От х:

Днес в x:

Прокуратурата се самосезира за разораните дюни. Преглед на печата

Разораните дюни на къмпинг "Смокиня" са сред тематичните акценти във вестниците в понеделник.

"Окръжната прокуратура в Бургас се самосезира и изпрати на място служители на МВР, които да проверят случая с разораните дюни на къмпинг "Смокиня", съобщи "Нова телевизия". "Колегите от МВР са на място, за да се установи статута дали са дюни по смисъла на Закона за устройството на Черноморието и дали има извършено престъпление, както и кой го е извършил. Наказанието е затвор до 3 години или глоба от 10 до 100 хиляди лева и обществено порицание", каза говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Няма информация какво е установила проверката. Ако се установи, че законът е бил нарушен, прокуратурата ще започне разследване по същество. Информацията, че част от дюните в къмпинг "Смокиня" са разорани, се появи в събота, 12 януари в социалните мрежи. По-късно същия ден проверка на районната екоинспекция в Бургас установи, че увреденият имот е част от плаж "Смокини"- север, който е изключителна държавна собственост. Територията е от защитен вид и е част от крайбрежната плажна ивица, отдадена на концесия и под наем от Министерство на туризма. В понеделник сутрин се очаква да започне повторна проверка с участието и на експерти на Министерствата на туризма, която да определи точните координати от засегнатия имот. От управата на къмпинг "Смокиня" заявиха пред "Нова телевизия", че точно тази територия не е в тяхно владение." - в. "Дневник".

"Служители на полицията от Созопол започнаха проверка на разораните пясъчни дюни в къмпинг "Смокиня", видя екип на "24 часа". Стана ясно, че полицията се е самосезирала по публикации в медиите. Както "24 часа" по-рано писа става дума за унищожени пясъчни дюни на територията на къмпинга в близост до известния комплекс "Грийн лайф". На място се вижда, че някои от пясъчните дюни са издълбани, а около тях пясъкът е заравняван с помощта на верижна техника. Още вчера от РИОСВ Бургас обявиха, че действително става въпрос за унищожени пясъчни дюни, защитени от закона. Само на метри от разораната зона има поставена информационна табела, на която подробно е описано, че на територията на къмпинга има такива защитени дюни и какви са санкциите за нарушители. В понеделник предстои нова проверка на РИОСВ Бургас. Все още официално няма данни за нарушителя. - в. "24 часа".

Предложението за започване на преговори за закупуване на Ф-16 за българските ВВС също е сред актуалните теми.

"Трябва да се инвестира в сигурност и тази българска армия, която изстрада и не беше финансирана толкова много години, да бъде подкрепена. Алтернативата е безвремие". Това каза пред БНР ген. Константин Попов - председател на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ. Следващата седмица за обсъждане в парламента влиза предложението на правителството - страната ни да започне преговори със САЩ за 8 изтребителя Ф-16. "Националната сигурност би трябвало да е приоритет и би трябвало да се инвестира в нея. Това, че започваме преговори съвсем не означава, че има договор. Има последваща ратификация. За да се стигне до нея, правителството трябва да извърши огромна работа и в края на краищата да предложи нещо на парламента. Така че процесът изобщо не е завършил", обясни той в предаването "Неделя 150". Според него "драматизирането" на темата може да доведе до отлагане на целия процес и може да има сериозен ефект не само върху този проект, но и върху всички останали проекти за модернизация на българската армия. Ген. Попов посочи какво предстои следващата седмица в парламента: "Ще има дебати. Те ще са на политическо ниво. Политиците ще вземат решение, но то ще е на базата на експертизата, която е извършена". Депутатът подчерта, че предложението може и да не мине в парламента, но ако се приеме, това ще даде увереност и единство на България за продължаване по пътя на модернизацията: "Сигурен съм, че българското правителство, което трябва да бъде поздравено за смелостта и за това, че иска да продължи модернизацията, ще си свърши добре работата и няма да предаде националните интереси". "Ние не казваме, че отпадат основните изисквания. Казваме, че правителството - това, което е предложило и сме го приели, ще трябва да носи своята отговорност, когато дойде отново за ратификация на предложен договор или дойде с предложение за преговори със следващия кандидат. Ф-18 също участва с една много по-сериозна сума и това не ги отказва. Така че всеки, който имаше желание, можеше да участва", отбеляза ген. Попов и подчерта, че има избор, а не конкурс. Щом няма конкурс, не виждам как ще бъде опорочен и защо точно опорочен, коментира той критиката на президента по темата. "Параметрите, заложени в математическия модел, не са гласувани от депутатите - това е отговорност на правителството и по-специално на Министерството на отбраната. Ние връщаме отговорността в правителството. На МС няма да му е по-леко, ако с 5 лв. бъде надхвърлена максималната цена". "Основната цел е ние да придобием бойни способности, които обявявахме гръмогласно, че липсват. Трябва да се преследва целта. Трябва да има комплексен подход и България трябва да извлече максимална полза във всички възможни сфери - и в сферата на индустриалното сътрудничество", категоричен е ген. Константин Попов. Той се надява в страната да има и повече работни места, свързани с високи технологии." - в. "24 часа".

"Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов предложението за започване на преговори със САЩ за купуване на 8 изтребителя Ф-16 ще получи подкрепа в парламента. Според Цветанов окончателното решение е политическо, но е много важно да се направи прозрачна процедура. "С анкетната комисия в Народното събрание успяхме да покажем на световната общественост, че страната ни не е такава, която може да взима решенията на тъмно. Решенията ги взимаме дълбоко осъзнати при спазването на прозрачна процедура", каза той и добави, че при тази оферта няма никакви скрити разходи. На България няма да й се налага да придобива каквото и да било чрез отделни договори с трети страни или лицензи от правителства, подчерта Цветанов..." - в. "Дневник".

Вестниците продължават да следят и ситуацията с превозвачите.

"Пакетът "Мобилност" разделя Европа чисто географски на периферни държави и на такива, които се намират в центъра. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в интервю за "Нова телевизия". "За съжаление, този пакет от законодателни мерки не помага за единението на Европа, дори нарушава основни принципи, с които толкова много се гордеем - за четирите свободи" допълни тя..." - в. "24 часа".

"Очевидно нашият транспортен сектор е много конкурентен. Той има доста сериозен дял от транспортния сектор", заяви Захариева и коментира, че българската държава не се занимава с този казус само през последната седмица. "За съжаление все още има различни позиции", каза тя. Според нея интересите очевидно са много сериозни и в тях са замесени големите превозвачески компании в страните, които са най-големите поддръжници на пакета - Франция, Германия и Австрия.
По темата с либийския танкер Захариева коментира, че става дума за частноправен спор, който трябва да се реши в съда. Въпреки това Министерството на външните работи по изясняването на казуса. Тя се надява той да бъде разрешен скоро и по никакъв начин да не повлияе на двустранните отношения между България и Либия, които тъкмо са започнали плавно да се подобряват след "горчивия привкус" от случая със задържането на медицинските сестри..." - в. "Дневник".

"Бяхме обединени в името на кауза. Защото искаме да запазим един български бизнес, който дава хляб на 150 000 граждани. Бизнес, който дава добавена стойност на БВП - 17%. Затова с моите колеги направихме всичко възможно - и тактически, и стратегически, двата доклада по пакета "Мобилност 1" да не бъдат приети. Това каза евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк в предаването "Беновска пита" на Канал 3 по повод успеха, който българските евродепутати постигнаха в Брюксел в защита на родните превозвачи. Кючюк и колегата му от ГЕРБ Андрей Новаков подариха на водещата Илияна Беновска жълта жилетка от протеста на българските превозвачи в Брюксел, която тя облече веднага. Работихме много интензивно с Илхан Кючюк, Петър Курумбашев и Ангел Джамбазки, каза и Андрай Новаков. Той заяви, че позицията на БСП не е била работеща и не е помогнала. Новаков изрази учудване колко много въпроси е получил, затова че евродепутати от различни групи работят заедно за решаването на национален проблем. Първо трябва да чуем оценката на партията и на хората, в ГЕРБ има много сложна процедура, каза Новаков по въпроса дали ще се кандидатира отново на евродепутат. Ако получа номинации по реда и правилата, ще бъда отговорен към тези номинации, каза по темата дали ще се кандидатира и Кючюк." - в. "Стандарт".

Всекидневниците проследяват също и ситуацията във Войводиново.

"Последно протестно шествие до ромската махала на Войводиново направиха днес жителите на пловдивското село, съобщи Дарик. Около 100 души се събраха за седми път пред църквата и отново настояха за справедлив процес срещу двамата роми, пребили военнослужещия Валентин Димов на Йордановден. Протестиращите повториха исканията си за събаряне на всички незаконни ромски къщи в селото и за ефективни присъди за двамата братя, нанесли побой над военния. Справедливост към всекиго, независимо какъв е по народност, и да не съществува това гето. Съдът да си свърши работата и да осъди тези двама справедливо. Всички искаме децата ни спокойно да растат", обобщиха исканията си протестиращи. Шествието на хората тръгна към ромската махала, която от няколко дни е безлюдна, където беше спряно от жандармерията. Кметът на селото Димитър Тосев ги призова да прекратят временно протестите. Те се съгласиха да дадат толеранс на управляващите до 23 януари, когато изтича 14-дневният законов срок за обжалване на заповедите за събаряне на незаконните къщи. Хората от Войводиново обаче са категорични, че остават в протестна готовност." - в. "Сега".

"Правозащитните организации внушиха на циганите, че са над закона - преди 1989 г. имаше задължително образование и задължителен труд, а сега живеят от социални помощи, от детски надбавки и ако откраднат нещо. В гетата няма българска държава. Това заяви в студиото пред БТВ историкът акад. Георги Марков. Той е един от интелектуалците, подписали писмо в подкрепа на вицепремиера Красимир Каракачанов след изказването на националиста, че "циганите станаха много нагли", дошло след нападение над командос. "Това, което се случи, да се посегне на български войник, да бъде пребит, това означава, че и самият командос не е посмял да се защити. Толкова е смачкана държавата", заяви акад. Марков. Той отбеляза, че купуването на гласове в махалите е станало "нещо нормално" и затова партиите не смеят да посегнат на контролирания вот. На въпрос защо тогава подкрепя намиращия се вече 2 години във властта Красимир Каракачанов, историкът посочи, че лидерът на ВМРО е "надигнал глас", който трябва да бъде чут в управляващата коалиция. Липсата на какъвто и да е коментар от страна на премиера акад. Марков си обяснява "може би с оглед хелзинкските комитети". Според него ромите в чужбина "излагат България" и "цялата политика рухва само от един негодник", като в крайна сметка българите са тези, които се чувстват дискриминирани. В същото време той подчерта, че съжалява за "децата, които са затворени в тези гета - остават неграмотни и не виждат бъдеще..." - в. "Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини