От х:

Днес в x:

Гърция призна Република Северна Македония

Парламентът на Гърция ратифицира Преспанското споразумение с Македония, съобщават световни агенции.

Споразумението предвижда промяна на името на македонската държава на Република Северна Македония. 

С този акт се слага край на 27-годишен спор на Балканите между двете държави.
След бурни тридневни дебати гръцките депутати ратифицираха спорната сделка. 153 депутати в 300-местния парламент гласуваха за ратифициране на договора. 146 законодателите гласуваха "против". Един депутат се въздържа.  Съгласно регламента за ратифицирането на споразумението беше необходимо просто мнозинство от 151 депутати.

Управляващата партия СИРИЗА има 145 депутати в 300-местния парламент, което означава, че осем независими депутати са подкрепили правителството.

Опозиционните партии не промениха позицията си и гласуваха против сделката, тъй като нарушава основните закони на Гърция.

Лидерът на центристката партия "То Потами" Ставрос Теодоракис е гласувал в подкрепа на споразумението.

Председателят на парламента Никос Вуцис определи гласуването като "историческо". Той разкри, че дебатите са продължили повече от 38 часа - най-продължителните в съвременната история на Гърция. Дебатът е бил по-продължителен дори и от разискванията за международните спасителни програми, пише "Катимерини".

Сделката открива пътя на Северна Македония към НАТО и ЕС.

Дебатът и гласуването в парламента се проведоха на фона на протести срещу споразумението в редица гръцки градове. Дъждът провали плановете за големи протести

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини