм се подписал на трудовия договор.А работодателите злоупотребяват с работниците,изгонихте хората,затова западаме и нормално хората да не се хващат на работа!Претенции имат работодателите не ние,не се заплаща извънредния труд,няма празници, няма събота и неделя ееее господа като сложим чертата кой е прецакания.
    • Jh
      JHB
      30 -10
      11:58, 26 яну 2019
      Запознатия, в другите бивши соц. държави, неквалифицираните работници почват с 1000 евро. 4 пъти повече от тук. Ние да не сме накапани че да работим за 250 евро цял месец??? Но така е, когато се избират русофилски правителства- заплатите са по-скоро руски, отколкото европейски.
    • Жалко, че се пишете ЗАПОЗНАТ, щото ако бяхте такъв щяхте да сте наясно, че асковските бузисмени прокудиха всичко що има някаква сериозна квалификация, с ниски заплати, с неспазване на КТ и КСО, за бонуси, добавки и някакви социални придобивки даже няма да споменавам. Тези неща не са ги чували из Асковско.
    • Чи
      ЧИЧО СКРУДЖ
      35 -2
      13:00, 26 яну 2019
      "Аз пък гледам бизнеса си върви"
      И накъде го виждате, че върви?
      Според мен - надолу!
      С новите касови апарати - много бизнеси ще се сринат. Свърши далаверата. Ами сега? Като не сте свикнали да работите по правила, какво ще правите?
      Въпроса не е в квалификацията или уменията.
      Т.нар. "работодатели" сами определят какви кандидати ще се явят на обявите им за работа - предлагат ниско заплащане - получават нискоквалифицирани кадри. Никой не се замисля даден служител какви приходи ще му донесе, а му "предлага заплащане 600лв, щото толкова дават всички". А това да се замисли някой как се "живее" с тези 600лв? Едва ли! И как да стане, като не могат да си свалят туловището от джип за десетки хиляди и къщи за стотици хиляди? 80% от т.нар. "работодатели" нямат елементарни икономически познания - владеят само умножение и събиране.
      Затова "големите" бизнеси ще ви мачкат - хипермаркети, национални вериги и вносители. Там поне те осигуряват на реалните пари, които получаваш, работното време е норирано и т.н. и т.н.
      Съдия-изпълнителите в следващите 2-3 години ще имат доста работа!
  • 8
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Трансилванец, правилното е - имаш предвид, а не - имаш на предвид. В Хасково има, както турско говорещи роми, така и българско говорещи роми. Срещал съм и роми, които не знаят да говорят добре, нито турски език, нито български език. Възможно е тези роми да не са местни, но броят на неговорещите български или турски език ще нараства, защото ромите изпадат във все по - голяма изолация, както от българите, така и от бълг. турци.
    • Колега от Каспичан, колкото повече коментари пишете, толкова повече излизат на яве пропуските в образованието ви. При изписването на никовете не важат граматичните, правописните, правоговорните или пунктуационните правила. В изписването на бузисмен, вместо бизнесмен предавам моето отношение към хасковските "работодатели". Научете що е ирония и сарказъм и употребата им. Абе, много сте отсъствали от часовете по български език и литература.
  • 9
    Ес
    Есе
    6 -1
    13:52, 26 яну 2019
    Есе
  • 10
    Jo
    Joker
    28 0
    13:57, 26 яну 2019
    Винаги ще има балъци,които ще работят за стотинки!!!За това и държавата е на това положения и ще си остане така и за напред.Но тука по—голямата загубата е за работодателите,заради 200—300лв спестени от заплата,губят хиляди в бъдеще!Защото парите са най—големия стимул,да дадеш 100% от себеси за работодателя!!!Но така наречените бизнесмени,нама как да го разберат,защото 80% от тях са същите балъци,като ония дето се редят за минимална заплата!!!
  • 11
    Ра
    работник
    45 0
    14:36, 26 яну 2019
    С този си манталитет нашите полуграмотни работодатели след година и за 1000 лева няма да имат работници. Няма проблем да работите при 2 пъти по-добри условия при 5 пъти по-висока заплата в Германия. Но тук моя работодател е с опел на 3-4 години , изключително образован и коректен, а нашите неграмотници имат по 2-3 жипппа, а в главата трети клас.
  • 12
    Za
    Zaplat
    37 -1
    14:49, 26 яну 2019
    При средна работна заплата в страната 1123лв , кой ще ви се хване на 600 от които чисто остават 400лв ............. ДЪРПАЙТЕ БЕ !
  • 13
    Ko
    Koлю
    38 0
    15:27, 26 яну 2019
    Ситуацията в Хасково намирисва на картел на работодателите договорили се никой да не дава повече от 600 лв. Жалко, че има хора които работят за тези пари!
  • 14
    Ми
    Минко
    29 0
    16:44, 26 яну 2019
    Не знам в кой век живеят 600лв заплата и още по-наглото отношение разни утрепки дето имат майка му и татко му дали бизнес направили го човек и да се гаври с хората.За това мили мой хората напускат България и се махат от малките общини и градове.Има бизнес и се самозабравят дават трохи карат коли за по 500000лв и ми се правят на ощипали.Искат кадърни искат млади с опит с образование емм тоя бизнес много взе да иска пък нищо не дава..
  • 15
    77
    777
    15 -3
    18:14, 26 яну 2019
    Аз си търся извънземно за 600 лева,ама няма...
  • 16
    Va
    valentin
    7 -4
    19:35, 26 яну 2019
    Заплатите и свързаните с тях стари инструменти на преразпределение не работят при отворена и глобализирана икономика - осигуровките и преките данъци следва да отпаднат. Само така можем да постигнем конкурентоспособност на българските предприятия в международен план без понижения на заплати или девалвация на лева. Дори при днешните нива на заплати и социални тежести върху труда и бизнеса в България нашата икономика произвежда 20% по-скъпо от конкуренцията във Виетнам и Китай при съпоставимо качество. Първите плащат средни заплати от 150 долара на месец през 2018 година, а вторите плащат заплати подобни на нашите, но имат три пъти ПО-ВИСОКА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА. Купувачите не ги интересува какви заплати взимат в България, а искат качество на ниска цена. Това е реалноста в днешната глобализирана икономика .
  • 17
    Хи
    Хиената
    1 -10
    21:38, 26 яну 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 18
    Ки
    Киро
    14 -1
    10:26, 27 яну 2019
    Само хорица в безизходица биха се хванали на такава заплата.. За съжаление стават все повече,поради икономическите фактори и бизнеса се възползва от тях :( Не могат и да избягат,защото не разполагат със средства или помагат на някой нуждаещ се в семейството или са с деца в крехка възраст..
    • Хи
      Хиената
      11 -1
      11:47, 27 яну 2019
      Другия път пак за герб да гласуват !
  • 19
    Се
    Семеен.
    1 -8
    16:16, 27 яну 2019
    Аз съм работил за 450 лв. Когато имаш семейство и... Виж коментара
    • Ма
      МАНГО
      6 -3
      21:06, 27 яну 2019
      Ей от такива като вас сме на този хал.
  • 20
    На
    Наблюдател
    8 0
    17:28, 27 яну 2019
    Сериозните фирми би трябвало да плащат добре, а и да инвестират в млади хора, като ги обучават, изпращат на специализация, да дават стипендии на ученици, които след завършване с договор да бъдат обвързани да работят определен брой години. Университетите и училищата дават дипломи / за знания и умения не знам/, след което държавата губи най-ценния си капитал - човешкия ресурс. Просто абсурдно: обучаваш млади хора, харчат се държавни пари, а след това не те интересува какво става с децата - отиват да се трудят навън. Спонсорираме икономиките на други държави.
Последни новини