От х:

Днес в x:

Нещо друго, а не 9-та планета, се крие в покрайнините на Слънчевата система

Някъде в покрайнините на Слънчевата система, отвъд орбитата на Нептун, става нещо странно. Няколко обекта орбитират по начин, различен от всичко останало и никой не знае защо.

Според една популярна хипотеза, е възможно неоткрита до момента девета планета да влияе на орбитите на тези обекти. Сега физици предлагат различно обяснение, което според тях е далеч по-правдоподобно.

Вместо един голям обект, колебанията в орбитите, може да се дължат на комбинираното влияние на гравитационното привличане на редица по-малки обекти от пояса на Кайпер. Така поне твърдят Антраник Сефилиан от Кеймбриджкия университет и Джихад Тума от Американския университет в Бейрут.

Ако ви звучи познато, то е защото Сефилиан и Тума не са първите осенени от тази идея – но техните изчисления, са първите, обясняващи съществени характеристики на странните орбити на тези обекти, докато в същото време вземат под внимание другите 8 планети от Слънчевата система.

Хипотезата за девета планета бе оповестена официално за пръв път през 2016. Астрономи, изследващи планета джудже в пояса на Кайпер, забелязали, че два транс-нептунови обекта са откъснати от силното гравитационно привличане на газовите гиганти в Слънчевата система, и имат странна орбита, различна от останалите тела в пояса на Кайпер.

Но орбитите на тези 6 обекта били свързани заедно, по-начин който не изглеждал случаен – като че нещо ги държало в тази позиция. Според разработени модели това можело да е само неоткрита до момента планета.

Засега планетата остава неуловима – не непременно странна и необичайна, просто е предизвикателство да бъдат забелязани тъмни обекти на толкова далечно разстояние, особено като не знаем къде точно се намират. Но неуловимостта на планетата кара учените да търсят алтернативни обяснения.

Изследователите създали компютърен модел на откъснатите транс-нептунови обекти, както и на планетите от Слънчевата система и тяхната гравитация, плюс дискът от космически отломки, отвъд орбитата на Нептун.

Променяйки леко елементи като масата, ексцентричността и ориентацията на диска, изследователите, успели да пресъздадат свързаните помежду си орбити на откъснатите транс-нептунови обекти.

И все пак един проблем остава: за да произведе набюдавания ефект, поясът на Кайпер се нуждае от колективна гравитация колкото поне няколко Земи.

Настоящите изчисления сочат, че масата на пояса на Кайпер е едва между 4 до 10% от земната.

И все пак според моделите за формирането на Слънчевата система, възможно е тази маса да е много по-голяма.

Учените също така не изключват вероятността да са верни и двете хипотези – значително по-масивен диск с отломки и девета планета.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини