От х:

Днес в x:

Тежковъоръжени агенти на ФБР арестуваха политически съветник на Тръмп

Политическият съветник на президента Доналд Тръмп Роджър Стоун е арестуван от ФБР по 7 обвинения в рамките на разследването за руската намеса на изборите през 2016 г.

Той е бил задържан от тежковъоръжен отряд агенти на ФБР в дома си във Флорида в петък, кадри публикува CNN.

Стоун, дългогодишен сътрудник на президента Доналд Тръмп, е обвинен от федерално жури, че е лъгал при разследването на руската намеса в изборите през 2016 г., според специалния прокурор Робърт Мюлър.

Автомобилите на правоохранителните органи с мигащи светлини, но без сирени, са заснети паркирани близо до къщата на Стоун във Форт Лодърдейл малко след 6 часа сутринта в петък, съобщава CNN, която е излъчила кадрите няколко пъти в петък. Около дузина офицери, с бронежилетки и тактически оръжения заобикалят дома. Този вид изненадващ арест е необичаен, отбелязват медии. Никой друг, свързан с това разследване, включително бившият бившият ръководител на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт, не е бил арестуван по този начин, съобщава CNN. Стоун се е явил във федералния съд в 11 ч. в петък във Форт Лодърдейл.

В обвинителния акт срещу Стоун се казва, че значителна част от престъпленията са свързани с контактите му с "Организация 1", което американските медии преди време разчетоха като Wikileaks.

Стоун е обвинен във възпрепятстване на правосъдието, заплашване на свидетел и даване на неверни показания. 

Стоун е дългогодишен неформален съветник на Тръмп. Официално е бил част от екипа му за кратко през 2015 г. 

"Вашингтон пост" съобщи, че екипът на Мюлър от месеци е проверявал Роджър Стоун и че той признал за размяна на съобщения с Guccifer 2.0 по време на кампанията от 2016 г. Става дума за потребител в Туитър, който според разузнаването на САЩ е подставено лице на офицери от руското разузнаване, които са извършили хакерската атака срещу щаба на Демократическата партия.

Според обвинението Стоун е разговарял с хора от екипа на Тръмп какви материали срещу Хилъри Клинтън биха могли да имат в Wikileaks. В обвинителния акт се посочва, че високопоставени служители в "Организация 1" са се свързали със Стоун във връзка с това каква информация ще бъде разпространявана в бъдеще.

Електронните съобщения бяха разпространени от WikiLeaks точно в навечерието на конгреса на демократите и предизвикаха оставка на председателя на партията часове преди началото му.

Тогава Стоун публично приветства това. Преди изборите той е казвал също, че поддържа контакти с основателя на Wikileaks Джулиан Асандж. По-късно обаче Стоун отрече да е имал контакти с Русия или Wikileaks, а контакта му с Guccifer 2.0 са били със съвсем различен характер.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини