От х:

Днес в x:

ЕС удари спирачка на Директивата за авторското право

Интернет гигантите като Google могат да си отдъхнат с облекчение в Европа. Поне за момента. Основната причина за това е, че ЕС отмени планираните за 21 януари преговори, чиято цел бе финално гласуване за приемането на противоречивата директива за авторското право. 11 държави, сред които Германия, Италия и Холандия, обявиха, че няма да подкрепят най-новата версия на предложението. Повечето от тях и досега твърдяха, че членове 11 и 13 от директивата не правят достатъчно, за да защитят потребителските права, а други като Хърватия и Португалия имат други възражения.  

Критиците редовно описват член 11 като „такса за линкове“, тъй като дава на компаниите правото да таксуват сайтове като Google само защото включват съдържание с линкове, дори ако то е съвсем кратко. На свой ред член 13 буди притеснения, че интернет компаниите на практика ще бъдат принудени да въведат филтри за авторски права и няма да могат да защитят правото на свободна, честна и некомерсиална употреба.

Подобна технология за филтриране обаче е скъпа и в момента я имат само няколко гиганта. Това доведе до опасения, че в опит да ги накара да плащат повече ЕC само създава нов монополен пазар за големите платформи.

Това не означава, че директивата е изцяло отхвърлена или че член 11 и 13 ще бъдат премахнати. Въпреки това документът вероятно ще се нуждае от значителна преработка, ако бъде представен на гласуване. Европейските избори ще се проведат през май, което е само два месеца след първоначално планирания вот за директивата през март – така няма достатъчно време за действие, ако вотът се провали.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини