От х:

Днес в x:

Смолян пред грипна епидемия, бум на усложнения след прекарана инфекция

На 15 януари се проведе заседание на Кризисния щаб за борба с грипа и бе обявена предепидемиологична обстановка

Отделенията в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ са пълни, съобщиха от болницата. Вирусът, който в момента е много активен, дава сериозни поражения на белия дроб с тежки алвеоларни пневмонии, съобщи д-р Емилия Апостолова – зам.-директор на здравното заведение. Предприети са необходимите действия в отделенията, касаещи вирусологични изследвания, за идентифициране на вируса, но все още резултатите не са известни.

Една част от пациентите се лекуват в Отделението по анестезия и интензивно лечение (ОАИЛ). От вчера ОАИЛ е с изчерпа капацитета си от седем легла. В момента там са приети 9 пациенти, от които 8 са на изкуствено дишане. „В тази връзка сме информирали РЗИ и РЗОК. Имаме готовност да насочим част от потока в следващото най-близко заведение - Пловдив, както е по нормативна база, тъй като на територията на Смолянска област няма друг ОАИЛ, освен в нашата болница. Засега това не се е наложило“, добави още д-р Апостолова.

Много тежко болни има и във Вътрешно отделение, сектор "Пулмология". В момента там се лекуват около 30 пациента с усложнения на белия дроб след вирусната инфекция. Прави се всичко възможно да се ограничи заразата. Въведено е частично ограничаване на посещението, работи се с маски и т.н.

С доста висок капацитет работят Спешно отделение в болницата, с много прегледи от цялата област, и неотложния кабинет, който е към ДКЦ и поема една голяма част от пациентите. Не се връща нито един човек. Всеки, който е стигнал до МБАЛ "Д-р Братан Шукеров", се обработва и се намират начини за лечението му.

Д-р Апостолова заяви, че напрежението идва след обнародвания в петък в Държавен вестник анекс съм НРД 2019, в който е вмъкнат нов текст, липсвал в проекта. Той гласи, че колкото са леглата, преброени от здравната каса, това ще се плаща. Ако здравните заведения приемат повече пациенти, няма да бъдат заплатено лечението му от НЗОК. „Направихме медицински съвет и с колегите сме уточнили, че в болницата има възможност да се лекуват още пациенти и няма да връщаме хора“, посочи д-р Апостолова

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини